PIŠE PERO KOVAČEVIĆ

PUTINOVA INVAZIJA NA UKRAJINU Analiza i usporedni prikaz naoružanja i vojne opreme ruske i ukrajinske vojske

Autor

Pero Kovačević

(Prvi dio) U ponedjeljak je 26. dan ruske invazije na Ukrajinu. U ovoj raščlambi i analizi neću se baviti trenutnim stanje na bojištu. Priredio sam vam analizu s usporednim prikazom naoružanja i vojne opreme kojom raspolažu Ruska vojska i Ukrajinska vojska. Napravio sam cjelovitu analizu s komparativnim pristupom o tome koje naoružanje i vojnu opremu ruska vojska koristi u invaziju na Ukrajinu, koje naoružanje i vojnu opremu koristi ukrajinska vojska u obrani.

21.03.2022. u 20:07
Ispiši članak

Analiza se bavi i pitanjem zašto se na bojištu ne koristi novo naoružanje i vojna oprema, koji su novi vojni ciljevi ruske vojske te drugim bitnim pitanjima te odgovorima na pitanje "Koja je tajna ruskog balističkog 'Kindžala' i 'Iskandera'".

Analiza je dosta opsežna te ću vas upoznati s kratkim prikazom po granama vojske, zaključcima, te naznakama što se može očekivati na bojišnici.

Evo o rezultata prvo dijela moje raščlamba i analize:

Ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

Rusi imaju moćno ratno zrakoplovstvo s oko 350 modernih zrakoplova (ukupno su prije agresije raspolagali s 1391 borbenim zrakoplovom), uključujući nadmoćne lovce Suhoj-35S, višenamjenske lovce SU-30SM i bombardere Su-34.

Ruska vojska upravo imajući u vidu ukupan broj zrakoplova (1391 borbeni zrakoplov i 407 helikoptera prije invazije) i helikoptera kojima raspolaže proporcionalno ostvaruje najveću prednost u odnosu na Ukrajinu. Ukrajina je prije invazije raspolagala sa 124 borbena zrakoplova i 57 helikoptera.

Rusi u invaziji na Ukrajinu zaista i koriste najnovije i moderne zrakoplove i helikoptere. Ostvarili su stratešku kontrolu ukrajinskog zračnog prostora, ali ne i operativnu kontrolu. Operativnu kontrolu su ostvarili samo djelomično i to na južnom bojištu i dijelu istočnog bojišta.

Snimke s bojišta pokazuju da ruska vojska za napade na zemlji koristi zrakoplove SU- 30 SM i nešto stariji SU-25. Snimke velikog broja niskih preleta ruskih zrakoplova dovode do zaključaka da Rusima malo koriste odnosno ne koriste moderne "pametne" projektile zrak-zemlja koji se lansiraju s većih visina.

Rusi očito imaju malo obučenih pilota za korištenje "pametnih" projektila, kao i velikih problema s usklađenim i sinkroniziranim djelovanjem zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Napredak u usklađenosti ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane su postigli na južnoj i istočnoj bojišnici. Imaju izražen veliki problem u slaboj koordinaciji sudjelovanja kopnenih snaga i ratnog zrakoplovstva, što ukrajinski branitelji vrlo dobro koriste.

Zagospodariti zrakom iznad bojišnice nije nimalo lako, a kontrola zračnog prostora ključna je za učinkovito provođenje kopnenih akcija. No, kontrola zraka rijetko kada je apsolutna i trajna. Čak i kada je jedna strana u sukobu nadmoćna, treba dosta vremena i truda da se zračni prostor stavi pod punu operativnu kontrolu.

Što se tiče helikoptera, snimke s terena pokazuju da Rusi koriste novije modele, koji su izvorno nastali još za vrijeme SSSR-a. Koriste borbene helikoptere "Ka-52 aligator", Mi-28 N i Mi-24 i 35 kao i transportne  MI-17 i Mi-8.

