otvoreno

Putica o zlostavljanju žena: Bilo bi lijepo da mediji propagiraju sadržaj, a ne samo izgled žena

Autor

mpd

U emisiji "Otvoreno", koju je vodio Damir Smrtić, u ponedjeljak navečer na temu silovanja i drugih oblika seksualnog zlostavljanja gostovali su: Sanja Sarnavka, nezavisna aktivistica i zagovornica ženskih prava, Sanja Putica, saborska zastupnica HDZ-a, Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu (SDP), Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu, Dean Sinovčić,  filmski novinar i Ana-Marija Vrdoljak, glumica, predstavnica Hrvatske u FIA.

06.11.2017. u 22:45
Ispiši članak

Naime, posljednjih dana seksualni skandali potresaju Hollywood, ali i svijet politike. Tako su brojne asistentice priznale da su zlostavljane u Europskom parlamentu.

Zašto su baš danas mnoge žene priznale da ih se seksualno zlostavljalo, Sanja Sarnavka, nezavisna aktivistica i zagovornica ženskih prava, istaknula je kako se promijenila klima društva, što je dopušteno, a što nije.

"Mi ćemo za 30 godina imati u Hrvatskoj takvu situaciju. Mi imamo župana koji je osumnjičen za obiteljsko nasilje pa smatra da treba ostati na toj poziciji. Moćni muškarci su nekad smatrali da mogu činiti što žele. Kad se nađe jedna hrabra osoba, onda i druge žrtve progovore.", osvrnula se Sarnavka na seksualna zlostavljanja otkrivena u Hollywoodu. 

A kakva je situacija o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u politici, govorila je Sanja Putica, saborska zastupnica HDZ-a. 

"Rekla bih da žene jesu slabiji spol u politici. Žene se u puno manjoj mjere žele baviti politikom, a potom se u političkom životu ne žele međusobno štititi. Smatram da treba štititi osobni integritet žena. Rekla bih da, nažalost, iako imamo zakonske akte o zlostavljanju, oni se nažalost premalo izvršavaju", nadodala je Putica. 

Nadodala je kako primjerice žene u Albaniji osnivaju alijanse za žene. 

Također, napomenula je kako bi bilo lijepo da mediji propagiraju sadržaj, a ne samo izgled žena.

Govoreći o slučajevima seksualnog zlostavljanja u Europskom parlamentu Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu, istaknula je kako je istraga u tijeku.  

"Postoji svijest da je potrebno pratiti sve što se događa i prijaviti i sankcionirati počinitelje. Postoje pravila primjerenog ponašanja između zastupnika i asistentica, očito je bilo odstupanja. Bilo je vrijeme da progovore", ustvrdila je Petir. 

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan nadovezala se kako će istraga pokazati detaljno što je bilo

"Činjenica je bilo da je svega desetak prijava za psihičko, a ne seksualno zlostavljanje jer se žrtve stide.  Kreće od jedne osobe, pa se druge nadovežu", poručila je Borzan. 

Novinar Dean Sinovčić osvrnuo se na seksualne skandale u Hollywoodu. 

"Da se ne lažemo. To se oduvijek događalo. Harryja Weinsteina, najmoćnijeg čovjeka, svi su se bojali. Bio je vješt producent filmova koji su osvajali Oscare. Imao je slavu. Očito je došlo do nekakvog seksualnog poremećaja. Naime, ima na stotine voljnih djevojaka koje su zainteresirane za seks s Weinsteinom i koje mu očito više nisu bile zanimljive. Htio je imati moćne djevojke. Skandal je otkrio temeljiti novinarski rad. Sad se nižu optužbe", poručio je Sinovčić. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.