BUDITE SPREMNI ZA IZBORE

Provjerite kojoj izbornoj jedinici pripadate: Ne zaboravite da je 22 posto birača preseljeno

Autor

Hana Krnić

Parlamentarni izbori za 11. saziv Sabora na rasporedu su u srijedu, 17. travnja. Prošle 2023. godine Sabor je izmijenio Zakon o izbornim jedinicama. Njime nije promijenjen postojeći izborni sustav, ali djelomično jesu karte izbornih jedinica.

31.03.2024. u 15:14
Ispiši članak

Upravo zbog toga brojni građani su zbunjeni pa sada više ne znaju kojoj izbornoj jedinici pripadaju. Broj jedinica i broj zastupnika u svakoj od njih je ostao isti, odnosno Hrvatska i dalje ima 10 izbornih jedinica i iz svake se bira po 14 zastupnika. Ministarstvo pravosuđa i uprave, na čijem je čelu Ivan Malenica, radnije je objasnilo kako su izborne jedinice uređene tako da pravo glasa birača vrijedi jednako.

Naravno, ne smijemo zaboraviti da postoji 11. izborna jedinica u kojoj svoje pravo ostvaruje dijaspora te 12. u kojoj glasaju nacionalne manjine. Dvije trećine birača, nakon promjena u Saboru, ostale su u istim izbornim jedinicama, dok je kod njih 22 posto došlo do promjene. Buduće saborske zastupnike, njih 151, hrvatski birači birat će po postojećem modelu, u 10 izbornih jedinica po 14 zastupnika.

Osam zastupnika birat će pripadnici nacionalnih manjina, a tri hrvatska dijaspora, tj. hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, u posebnim izbornim jedinicama. Deset novih izbornih jedinica određeno je tako da je broj birača u zakonskom okviru od plus/minus pet posto, odnosno ni u jednoj jedinici odstupanja nisu veća od plus/minus 2,20 posto.

FOTO: Vlada Republike Hrvatske 

Prva izborna jedinica 

Preslagivanjem izbornih jedinica, najveća se promjena dogodila u Zagrebu koji se dijeli na tri izborne jedinice i to: prvu, drugu i šestu. Prva izborna jedinica obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba. 

U prvu izbornu jedinicu unutar Grada Zagreba pripadaju gradske četvrti: Črnomerec, Donji grad, Gornji grad-Medveščak, Maksimir, Novi Zagreb istok, Peščenica, Žitnjak, Podsljeme i Trnje. U ovu jedinicu spada i Velika Gorica te općine Kravarsko, Orle, Pisarovina, Pokupsko i Rugvica.

FOTO: Vlada Republike Hrvatske 

Druga izborna jedinica

Druga jedinica obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku županiju, zapadni i južni dio Koprivničko-križevačke, istočni i jugoistočni dio Zagrebačke županije te istočni dio Grada Zagreba. Unutar Zagreba u ovu jedinicu spadaju Donja Dubrava, Gornja Dubrava i Sesvete.

Što se tiče istočnog i jugoistočnog dijela Zagrebačke županije, u drugu izbornu jedinicu spadaju Dugo Selo, Ivanić grad, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec te općine Bedenica, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Kloštar Ivanić, Križ, Preseka i Rakovec.

Izbornu jedinicu kompletnom čine zapadni i južni dio Koprivničko-križevačke pod koji spadaju Križevci, Gornja Rijeka, Kalnik, Rasinja, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovac.

FOTO: Vlada Republike Hrvatske 

Treća izborna jedinica

Treća je sastavljena od kompletne Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te nekoliko općina u Zagrebačkoj županiji. Općine koje spadaju u ovu izbornu jedinicu nalaze se na sjeverozapadnom dijelu županije i one su: Bistra, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća.

FOTO: Vlada Republike Hrvatske 

Četvrta izborna jedinica

Četvrtu izbornu jedinicu čine Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska te istočni i sjeverni dijelovi Koprivničko-križevačke županije. Pod taj sjeverni dio spadaju gradovi Đurđevac i Koprivnica.

U to ulazi i veliki broj općina i to: Drnje, Đelekovec, Ferdinandovac, Gola, Hlebine, Kalinovac, Kloštar Podravski, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Molve, Novigrad Podravski, Novo Virje, Peteranec, Podravske Sesvete i Virje.

