TRANSPARENCY INTERNATIONAL HRVATSKA PRVI ODABIR MINISTRA MALENICE

Provjerili smo zašto Ministarstvo pravosuđa samostalno u radne skupine odabire predstavnike nevladinih udruga i po kojim kriterijima...

Autor

ri

Sukladno provedenom glasanju članova Savjeta za razvoj civilnoga društva za članove Radne grupe za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama predloženi su pojedini članovi, ali prema određenim informacijama Ministarstvo pravosuđa i uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, je samo odredilo Transparency International Hrvatske kao predstavnike civilnog društva.

09.05.2021. u 09:35
Ispiši članak

Naime, Savjet za razvoj civilnog društva, prema njihovim navodima, zaprimo je službenu informaciju Ministarstva pravosuđa i uprave da je nadležno Ministarstvo, zbog kratkoće roka u izradi Nacrta prijedloga zakona, radi potrebe transponiranja Direktive (EU) 2019/1024 Europskog parlamenta i vijeća od 20. lipnja 2019., o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora, samo odredilo Udrugu (Transparency International Hrvatske) kao predstavnike civilnoga društva.

Odluku o osnivanju predmetne Radne grupe ministar pravosuđa i uprave donio je 15. siječnja 2021. godine, a početkom ožujka 2021. rad Radne grupe na izradi Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama je dovršen.

Na stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave u spomenutom Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama između ostalih, kao predstavnica civilnog društva navedena je dr. sc. Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatske.

Tražili smo odgovore od Ministarstva pravosuđa

Poslali smo upit Ministarstvu pravosuđa u kojem smo ih pitali smatraju li da je u redu da Ministarstvo predstavnika civilnog društva imenuje na taj način, a zanimalo nas je i zašto nije poštivana volja civilnog društva te zašto je Ministarstvo sklono upravo Transparency Internationalu Hrvatske za kojeg je poznato da je imao problema s licencom, a o kojem je portal Direktno već ranije pisao.

"U svrhu osnivanja Radne grupe za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama, ovo Ministarstvo je dopisom od 17. prosinca 2020. godine, uputilo zamolbu Savjetu za razvoj civilnog društva putem Ureda za udruge da dostave prijedlog za  imenovanje predstavnika iz reda udruga koje se bave pristupom informacijama i transparentnošću.

U svrhu osnivanja Radne grupe za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama, ovo Ministarstvo je dopisom od 17. prosinca 2020. godine, uputilo zamolbu Savjetu za razvoj civilnog društva putem Ureda za udruge da dostave prijedlog za  imenovanje predstavnika iz reda udruga koje se bave pristupom informacijama i transparentnošću.

S obzirom na nemogućnost dostave traženog prijedloga, budući da članovi Savjeta nisu bili imenovani, a zbog kratkoće rokova i žurnosti izrade Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama radi usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije, Direktivom (EU) 2019/1024 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. godine o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora (preinaka), ovo Ministarstvo je slijedom dotadašnje suradnje u navedenom području, imenovanje predstavnika civilnog društva zatražilo od Transparency international Hrvatske, čiji je predstavnik bio član Radne grupe za izradu Zakona o pravu na pristup informacijama 2012. godine.", kratko su nam odgovorili pa smo im ponovno poslali upit te smo ih zamolili za pojašnjenje. 

"Vezano uz nastavni upit, obavještavamo da su predstavnici Transparency International Hrvatska, osim u već navedenoj Radnoj skupini za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama, sudjelovali u radnoj skupini za izradu Strategije sprječavanje korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Dodajemo kako u posljednjih godinu dana predstavnici te udruge nisu imenovani članovima ni jedne druge radne skupine za izradu zakonskih nacrta iz nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave. U odnosu na pitanje o imenovanju članova Savjeta za razvoj civilnog društva navodimo kako navedeno nije u nadležnosti ovog Ministarstva", odgovorili su nam.

Podsjetimo, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. prosinca, nevladina udruga Transparency International Hrvatska javno je posebnom  izjavom istupila još 2018. godine, a tim povodom, kao i povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u srijedu u Zagrebu organizira i posebnu konferenciju "Restartaj se. Korupcija (ni)je moj interes". Međutim, iz središnjice Transparency Internationala, iz Berlina, ponovno je redakciji portala Direktno stiglo reagiranje kojim se upozorava kako u Hrvatskoj Transparency ne postoji.

