NEDJELJOM U 2

PUPOVAC: Srbi su me proglašavali ustašom, Hrvati četnikom; Hrvatska nije slična NDH, ali za loše odnose sa Srbijom nije kriv samo Vučić

Autor

al/HRT

Gost emisije Aleksandra Stankovića 'Nedjeljom u 2' je Milorad Pupovac. Razgovarali su o zahtjevu Hvidre da mu se sudi zbog rušenja ugleda Republike Hrvatske, a Pupovac je komentirao i ostanak u vladajućoj koaliciji te se osvrnuo na aktualnu kampanju za izbor predsjednika Republike.

13.10.2019. u 13:28
Ispiši članak

Stankovića je najprije zanimalo što Pupovac, koji također dolazi iz tog resora, s obzirom da je izvanredni profesor, misli o aktualnom štrajku prosvjetara.

Stanje u prosvjeti već godinama nije dobro'', odgovorio je Pupovac, podsjetivši na loše stanje prosvjetnih djelatnika, kako u profesionalnom, tako i u financijskom segmentu.

Vlada je 2008. godine značajno smanjila plaće prosvjetarima i kada je došlo vrijeme da se nakon krize, realizira ono što je obećano, onda se to nije realiziralo, već se razvlačilo u nekoliko "porcija".

''To se osjeti na uvjetima rada, entuzijazmu, kvaliteti. Plaće su samo jedan od segmenata. Onda kada nastavnici, profesori i učitelji vide da se nekima drugima povećava plaća, onda je teško njima reći da im se ne može podići plaća'', kazao je Pupovac. 

Na pitanje može li Vlada pasti, budući je HNS najavio mogući odlazak iz koalicije ako se prosvjetarima ne povećaju plaće, Pupovac je kazao kako vjeruje u razgovor i dogovor te da prosvjetnim djelatnicima treba svakako poboljšati situaciju, ali i dodao:

''Ako Vlada treba pasti, onda neka padne''.

Stankovića je zanimalo smatra li Pupovac da HNS ucjenjuje premijera Plenkovića svojim stalnim zahtjevima, posebice ovim zadnjim, šef SDSS-a je rekao:

''Ne bih to nazvao ucjenom''.

Istaknuo je i da  HNS nije uputio Vladi ultimatum. Dodaje da je HNS i ušao u ovu koaliciju da u obrazovanju napravi reformu, poboljšava uvjete rada.  ''Ako tu neće biti dogovora između HNS-a i ostalih članova koalicije, onda ćemo mi naše kolege iz HNS-a potkopavati'', rekao je.

Predsjednički izbori? Hoće li SDSS podržati nekoga od kandidata? Kakav predsjednik treba Hrvatskoj?

Istaknuo je i da SDSS nema odluku o tome koga će podržati na predsjedničkim izborima.

''Mi smo vrlo aktivni promatrači cijeloga procesa. Iz toga bi moglo proizaći da u jednom trenutku SDSS pozove birače da glasuju za nekoga, dodaje. Želimo da se kampanja koja je počela od izrazito desne pozicije vrati prema centru i tada ćemo vjerojatno imati bolje pretpostavke za donošenje odluke koga podržati'', rekao je. 

Na pitanje kakav je predsjednik Hrvatskoj potreban, kazao je: 

''Ozbiljan. Funkcija predsjednika se estradizirala. Čak i kroz ovu kampanju se uvelike i banalizirala. Stipe Mesić imao je zabavljačkih poteza, ali vukao je i ozbiljne poteze, vrlo brzo bi se vratio na svoje dužnosti''.

Istaknuo je i da ''neki kandidati dolaze s estrade'', a onda to što rade ''pretaču u simpatije birača''.

Što se situacije s HVIDR-om tiče, Pupovac ističe kako sastanak s njima trenutno nije na planu, ali možda će biti u budućnosti.

''Kada bi se gledale izjave, i moje i tuđe, onda do sastanka s HVIDR-om nikad ne bi došlo. Ako se gleda potreba da postoji povod koji može biti razlog za razgovor o tome. Ne razmišljam o sastanku i nisam siguran da uće u ovim okolnostima do toga doći, ali ako će do toga ikad doći, ni ja ni moji stranački kolege nećemo to odbiti. Čini mi se da bi to moglo biti nakon komemorativnih praksi u Vukovaru'', odgovorio je Pupovac.

Na pitanje voditelja o medijskim natpisima da je Hrvatsku usporedio s NDH, komentirao je kako mediji imaju moć da nešto dodaju, preobliče ili izostave.

''Moć medija je u tome da kreira događaje kad ga nema i kad ga ima. Ovo nije prvi puta da mi se to dogodilo. Izjava u kojoj sam rekao da kao hrvatski patriot izražavam najdublju zabrinutost da se u Hrvatskoj počinje praksirati ideologija mržnje i nasilja koja je postojala samo u jednom razdoblju i režimu, mediji su prezentirali kako su htjeli'', rekao je Pupovac.

Dodao je i kako je u svojih 30 godina karijere prošao svašta:

''Da mislim da je Hrvatska ista, ili slična NDH, neke bih stvari radio drugačije.  Ja sam u svojih 30 godina prošao štošta. Od toga da su me predstavnici različitih srpskih politika proglasili ustašom i podržavateljem ustaškog režima. Da sam ja mislio da je današnja Hrvatska kao NDH, ja bih odabrao drugačiji način političkog rada'', odgovorio je Pupovac.

Za lošije hrvatsko-srpske odnose ne krivi samo Beograd, već, kako kaže, postoji i druga strana medalje.

''Stvari su se počele komplicirati od 2011. godine i to se sve dalje razvijalo samo. To nije odgovornost samo od Aleksandra Vučića. Da nema druge strane, ne bi se ta igra odvijala tako kako se odvija'', kazao je Pupovac.

Na pitanje misli li treba li dan pada Vukovara obilježavati kao praznik, neodređeno je odgovorio, dodavši da ima i važnijih pitanja.

''Treba biti oprezan s tim. Treba mijenjati i uređivati državu, a žrtve i praznike poštivati'', zaključio je Pupovac.

 

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.