rasprava o vlaDI

Pupovac: Nije valjda da se moramo pozivati na Erdutski sporazum

Autor

Direktno.hr

Drugu raspravu u Saboru otvorio je Milorad Pupovac.
22.01.2016. u 13:43
Ispiši članak

Milorad Pupovac: Sa velikim smo interesom pratili prezentaciju gospodina Oreškovića, ali ukoliko državu ne pripremimo za reforme, nećemo imati jamstva da će mjere ekonomske politike to učiniti. Prvo, moramo stvoriti duh tolerancije zato što je duh netolerancije i suviše snažan. Mi nemamo niti jedne riječi o toleranciji, o inventivnosti i o vrlo važnim ljudskim sposobnostima. Nema riječi o slobodi. Drugo, zakonitost, imamo li mi institucije za sve ono što mandatar spominje. Naše institucije su u sukobu i nisu koordinirane. Kako ćemo to učiniti. Mjera domovinske sigurnosti imamo mnogo. Hoće li politika Mosta i HDZ-a biti jedna ili dvije. Treće, neće se popraviti tehničkim mjerilima javna poduzeća. Nejednakost nas uništava. Trideset posto je u siromaštvu, 15 posto ne može na godišnji odmor, 80 posto štednje pripada bogatima. Nejednakost se ne mijenja karitativnim mjerama, koja nije dio ekonomske politike vlade. Četvrto, deset posto općina je nerazvijeno. Od toga 17 su oni u kojima žive pripadnici srpske zajednice. Nema posebnih mjera, a ne vidimo neki fond za naša područje. Dok ga ne stvorite ne možemo vam vjerovati. Kod nas ima tri čovjeka po kvadratnom kilometru. Ne bi bilo dobro da ova vlada nema u svom programu mjere koja je imala prethodna vlada, nema pitanja manjinskih prava i obnove, niti načina participacije manjina. Bilo bi nedopustivo da izađemo i usvojimo program bez manjina. Sve rasprave bi tada bile mnogo manje predmet pažnje. Nije valjda da se moramo pozivati na Erdutski sporazum. Mi tražimo propisane pomoćnike ministara. Nije valjda da ćemo to preskočiti? Ako ćete tako, to nije politika HDZ-a s kojim sam ja surađivao. Imamo veliki interes da Vlada uspije. Ali bez ozbiljnog poziva na suradnju nećemo moći dalje.

Radimir Čačić: Prije svega čestitke mandataru na dobivenoj mogućnosti da formira Vladu i očekujem da će se to i dogoditi. Tema koja se ovdje nekoliko puta otvorila kao da je to neka vrsta argumenta, po mom osobnom sudu ne stoji. Svejedno je za mene ima li program vlade 300 ili 30 stranica. Na 300 stranica možete napisati beskonačnu količinu gluposti. Nagledao sam se bedastoća na puno stranica, što ne znači da ćete ma deset stranica imati suvisle stvari. Ne boli me debljina teksta. Mi smo zemlja propuštenih šansi i to se može potvrditi time što smo prije 25 godina bili na vrhu tranzitnih zemalja, a sada smo na dnu. Neupitna odgovornost politike se ne može osporiti. Samo iznimno se hrvatska politika približila najboljem što može dati hrvatskom društvu. Nevjerojatna činjenica je da je prije 30 godina BDP bio bolji nego danas. Ovi izbori su pokazali želju za promjenom, ne samo ideoloških polova na vlasti. Oni su pokazali i želju da se izađe iz ideoloških zamki i ratova koji su unajvećoj mjeri do sada bili korišteni kao alibi za izostanak rezultata. Svejedno lijevi ili desni. Kad kažem da je društvo, odnosno trećina društva pokazalo želju da izađe iz ideoloških sukoba, ni na kakav način ne govorim da ta trećina hrvatskog društva, odnosno siguran sam nije pomišljala da treba zaobići ili odreći se temeljnih civilizacijskih vrijednosti svijeta, a definitivno u te temeljne vrijednosti spada antifašizam i to ne može biti temelj rasprave, bez obzira što tko o tome mislio i to se neće dozvoliti. Naravno, to istovremeno pretpostavlja poštivanje civilizacijskog standarda da svaki totalitarizam zaslužuje osudu i svaka žrtva pijetet. Nema smisla te teme otvarati, samo kao alibi za nesposobnosti. Pred nama su šanse, EU je tu, svi su za nju zaslužni. To su činjenice. Mandatar je neovisan o politici, to je odlično. Pitanje hoće li to iskoristiti na način da nametne promjene, ako to ne napravi postat će marioneta. U šest mjeseci koji su pred nama imat ćemo prilike to vidjeti. Puno sreće i pratit ćemo sve i podržati maksimalno i s puno pozitivnog pristupa. Za svaki savjet i sugestiju smo otvoreni.