FOTO: Vlada Republike Hrvatske 

Peta izborna jedinica

Peta obuhvaća Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku te istočni dio Sisačko-moslavačke županije. Pod spomenuti istočni dio zadnje županije podrazumijevaju se gradovi Hrvatska Kostajnica i Novska. Peta izborna jedinica obuhvaća i općine Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Lipovljani i Majur.

FOTO: Vlada Republike Hrvatske 

Šesta izborna jedinica

Šestu izbornu jedinicu čine zapadni dio Zagreba te zapadni i jugozapadni Zagrebačke županije. U ovoj izbornoj jedinici nalaze se zagrebačke gradske četvrti Brezovica, Novi Zagreb zapad, Podsused-Vrapče, Stenjevec, Trešnjevka jug i Trešnjevka sjever.

Pod zapadni i jugozapadni dio Zagrebačke županije spadaju gradovi Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja i Zaprešić. Kao i općine Brdovec, Klinča Sela, Krašić, Stupnik i Žumberak.

FOTO: Vlada Republike Hrvatske 

Sedma izborna jedinica

Sedma izborna jedinica uključuje Ličko-senjsku i Karlovačku županiju, središnji, južni i zapadni dio Sisačko-moslavačke, sjeverni dio Zadarske te sjeverni i istočni dio Primorsko-goranske županije. 

Iz Sisačko-moslavačke županije u sedmu izbornu jedinicu spadaju gradovi Glina, Kutina, Petrinja, Popovača i Sisak. Kao i općine Dvor, Gvozd, Lekenik, Martinska Ves, Sunja, Topusko i Velika Ludina.

Pod sjeverni dio Zadarske županije u ovoj jedinici smatraju se gradovi Obrovac i Pag te općine Gračac, Jasenice, Kolan, Novigrad, Posedarje, Povljana, Ražanac, Starigrad i Vir.

Zadnji dio ove izborne jedinice čine sjeverni i istočni dio Primorsko-goranske županije i to gradovi Bakar, Čabar, Delnice, Kastav i Vrbovsko, ali i općine Brod Moravice, Čavle, Fužine, Jelenje, Klana, Lokve, Matulji, Ravna Gora, Skrad, Vinodolska općina i Viškovo.

FOTO: Vlada Republike Hrvatske 

Osma izborna jedinica

Osma izborna jedinica sastoji se od Istarske županije te zapadnog dijela Primorsko-goranske. Pod zapadni dio spadaju gradovi Cres, Crikvenica, Kraljevica, Krk, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatija, Rab i Rijeka. No, tu su i općine Baška, Dobrinj, Kostrena, Lopar, Lovran, Malinska-Dubašnica, Mošćenička Draga, Omišalj, Punat i Vrbnik. 

FOTO: Vlada Republike Hrvatske 

Deveta izborna jedinica

U devetoj su Šibensko-kninska, središnji i južni dio Zadarske te sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske. Pod središnji i južni dio Zadarske županije ulaze gradovi Benkovac, Biograd na Moru, Nin i Zadar te općine Bibinje, Galovac, Kali, Kukuljica, Lišane Ostrovačke, Pakoštane, Pašman, Polača, Poličnik, Preko, Privlaka, Sali, Stankovci, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnja, Tkon, Vrsi i Zemunik Donji.

Sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske županije podrazumijeva gradove Kaštela, Solin, Sinj, Trilj, Trogir i Vrlika. Naravno, tu su i općine Dicmo, Dugopolje, Hrvace, Klis, Lećevica, Marina, Muć, Okrug, Otok, Prgomet, Primorski Dolac, Seget i Šolta.

FOTO: Vlada Republike Hrvatske 

Deseta izborna jedinica

Južni dio Splitsko-dalmatinske te cijela Dubrovačko-neretvanske županije nalaze se u desetoj izbornoj jedinici. Pod južni dio Splitsko-dalmatinske županije spadaju gradovi Hvar, Imotski, Komiža, Makarska, Omiš, Split, Stari Grad, Supetar, Vis i Vrgorac.

