SENKO BOŠNJAK I NIKŠA KONJEVOD OSTALI SAMI

Prozvani članovi uprave Hrvatskih cesta šute o povezanosti s Konstruktorom i Opačkom, kako dalje?

Autor

Darko Markušić

Nakon plasiranja u medije lažne afere o namještanju natječaja u Hrvatskim cestama u korist Strabaga, na vidjelo je izašao motiv sukoba između članova uprave Senka Bošnjaka i Nikše Konjevoda s predsjednikom uprave Josipom Škorićem. Senko Bošnjak i Nikša Konjevod žele veće ovlasti u javnoj nabavi. Iako je njihov motiv protuzakonit isti je vrlo primamljiv s obzirom na značajne iznose buduće javne nabave čije su vrijednosti broje u milijardama. Portal Direktno otkriva kako je Konjevod punih 11 godina radio u Konstruktor-inženjeringu kao glavni inženjer gradilišta!

23.08.2019. u 16:36
Ispiši članak

Portal Direktno iscrpno je pisao o cijelom “slučaju” o kojem bi trebao svoje reći i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na sjednici skupštine društva u ponedjeljak.

Portal Direktno otkrio je kako su pojedini članovi uprave blisko, više nego što bi bilo pristojno, vezani uz pojedine poslovne subjekte, potencijalne ponuditelje na natječajima, prije svega slavonskobrodskog poduzetnika Tomislava Opačka i tvrtku Konstruktor plan Željka Žderića.

Cijeli slučaj sada se krenuo odmotavati.

Interno je, kako ekskluzivno doznaje portal Direktno, utvrđeno kako je šefica nabave Savka Brekalo protuzakonito smijenjena.

Pokušaj smjene je protuzakonito izvršen te do današnjeg dana Savka Brekalo nema spoznaju zašto je smijenjena.

Naime, ona nema menadžerski ugovor i nije imenovana već se primjenjuje Zakon o radu. Dakle, ne može biti razriješena, već joj se mora ponuditi novi izmijenjeni ugovor o radu.

Nadalje, jedna od plasiranih neistina u medije s ciljem destabiliziranja Savke Brekalo i Josipa Škorića je da su zaustavljeni i poništeni natječaji koji su bili odgovornost društva Snaga ideje d.o.o. i imenovanog povjerenstva koje je imenovano od strane HC i Ministarstva prometa i veza.

Konjevod je punih 11 godina radio u Konstruktoru!

Niti jedan natječaj za koji je bilo angažirana društvo Snaga ideje nije poništen niti povučen, dok za nadležne natječaje Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) je također potvrdila regularnost javnog natječaja.

Lažne informacije koje su iznijeli pojedini mediji rezultirat će, doznajemo, sudskim tužbama i pravnim radnjama kako bi se utvrdilo tko je iz Hrvatskih cesta svjesno davao lažne informacije i time naštetio ugledu javnog poduzeća.

Unatoč svim pokušajima da dobijemo komentar članova uprave – prije svih Senka Bošnjaka i Nikše Konjevoda oni se nisu očitovali na tvrdnje o nedopustivoj povezanosti s Konstruktorom i Opačkom i davanju izravnih naloga djelatniku Hrvatskih cesta da ih se kontaktira u vrijeme trajanja javnog natječaja.

Konjevod je, otkriva portal Direktno, ranije bio i zaposlenik, tj. glavni inženjer gradilišta u tvrtki Konstruktor-Inženjeringu i to punih 11 godina!

Škorić: To su neosnovane spekulacije

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić o cijelom slučaju izjavio je, među ostalim, kako su potpuno neosnovane spekulacije o postupku donošenja odluke, kao i o nekakvim nesuglasicama o odabiru izvođača.

“Na 20. sjednici Nadzornog odbora, na kojoj se uz prisustvo svih članova uprave Hrvatskih cesta , raspravljalo o davanju suglasnosti Hrvatskim cestama na sklapanje ugovora za izgradnju dijela obilaznice Omiša, dionica DC70, donesena je jednoglasna odluka o davanju suglasnosti bez prigovora ikoga od prisutnih. Odluku o odabiru, temeljem koje je Nadzorni odbor dao suglasnost donijelo je Povjerenstvo sastavljeno od licenciranih stručnjaka, a Odluka o dodjeli ugovora ne postoji niti je pravni dokument.

Na žalost, sve je više natječaja na koje se prijavljuje mali broj tvrtki, no razlozi su predmet šire rasprave i promjene u građevinskom sektoru, a ne uvjeti natječaja.

Konkretno nadmetanje koje je zaustavljeno provode samostalno službe HC-a, a ne vanjske tvrtke. Procedura traži provođenje prethodnog savjetovanja, izradu izvješća, a nakon toga ide postupak javne nabave. Službe su istovremeno po objavi toga natječaja uočile tehnički propust te su ga automatski i korigirale te uskoro možemo očekivati novu objavu postupka javne nabave”, izjavio je Škorić. Radi se, inače, o javnom natječaju za dionicu luka Rijeka-Škurinje-rušenje građevina I. faza o čemu je također već pisao portal Direktno.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta dodatno ističe kako su Hrvatske ceste postale drugi javni naručitelj po broju i vrijednosti provedenih postupaka javne nabave u Republici Hrvatskoj. Samo u 2018. provedeno je 498 postupka nabave, uključujući izradu i sklapanje ugovora koji proizlaze iz istih postupaka.

 

 

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.