Rusi masovno koriste veliki broj krstarećih raketa, posebno prvih dana invazije. U početku su koristili krstareće rakete "Kalibri", kasnije su počeli koristiti krstareće rakete H-101 koje se lansiraju sa strateških bombardera. Vrlo precizno i uspješno koriste balistički projektil "Iskander-M".

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo je desetkovano i pretrpjelo je velike gubitke kako samih borbenih zrakoplova tako i helikoptera i ostale infrastrukture. Ukrajinci, trenutno s 40-ak borbenih zrakoplova i nešto helikoptera koji sve manje lete.

Raketni i topnički sustavi protuzračne obrane ruske i ukrajinske vojske koji se koriste na bojištu su isti ili slični. Jedni i drugi koriste sovjetske lake i prijenosne sustave "Igla" i "Strela" u više varijanti i mobilne raketne sustave "osa", "buk" i "S-300".

Posljednjih dana Rusi su počeli koristiti topničko-raketne sustave "Pancir S1", ali i ne najnovije inačice SM koje smo mogli vidjeti na vojnom mimohodu u Moskvi. Na Krimu su postavili moćan sustav protuzračne obrane S-400.

Ukrajinci vrlo uspješno i učinkovito koriste prijenosni sustav "Stinger" koji datira iz vremena Hladnog rata, a očekuju odnosno krenula je i isporuka britanskog "Starstreaka", čija je prednost lasersko nišanjenje i ne smetaju mu infracrveni mamci kojima se brane ruski zrakoplovi i helikopteri. Uspješno koriste i sustav MANPADS.

Dronovi

Dronovi na bojišnici u Ukrajini izazivaju veliku pozornost javnosti. Pored modela Tu-141 koji se srušio u Zagrebu, ostali dronovi su novije proizvodnje i predstavljaju zadnju riječ tehnike.

Posebno je "popularan" i moćan "TB-a barjaktar" kojima su ukrajinski branitelji ruskoj vojsci nanijeli ozbiljne gubitke u više iznenadnih udara na kolone kamiona, sustava PZO i oklopne postrojbe. Rusi koriste pretežno izviđačke dronove, ali su zamijećeni i kamikaza dronovi "Zala aero kub" (cilj traže leteći iznad bojnog polja - imaju nišanski sustav, optiku i bojevu glavu) i dron "Inohodec".

Ruska vojska objavila je snimke učinkovitog djelovanja drona "Inohodec" koji koriste za izviđanje, ali i gađanju ciljeva raketama i bombama do 50 kilograma. Ukrajinci će u sklopu novog američkog paketa vojne pomoći dobiti i oružje koje može "demokratizirati" lokalni zračni prostor na najosnovnijoj razini i zadati velike probleme ruskom agresoru.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vrijedan 800 milijuna dolara, koji će uključivati i 100 komada lutajućeg zračnog streljiva Switchblade 300, odnosno samoubilačkih dronova.

Tajna ruskog "Kindžala" i "Iskandera"

Rusija je u nedjelju i ponedjeljak upotrijebila supersonične rakete. Rakete "Kindžal" su hipersonično oružje. Riječ je o moćnom i nevjerojatno brzom raketnom sustavu koji trenutno ne može presresti niti jedan sustav proturaketne obrane. Hipersonične projektile trenutno ima samo ruska i kineska vojska, dok NATO i SAD još nemaju hipersonične projektile.

Hipersonični projektili putuju najmanje pet puta brže od zvuka (6100 km/h), "Kindžal" navodno mogu postići brzinu Mach 10, odnosno čak 12.300 km/h i prijeći udaljenost do oko 1930 kilometara. NATO u ovom trenutku  nema sustav proturaketne obrane koji je sposoban presresti hipersonični projektil.

Prema pisanju zapadnih medija na jednom mjestu koje je ruska vojska gađala u Ukrajini balističkim raketama "Iskander" otkriveni su "mamci" ispaljeni iz ove rakete .

Obavještajni izvori SAD-a djelomično potvrđuju raniju rusku tvrdnju da "Iskander" može probiti svaki sustav protuzračne obrane jer posjeduje sustav ometanja protivnika. Viđeni su mamci za zavaravanje raketa koje  bi mogle srušiti "Iskander", a jednako tako je utvrđeno da se u samom projektilu nalazi oprema za elektronsko ometanje radara.