Unutra su i brojne općine i to Baška Voda, Bol, Brela, Gradac, Cista, Provo, Dugi Rat, Jelsa, Lokvičići, Lovreć, Milna, Nerežišća, Podbablje, Podgora, Podstrana, Postira, Proložac, Pučišća, Runovići, Selca, Sućuraj, Sutivan, Šestanovac, Tučepi, Zadvarje, Zagvozd i Zmijavci.  

FOTO: Vlada Republike Hrvatske 

Prepolovljeno Čiovo

Zagreb je prema staroj podjeli bio podijeljen između prve, druge, šeste i sedme izborne jedinice. Tramvajska linija broj 12, koja prometuje od Dubrave do Trešnjevke, prolazi kroz čak tri izborne jedinice. To je vjerojatno rijetkost i u svjetskim razmjerima kada se radi o izborima na nacionalnoj razini.

Mnoga naselja koja povijesno i regionalno funkcioniraju praktički kao jedno mjesto odvojena su u različite izborne jedinice. Primjer su naselja Islam Grčki, koji je ostao u devetoj izbornoj jedinici zajedno s većinom Zadarske županije, i Islam Latinski, koji je prema novom ustroju u sedmoj izbornoj jedinici.

Središta ta dva mjesta su udaljena svega 2,7 kilometara. Birači iz Islama Latinskog prema novom prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama s biračima iz Kutine i Siska, udaljenima više od tri sata vožnje i 250 kilometara. Čiovo, otok od 29 kvadratnih kilometara, podijeljen je u dvije izborne jedinice.  Zapadni dio, koji se odnosi na općinu Okrug i dio koji administrativno spada pod grad Trogir, deveta je izborna jedinica, a istočni dio otoka administrativno pripada gradu Splitu pa se nalazi u 10. izbornoj jedinici.

FOTO: Instagram

Solin više nema veze sa Splitom, Sinj nije ni imao

Otok Šolta, koji čini zasebnu općinu, po novome je u istoj izbornoj jedinici kao Knin, a ne kao susjedni Split i otok Brač. Grad Solin, koji se nalazi na samom ulazu u Split i s njim dijeli samo administrativnu granicu, ali ne fizičku, po novome je u istoj izbornoj jedinici kao Knin i Zadar, a ne kao prije u 10. izbornoj jedinici sa Splitom.

Splitsko-dalmatinska županija je bila i ostala prepolovljena. Tako se Sinj, koji je povijesno zaleđe Splita i ekonomski povezan s tim gradom, nalazi u 9. izbornoj jedinici. Općina Lipovljani, koja se nalazi 18 kilometara od Kutine, u petoj je izbornoj jedinici s više od 200 kilometara udaljenim Ilokom, a Kutina u devetoj izbornoj jedinici sa spomenutim Islamom Latinskim, koji se nalazi u zaleđu Zadra.

Traže se predsjednici biračkih odbora za nadolazeće izbore: Postoji samo jedan uvjet

U osmoj izbornoj jedinici, u koju spadaju Istra i grad Rijeka, više nema, primjerice, Matulja, ali ima Novog Vinodolskog. Općina Matulji nalazi se točno između Istre i Rijeke, ali bi po novome trebala birati svoje predstavnike u parlamentu sa stanovnicima Islama Latinskog, koji se nalazi u Zadarskoj županiji, i Kutinom, koja se nalazi u Sisačko-moslavačkoj. Po pitanju parlamentarnih izbora, Matulji ne pripadaju administrativno širem području grada Rijeke i Primorsko-goranskoj županiji.

Glasova: 265989

Glasovanje je završeno

Domovinski pokret, Agrameri, Pravo i pravda, Demokratski HSS, Zelena lista, Blok za Hrvatsku

16%

Rijeke pravde (SDP, Centar, Reformisti, GLAS, HSS i SSIP)

12%

HDZ i partneri

39%

Most i Suverenisti

5%

Možemo

1%

Fokus i Republika

0%

Socijaldemokrati/IDS i partneri

0%

HSP

5%

Odlučnost i Pravednost

1%

Radnička fronta

0%

Umirovljenici zajedno

0%

Stranka Ivana Pernara

0%

Netko drugi

16%

Još ne znam

2%

Neću glasati

4%

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.