NOVI POSLOVNIK POKAZAO SE PROMAŠENIM

PRONAŠLI RUPU Podnošenjem bezbrojnih amandmana Most će ubuduće moći blokirati rad Sabora kad god želi

Autor

Ivica Zadro

Nakon što su saborski zastupnici u ožujku 2018. izmijenili Poslovnik u povijest su otišle bezbrojne stanke koje smo poznavali u novijoj povijesti Hrvatskog sabora. Promjena je došla kako bi se onemogućila blokada rada parlamenta jer su čestim stankama stranke, uglavnom oporbene, bez obzira tko je bio na vlasti, zloupotrebljavale to pravo kako bi se obratile javnosti u televizijskom prijenosu.

22.03.2019. u 11:09
Ispiši članak

Ironija je tim veća jer je upravo tijekom rasprave o izmjeni Poslovnika podneseno 500-tinjak amandmana, opet uglavnom oporbenih, na taj prijedlog. Stoga je saborska rasprava koja je rezultirala konačnim donošenjem novog Poslovnika trajala cijelu noć. Bila je to prva cjelonoćna rasprava na Markovu trgu.

I sada se povijest ponavlja i vjerojatno će se ponoviti svaki put kad netko odluči opstruirati raspravu, pa i o najmanje bitnoj točki dnevnog reda. Pokazalo se tako da je kompromis o Poslovniku, koji su tada postigli HDZ i SDP, loša odluka koja bi se tim strankama, koje se izmjenjuju na vlasti u nepravilnim razmacima, mogla obiti o glavu.

Podsjetimo, vladajuća većina pristala je popustiti SDP-u te oporbi dati pravo da uvrštava u dnevni red točke koje su joj važne. To čine tako da će se u roku od sedam dana raspraviti o točki koja se na dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana, ali uz potpise 30 zastupnika.

Prihvaćen je i kompromis da prvog dana zasjedanja u tjednu klubovi zastupnika mogu slobodno govoriti o temama koje smatraju važnim, odnosno, zatražiti stanke od 9.30 do 10.45 dok bi u sve ostale dane stanka bila u razdoblju između 13 i 14.15 sati. Zastupnicima koji nisu članovi nijednog kluba omogućava se jednom tjedno zatražiti stanku.

Najnoviji primjer u kojem je Most podnio 888 amandmana (!) na konačan tekst Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma najava je aktivnosti koji bi mogli uslijediti svaki put kad pojedina stranka ili čak i nezavisni zastupnik zaželi blokirati rad zakonodavnog tijela jer mu se, recimo, ne sviđa što je, karikiram, nepovoljan utjecaj retrogradnog Marsa na jedan od Saturnovih prstena.

Ili da krenemo u matematiku. Samo na tekućoj 11. sjednici Hrvatskog sabora za raspravu su predviđene još 74 točke dnevnog reda. Teoretski ako bi se na svaki zakonski prijedlog podnosio upola manji broj amandmana, a od 74 točke više od polovice, točno 41, su upravo ti prijedlozi, dolazimo do brojke od 16.400 amandmana. Uzimajući u obzir da svaki od amandmana predlagatelji mogu obrazlagati dvije minute te zatražiti glasanje o svakom pojedinom amandmanu, nakon što se predlagatelj zakona izjasni o istima, Sabor će potrošiti 32.800 minuta rada uzalud.

To je 546 sati ili 22 dana pod uvjetom da Sabor radi neprekidno. Radi li samo u uobičajenom terminu od 9.30 sati do kasno navečer, recimo do 22 sata, uz jednoipolsatnu pauzu za ručak, dolazimo do gotovo 50 radnih dana saborskih zastupnika potrošenih samo na amandmane i još vjerojatno dva, tri dana za glasanje i ostale 'sitnice'.

Ako znamo da je Hrvatski sabor u 2018. godini zasjedao 117 dana, što je najviše u proteklih deset godina, i pri tome je doneseno više od 200 zakona, dolazimo do zaključka da će saborski zastupnici šest zastupničkih plaća potrošiti na blokadu rada institucije u koju su izabrani kao narodni zastupnici, barem oni koji će podnositi bezbrojne amandmane. Preostali će vjerojatno šutke gledati postrance i ništa ne raditi i primati plaću.

Most nezavisnih lista, ali i ostali koji bi se dosjetili na ovaj način zloupotrijebiti Poslovnik Hrvatskog sabora, trebaju razmisliti je li to odgovorno trošenje novca i jesu li za to izabrani na izborima kao predstavnici naroda.

O amandmanima, u trenutku dok se piše ovaj tekst, saborski zastupnici raspravljaju 19 sati, s pauzom od jednog sata zbog utakmice Hrvatska-Azerbajdžan, a to bi moglo potrajati još oko 13 sati. Iscrpljivanje demokraciju u režiji Mosta, uz blagoslov Poslovnika koji je kompromis HDZ-a i SDP-a se nastavlja. A problemi u državi? Koga je još za to briga...

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.