Ukrajinsko moćno oružje 

Hrabra ukrajinska vojska se uglavnom brani i napada iz zasjeda. Ukrajinska vojska je do sada najveće gubitke Rusima nanijela lakim prijenosnim sustavima za protuoklopnu borbu "Javelin". Ukrajinci zadnjih dana koriste i njemački "Panzerfaust" koji je ubitačan za lako oklopljena vozila i kamione.

Ukrajinska vojska izbjegava frontalni sukob s Rusima jer bi to bilo pogubno za njih. Što se tiče dosadašnjeg tijeka brutalne ruske invazije, vidljivo je da blitzkrieg monstruma Putina nije uspio. Ukrajinska vojska, iako nedovoljno pripremljena i osposobljena za rusku invaziju, svojom hrabrošću, moralom i domoljubljem spriječila je mogućnost izvođenja Putinovog blitzkriega.

Rusi postavljaju novi vojni cilj, a to je uništavanje ukrajinske vojske posebno na istočnoj bojišnici. Rade na njihovom okruživanju, sprečavaju dostavu naoružanja, vojne opreme i druge logistike.

Tenkovi

Rusi su do sada koristili modernizirane tenkove iz serije T-72, T-80 i T-90. Neke snimke pokazuju da Rusi čak koriste i verziju tenka T-72 s konca 70-tih godina.

Najbrojniji tenkovi na bojišnicu su iz serije T-72 sa znatnim poboljšanjima počev od 1989. do zadnjih najnovijih unapređenja. Poboljšanja se odnose na ustav upravljanja vatrom, nove optičko-elektronske i daleko bolja prohodnost na bojištu.

Nakon tenka T-72 drugi po brojnosti su modernizirani tenkovi T-80. Riječ je o tenku koji tehnološki i tehnički bolji od T-72. Ima bolju prohodnost na terenu, dodatni oklop, a većina raspolaže s aktivnim sustavom zaštite koji ometa laserske nišane protuoklopnih raketa.

Rusi na bojišnici imaju najmanje najnaprednijih tenkova T-90 koji je svim taktičkim i tehnološkim karakteristikama te naoružanju, oklopu i optičko-elektronskim uređajima trenutno najbolji tenk na ukrajinskom bojištu.

Svi imaju različite tipove aktivno-reaktivnog oklopa, kutije s eksplozivom koje postavljene na tenk uništavaju protuoklopni rakete. Ukrajinski branitelji su ruske tenkove sustavno uništavali projektilima "Javelin" koji imaju dvostruku bojevu glavu. Prva uništava aktivni, a druga glavni oklop tenka.

Rusi su se poučeni gubicima dosjetili kako neutralizirati projektile "Javelin". Sada na tenk odnosno kupolu montiraju "kavez". Sustav funkcionira tako da se prva bojeva glava aktivira i uništi na rešetki, a druga neutralizira pomoću reaktivnog oklopa. Teorijski tenk je zaštićen, ali sam vidio da je više uništenih ruskih tenkova i s ovakvim trostrukim oklopom.

Rusi u invaziji na Ukrajinu ne koriste svoj najnoviji moćni tenk "Armata T-14" kao niti oklopna vozila "Bumerang" i "Kurganjec" koji su prikazani na mimohodu u Moskvi 2015. Očito ih imaju manje i štede. Jednako tako ni Ukrajina ne koristi svoj najnoviji tenk T-84. Ukrajinska vojska je prošle godine imala samo pet tenkova T-84, ali je zato prodala i isporučila Tajlandu 49 ovakvih tenkova.

Ukrajinska vojska u obrani od ruske invazije koristi tenkove T-64 BV i T-64 BM. Riječ je sovjetskim modelima tenkova koji su modernizirani 2017. godine s aktivno-reaktivnim oklopom, sustavima za upravljanje vatrom i moderniziranim optičko-elektronskim uređajima.

Slijedi nastavak. 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.