NEKOM JE DRŽAVA MAJKA, A NEKOME MAĆEHA

PROVJERILI SMO Aleksandar Mišo Broz, sin Josipa Broza, još uvijek bespravno koristi vilu kraj Samobora; država ga godinama ne uspijeva iseliti i naplatiti milijunsku odštetu!

Autor

U jednom od najelitnijeg dijela Samobora nalazi se državna vila koju je nekada koristio Josip Broz Tito, a već godinama je neovlašteno koristi njegov sin Aleksandar Mišo Broz. Nekadašnji ministar državne imovine Goran Marić pokrenuo je to pitanje i inicirao pravni postupak za vraćanje nekretnine u vlasništvo države, odnosno naplatu odštete od Broza.

12.06.2021. u 20:52
Ispiši članak

Luksuzna samoborska nekretnina je od travnja 1998. u državnom vlasništvu. Iako je Državno pravobraniteljstvo iz 2000. godine pozvalo Mišu Broza da u roku od 30 dana preda državi sve nekretnine u Samoboru, on to nije učinio. Zanimljivo je da već u srpnju 2001. godine vlada Ivice Račana baš te nekretnine dala na upravljanje predsjedniku. I tako je bilo punih 15 godina - sve do 2015. godine, kada su iz Ureda predsjednice nekretnine vraćene Uredu za upravljanje državnom imovinom koji je prerastao u Ministarstvo.

Ministarstvo državne imovine, kojeg je vodio ministar Goran Marić, uputilo je 2017,. poziv DORH-u da pokrene postupke za vraćanje u posjed nekretnine koju bespravno koristi Broz, ali i radi naplate protupravno stečene koristi".

Ministarstvo državne imovine tražilo je da se plati naknada za korištenje nekretnina u posljednjih pet godina, za što nije nastupila zastara. Procjenjuje se da je riječ iznosu od milijun kuna.

Godine 2019. Marić je u razgovoru s glavnim urednikom portala Direktno Darkom Markušićem rekao je da su "mnogi poznati koristili bespravno državnu imovinu, od otoka Smokvice do bivšeg predsjednika Stjepana Mesića".

Među ostalim, spomenuo je i Mišu Broza. "Podnijeli smo Državnom odvjetništvu RH prijavu i protiv sina Josipa Broza Tita, Miše Broza, zbog neovlaštenog korištenja vikendice i zemljišta u Samoboru, ali tu sud nije baš ažuran", rekao je.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine upitali smo koji je status cijelog tog slučaju, budući da je u Marićevom mandatu država pokušala naplatiti najam Brozu.

Također, upitali smo ih je li nekretnina vraćena državi te plaća li Broz najam. Uz to, zanimalo nas je kada u tom slučaju nastupa zastara.

 "Parnični postupak radi iseljenja i isplate naknade za korištenje predmetne nekretnine protiv Broza vodi se pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, u kojem postupku Republiku Hrvatsku zastupa nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici", odgovorilo nam je resorno ministarstvo.

Ovo Ministarstvo, dodaju, kao i njegovi prednici, poduzeli su sve radnje radi zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske.

Zaključno navode da "budući da je parnični postupak u tijeku nisu u mogućnosti komentirati predmetni slučaj više od iznesenog".

Portal Direktno isti upit proslijedio je Državnom odvjetništvu RH i Županijskom državnom odvjetništvu, no do zaključenja ovog teksta odgovor nismo primili.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.