ROK OVISI O PROIZVOĐAČIMA

PROVJERILI SMO Kada će biti dostupno cjepivo protiv korona virusa

Autor

Bjonda Lučić

Kineski stručnjaci tvrde da će cjepivo protiv korona virusa, koji je samo u Kini ubio više od 2000 ljudi, biti dostavljeno na klinička ispitivanja krajem travnja ove godine. Informacije o razvoju novog cjepiva te kada će ono biti dostupno na tržištu, za portal Direktno komentirala je Ivana Šipić, glasnogovornica Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

21.02.2020. u 20:56
Ispiši članak

Strah od epidemije proširio se diljem svijeta, posebice u zemljama u kojima se spomenuti virus pojavio. Neke zemlje, poput Rusije, uvele su drastične mjere opreza pa su u pokušaju sprječavanja širenja zaraze zabranile Kinezima ulazak u zemlju. Strah od zaraze pokrenuo je nasilje pa su u Ukrajini zbog korona virusa nastali neredi. Desetke Ukrajinaca koji su evakuirani iz kineskog grada Wuhana, žarišta epidemije novog virusa, dočekala je u četvrtak u domovini ljutita gomila koja je razbijala prozore autobusa u kojima su bili.

Razvoj i dostupnost cjepiva

Kako bismo saznali koja je procedura kod istraživanja novih cjepiva, koliko traju ta istraživanja i kada se cjepivo može očekivati na tržištu,  odnosno u širokoj primjeni pa tako i u Hrvatskoj, kontaktirali smo Hrvatsku agenciju za lijekove i medicinske proizvode.

Iz HALMED-a su nam odgovorili kako u Europskoj uniji trenutačno nema dostupnih lijekova, odnosno, cjepiva koja su odobrena za detektiranje, liječenje, ili prevenciju infekcija korona virusom.

"Budući da je u predmetnom slučaju riječ o inovativnoj terapiji, provođenje znanstvene ocjene u postupku odobravanja za stavljanje u promet cjepiva protiv korona virusa u Europskoj uniji u nadležnosti je Europske agencije za lijekove (EMA). Temeljem ocjene EMA-e centralizirano odobrenje koje je važeće za sve države članice Europske unije daje Europska komisija.

Rok u kojem će cjepivo biti dostupno pacijentima ovisi prvenstveno o kompanijama koje razvijaju cjepivo. Međutim, kako bi se osiguralo da se razvoj i postupak odobravanja provedu što brže i učinkovitije, Europska agencija za lijekove u suradnji s drugim regulatornim tijelima za lijekove u Europskoj uniji i svijetu započela je s poduzimanjem mjera u svrhu ubrzavanja razvoja i dostupnosti lijekova i cjepiva za liječenje i prevenciju korona virusa" rekla je Ivana Šipić.

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju korona virusa globalnom prijetnjom, razvoj cjepiva postao je prioritet.

"U sklopu EMA-inog plana za upravljanje novim prijetnjama za zdravlje, koji je aktiviran nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju korona virusa globalnom prijetnjom za javno zdravlje, razvoj i odobravanje cjepiva i drugih lijekova protiv korona virusa postavljeni su kao prioritet. U skladu s navedenim, EMA će kroz svoja znanstvena povjerenstva, u čiji rad su aktivno uključeni stručnjaci iz HALMED-a i drugih nacionalnih EU agencija za lijekove, provoditi ubrzani postupak pružanja znanstvenog savjeta i davanja trenutnih povratnih informacija na sve zaprimljene prijedloge razvoja lijeka" rekla je glasnogovornica HALMED-a.

"Na taj će način EMA zajedno s drugim regulatornim tijelima za lijekove u EU-u pružiti podršku proizvođačima lijekova svim dostupnim regulatornim alatima kako bi ubrzala razvoj djelotvornih mjera u borbi i prevenciji širenja virusa, odnosno, kako bi postupak razvoja, ispitivanja i odobravanja cjepiva te njegov dolazak na tržište bio što prije završen", zaključila je Šipić.

Kina je zabilježila više od 75,4 tisuća slučajeva korona virusa, a dosad su preminule 2,2 tisuće ljudi, većinom u provinciji Hubei i njezinoj prijestolnici Wuhanu gdje je bolest u prosincu i izbila.

Zbog ovih informacija kontaktirali smo službu za epidemiologiju zaraznih bolesti, dr. sc. Bernarda Kaića, prim. dr. med., kojega smo pitali ima li mjesta za optimizam, s obzirom na najave iz Kine da epidemija ne jenjava, kakva je dinamika i tijek epidemije.

"Što se tiče tijeka epidemije, čini se da se malo smanjuje broj novooboljelih, ali je prerano na temelju postojećih podataka donositi zaključke", rekao je Kaić.

Podsjetimo, korona virus najprije se pojavio u Kini, u gradu Wuhan, odakle se počeo širiti ostatkom svijeta. Izvan Kine zabilježeni su slučajevi zaraze korona virusom na Tajlandu, Japanu, Tajvanu, Južnoj Koreji, Filipinima, SAD-u, ali sada već i diljem Europe.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.