Replike na Pupovca:

Josip Leko: Kolega Pupovac mi je dao povod koji vrijedi naglasiti. On s pravom tvrdi da ciljevi i ekonomski i društveni u prezentaciji mandatara nisu sporni u tom dijelu. Demokracija nije ostvariva sama po sebi, to je stalno djelovanje na temeljnim vrijednostima. Nažalost, mi danas više govorimo o civilizacijskoj vrijednosti antifašizma, koja nije sporna, ali mora biti sadržana u demokratskim standardima,  a nitko ne spominje svoju obvezu da u ostvarenju tih ciljeva mora poticati i razvijati demokratske institucije. To je garancija svake slobode. Pupovac je rekao da se društvo razvija tako da ima elemenat slobode i neovisnosti. Potrebno je poduprijeti rast gospodarstva. Deklarirani su i makroekonomski ciljevi, vanjski dug. Gospodine mandataru važno je tko će platiti ove ciljeve.

Pupovac: Najbolji primjer kako smo najavili proces deinstitucionalizacije, a to je da smo se odlučili da ovaj Sabor provučemo kroz blato onoga da tu sjede neradnici, koji nisu vrijedni poštovanja. Ako se tome budemo dodvoravali, što će medijski tajkuni stvarati, i ne budemo preuzeli svoju ulogu kao narodnih zastupnika, doći ćemo do toga da ćemo sami pridonositi deinstitucionalizaciji. Promjene vlasti najčešće nose rizike slavljenja institucija. Ako se to dogodi s ovom promjenom vlasti, onda od vašeg optimizma i najave izlačenja zemlje iz duga neće biti ništa, jer neće imati tko u poreznoj upravi to napraviti.

Reiner: Gospodine Pupovac, ne možete raspravljati s predsjedavajućim. Vi to vrlo dobro znate i ne znam zašto to sada radite.

Ingrid Antičević Marinović: Gospodine Pupovac, s pravom se pitate pa se pitam i ja kakva će biti ekonomska politika mandatara. Privatni sektor bazira se na profitu i solidarnosti. To je naša jedina slamka spasa. Kakva će biti monetarna politika u odnosu na same banke? Postavlja se pitanje hoće li mandatar biti neovisan o politici? Došlo je vrijeme ne za depolitizaciju politike, nego za politizaciju politike.

Pupovac: Hvala vam, gospodine Reiner, što me upućujete na to što trebam odgovoriti. Uzdam se da razvojna politika i politika izlaska iz krize je politika rasta i da nije takva da će produbiti nejednakost i nerazvijenost. Od ovoga će imati svi korist. Uzdam se u to, jer postoje ministarstva, regionalnog razvoja, poduzetništva, čija zadaća je da budu korektivi onim mjerama po temeljima hrvatskog ustava.

Željko Jovanović: Svima je jasno da su u svakom demokratskom društvu manjine najveće bogatstvo. Rekli ste da kod promjene vlasti uvijek dolazi do neizvjesnosti. U proteklim godinama to se i događalo. Očekujem od mandatara da čvrstim stavom stane na kraj pričama koje potiču na nejednakost. Svjedoci smo nevjerojatnog govora mržnje u proteklih nekoliko mjeseci. Mandatar će imati prilike da kaže i što misli o dvojezičnosti u Vukovaru, jer je jučer ukinuta mogućnost dvojezičnosti.

Pupovac: Siguran sam da mandatar to ima u svom programu. Imao sam priliku to posvjedočiti. Naša sredina trpi od porasta netolerancije. Političke i međuetničke netolerancije. To se najbolje može afirmativnom akcijom. Drugo važno pitanje, pitanje razvoja. Neke sredine žive u područjima iznimne nerazvijenosti, sve područja devastirana ratom. Razvojna politika bi bila važan elemenat u ostvarivanju manjinskih prava. I treće participacija, dajte nam priliku da ostvarimo ta prava, da budemo dio ljudi koji će donositi i realizirati odluke.

Domagoj Vuković: Govorili ste o promjeni vlasti, a često smo govorili da na nekim stvarima treba predano raditi. Jedna od tih stvari je reforma obrazovanja. Mislim da smo strategiju donijeli svi ovdje. Ovakavim načinom odnosa prema nečemu što treba biti strateški, ova vlada pokazuje da ne želi ono što su najavili da žele.

Pupovac: Mi smo pogledali kako izgledaju natuknice Ministarstva obrazovanja, nema ono što bi trebalo biti, kurikulum, novi znanstveni program. Ali ja ne sumnjam u to što će kandidat za ministra, prof. Šustar napraviti, s obzirom na to da je čovjek koji dolazi iz akademije, ali trebamo biti oprezni od ideologiziranja obrazovanja. Bilo pozivanjem na tzv. vrijednosti, bilo unošenjem novih ideologija. Treba sačuvati moralnost, građanske vrijednosti i ono što je bitno za nacionalne vrijednosti, kao i za vrijednosti nacionalnih manjina. Obrazovni postupak treba biti primaran, prioritetan.