Kontaktirali smo i Transparency International

Na pitanja nam je odgovorila dr. sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Njoj smo postavili gotovo isti upit kao i Ministarstvu. Naveli smo da je na stranicama Ministarstva pravosuđa u spomenutom Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama između ostalih, kao predstavnica civilnog društva navedena upravo dr. sc. Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatske. Također, spomenuli smo da je prema informacijama koje posjedujemo, nadležno Ministarstvo, zbog kratkoće roka u izradi Nacrta prijedloga zakona, radi potrebe transponiranja Direktive (EU) 2019/1024 Europskog parlamenta samo odredilo Udrugu (Transparency International Hrvatske) kao predstavnike civilnoga društva.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave formiralo je Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama Odlukom od 15. siječnja 2021. godine koja je javno objavljena ( https://mpu.gov.hr/savjetovanja-s-javnoscu/radne-skupine-za-izradu-nacrta-prijedloga-zakona-drugih-propisa-i-akata/nacrt-prijedloga-zakona-o-izmjenama-i-dopunama-zakona-o-pravu-na-pristup-informacijama-21068/21068). Imenovana sam kao predstavnica civilnnog društva iz redova udruga koje se bave borbom protiv korupcije više od 20 godina. Osim toga TIH je član Savjeta za sprječavanje korupcije od 2017. do 2021. godine, te član Radne skupine za Izradu nove Strategije 2021-2030. Ne vidim u čemu je problem ovog imenovanja kao i našeg  stvarnog doprinosa u izradi ovog Nacrta izmjena i dopuna ZPPI-a. Tim više što smo proaktivno zatražili i naše kolege da se aktivno uključe u samu radnu verziju (mail u privitku)", odgovorila nam je Budimir.  

Zanimalo nas je i što misli zašto Ministarstvo nije poštivalo volju civilnog društva i zašto su baš toliko skloni Transparencyju koji je imao i problema s licencom.

"Ne razumijem ovo pitanje o 'poštivanja volje civilnog društva' u imenovanju nekog člana radne skupine Ministarstva. Ministarstvo je tijelo izvršne vlasti čija nadležnost je predlaganje zakona i drugih pravnih akata iz resora kojima pripadaju, a radne skupine operativno pripremaju te prijedloge. U ovu radnu skupinu imenovan je bio TIH, a u npr. radnu skupinu za izmjenu Zakona o spriječavanju sukoba interesa imenovani su predstavnici GONG-a. U čemu je tu problem? Doprinos udruga moguć je i kroz javno savjetovanje i ne vidim razlog da svaki dobar prijedlog i intervencija u tom procesu ne bude prihvaćen. Osim toga mnogi predstavnici civilnog društva sudjeluju u radnim tijelima Hrvatskog sabora i sigurno će aktivno doprinositi tome da ova izmjena zakona bude kvalitetna, a  ne samo formalna", rekla je Budimir i dodala:  

"TIH je legalna i legitimna udruga registrirana sukladno Zakonu o udrugama koja se bavi prevencijom borbe protiv korupcije u Hrvatskoj od 2000. godine. Naš rad je javan".

Smatrate li da je u redu da Ministarstvo predstavnika civilnog društva imenuje na taj način, upitali smo je.

"Podržavamo punu transparentnost u svim imenovanjima, a ne samo u ovom ministarstvu. Imenovanje predstavnika TIH-a u ovu radnu skupinu rezultat je stručnosti i poznavanja ove problematike, a ne skrivenih interesa ili sklonosti. Kada smo već kod raznih imenovanja predstavnika civilnog društva u mnogim slučajevima Savjet za razvoj civilnog društva predlaže kandidate na temelju javnih poziva, ali je problem u tome što udruge moraju biti proaktivne i same se informirati o tim javnim pozivima. Za nas kao udrugu koja se bori protiv korupcije mnogo je veći problem imenovanja vanjskih članova Antikorupcijskog vijeća Hrvatskog sabora. To je jedino tijelo čijih šest vanjskih članova ima pravo glasa, ali mora biti sastavljeno od sljedećih pedstavnika: sindikata, poslodavaca, medija, stručnjaka iz područja borbe protiv korupcije, akademske zajednice i predstavnika udruga za borbu protiv korupcije. U sadašnjem sastavu taj kriterij nije zadovoljen, jer su imenovani bivši saborski zastupnik, kriminalisti, predsjednik političke stranke i predstavnik udruge koje se bavi plesom. Ovakvo imenovanje je skandalozno i nitko ga ne problematizira, zato jer je rezultat političkih dogovora i kvota između vladajućih i oporbe. Ovo je tema za istraživačko novinarstvo", poručila je.

I za kraj smo zamolili za odgovor jesu li riješili ''spor'' s Berlinom?

"TIH nikada nije bio u 'sporu' s Berlinom. Činjenica je da je Transparency International Hrvatska potpisao ugovor o poslovnoj suradnji s njemačkom udrugom Transparency International koja ima sjedište u Berlinu. Dakle, radi se o ravnopravnom odnosu dvije udruge, a ne potčinjenom kakav se prikazuje u hrvatskoj javnosti", zaključno je rekla Budimir.

Također, uputila nas je i na poveznice na kojima se može naći više informacija. Detalje možete pogledati ovdje i ovdje.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.