'POD OZNAKOM HOS-A OBRANJENA JE SAMOSTALNA HRVATSKA'

Pukovnik Radnić za Direktno: Jesam za strogo kažnjavanje, ali svih koji promoviraju crvenu zvijezdu i četnička obilježja; sve drugo je 'laprdanje' državnih uhljeba

Autor

Andrea Latinović

Hrvatski sabor trebao bi do kraja svibnja raspravljati o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona (KZ) koje predlaže vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim se u KZ želi ugraditi članak o zabrani javne uporabe pozdrava "Za dom spremni”, piše u srijedu Jutarnji list.

07.04.2021. u 12:10
Ispiši članak

Jutarnji piše da se u nacrtu koji su dobili na uvid predlaže dopuna zakona tako da se nakon članka 325. dodaje članak 325. a):

"Isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima'' s tekstom: "Tko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine''.

Zatvor od šest mjeseci do četiri godine

Nadalje, nacrt izmjena i dopuna zakona još predviđa da će se onaj tko kazneno djelo počini putem tiskanih ili elektroničkih medija ili računalnih ili društvenih mreža kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do četiri godine. a onaj tko "proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, posjeduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavka 1. ovog članka, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina''.

'Hrvatska je rušena, a njezini su građani mučeni i ubijani'

Što ove izmjene i dopune Kaznenoga zakona u ovom članku znače i kako ih komentira, doznajemo u razgovoru s pukovnikom Hrvatske vojske, Damirom Radnićem, dragovoljcem Domovinskog rata, ratnim veteranom i ratnim zapovjednikom HOS-a, pripadnikom 204. vukovarske brigade, 5. gardijske brigade ''Sokolovi'' i dozapovjednikom središta Muzil Pula.

''Ja sam za strogo kažnjavanje! Svih koji u Hrvatskoj promoviraju crvenu zvijezdu i četnička obilježja. Jer, to su dva najistaknutija obilježja od više sličnih pod kojima je napadana i rušena Hrvatska i pod kojima su mučeni i ubijani građani Hrvatske!

Pod oznakom HOS-a u kojoj je ukomponiran pozdrav 'Za dom spremni', obranjena je i nastala je današnja neovisna i samostalna Republika Hrvatska'', govori pukovnik Damir Radnić za Direktno.

I vrlo oštro zaključuje, šaljući kategoričnu poruku:

''Stoga je, dakle, svako 'laprdanje' državnih uhljeba koji kažu drugačije samo njihova želja za poboljšanjem njihova, ionako predobrog statusa 'državnog uhljeba' i onih koji navodno predstavljaju manjine. Iako je općepoznato da predstavljaju uglavnom sebe i članove svojih obitelji''. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.