Petar Škorić: Ovdje se raspravlja o programu rada budućeg premijera i izgleda da izborna kampanja nije završila. Imali smo prilike raspravljati o tome. Mandatar je predstavio strategiju. Naravno da puno toga nije navedeno. Na ovom zasjedanju ne očekujemo da o tome raspravljamo. Kroz kampanju je bilo vremena o tome. Što se tiče manjinskih prava vidi se da su zaštićena, da se neće mijenjati i da će mandatar voditi računa o tome. Neozbiljno je razgovarati nalazi li se nešto u programu ili ne.

Pupovac: Cijenimo stav Karamarka da se manjinska prava neće smanjivati nego povećavati. Bitno je da se ta opća formulacija ispuni sadržajem i da se osigura tko će to provoditi. Mi koji smo pregovarali i s vladama gospodina Mateše i Sanadera i gospođe Kosor i Milanovića, znamo kako se to radi. Neovisno o tome gdje smo, o tome se uvijek razgovaralo. Nemamo mi lošu sliku ili namjeru.

Ivan Tepeš: Referirao bih se na Čačića. Opet pričamo o antifašizmu, zanima me koliko je radova gospodin Čačić pročitao i ostalih zastupnika od gospodina Hasanbegovića. Kad slušam zastupnike oporbe, vrši se pritisak jer ispada da ne vodite računa na nacionalnim manjinama. Upravo ste vi taj koji ste predložili za ministra gospodina koji je član izvršnog odbora islamske zajednice, koji aktivno sudjeluje, poslali ste jasnu poruku pogotovo u trenutku kada vidimo što se događa u Europi. Ovo što Pupovac govori, ne dopustite da na vas stvara pritisak.

Pupovac: Gospodin Orešković je veoma pristojan čovjek pa ću umjesto njega ja odgovoriti.

Reiner: Gospodin Tepeš se javio na repliku Čačiću. Skrenuo sam pozornost da to tako ne ide. Ne trebate vi odgovarati. Ne možete odgovarati s mjesta, predugo ste u ovom domu.

Čačić: Nisam imao prilike pročitati radove gospodina Hasanbegovića. Nisam se na to referirao. Povijest je jedna od ozbiljnijih tema kojima se bavim u životu. Ali nisam povjesničar. Ne radi se o Hasanbegoviću nego o činjenici da nikome ne može biti upitno da je antifašizam jedna od temeljnih vrijednosti. Sorry. Nikad dovoljno tema i rasprave o pravima manjina. I to je jedan civilizacijski standard. Tu nema pritiska. Ja sam u jednoj četvrtini, moja baka je Slovenka, nisam neka manjina, ali mislim da prava manjina treba unaprjeđivati.

Ingrid Antičević Marinović: Povrijeđen je poslovnik. Svi zastupnici su prisegnuli da će se držati ustava. Tamo se, u članku 236. navodi da je hrvatska država nastala na temeljima Drugog svjetskog rata. Za zastupnike je obveza da se drže Ustava.

Reiner: Zlorabili ste to, jer članak 236. uopće o tome ne govori pa ga barem pročitajte to.

Ivan Šuker: Drago mi je da nakon tri sata rasprave netko posvetio vremena onome o čemu je Orešković govorio 30 minuta. Drago mi je da ste spomenuli da smo svi doprinjeli EU. Interesantno, kada govorimo o zaslugama, svi smo zaslužni. Zato što tako govorimo u Hrvatskoj imamo ovakav kreditni rejting. Govorili smo da smo tako nisko jer smo bili u pregovorim za EU. Drago mi je da ste rekli da smo zajedno neke stvari napravili. Bilo bi mi drago da budemo na zajedničkoj platformi. Samo bogati i oni koji imaju jaku kesu se hvale s dobrom politikom.

Čačić: Šuker i ja smo se nalazili u sukobima, a nekad isto i mislimo. Jedna od stvari je i povrat mirovinskog duga. Od 90-e do danas smatram da svatko treba surađivati i podržati svaku pametnu ideju i projekt. U ovom trenutku ono što ja mogu reći je da je mrvicu premalo izazova, rado bih vidio više. Rekao bih da se može i da će se puno učiniti na području izvoza. Rekao bih da razina milijardu i više korištenja EU fondova je mrvicu premalo ambiciozna jer je prostor pred nama barem milijardu i pol. I ono što nije lako, a dobro je dimenzionirano je prosjek od tri posto porasta što je ozbiljan podatak. Nedostaje malo više agresivnosti, ali vidim razuman pristup i podrška takvoj logici.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.