Za je bilo osam članova

EMISIJA O JASENOVCU Programsko vijeće HRT-a donijelo dva zaključka, bilo je i suzdržanih

Autor

mo

Sjednica Programskog vijeća HRT-a s jednom točkom dnevnog reda završena je. Tema je bila "Rasprava o programskom sadržaju emitiranom dana 30. svibnja 2018. godine na programskom kanalu HTV1 u emisiji Dobar dan, Hrvatska – gostovanje Igora Vukića".

04.06.2018. u 15:55
Ispiši članak

Programsko vijeće donijelo je dva zaključka nakon sjednice koja je, uz jednu stanku, trajala gotovo dva i pol sata. 

1. U odnosu na uočene poteškoće u programskim sadržajima koji se bave nasljeđem nedemokratskih režima Vijeće upućuje programsko vodstvo na striktno poštivanje znanstvenih, kulturnih i društvenih standarda. 

2. Povodom konkretnih programskih sadržaja koji relativiziraju ustaške zločine Vijeće upozorava programsko vodstvo na njihovu neprihvatljivost i neprofesionalnost i upućuje na poštivanje kritičke znanstvene prosudbe. 

Za je bilo osam članova Vijeća (Neda Ritz, Ivica Maštruko, Aleksandar Milošević, Nikola Baketa, Vlaho Bogišić, Ivica Lučić, Robert Markt i Zorislav Lukić), a suzdržani su bili Dean Šoša i Maja Sever. Predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo nije bio na sjednici. 

Na samom početku, za raspravu se javio Aleksandar Milošević i rekao kako neko vrijeme strane udruge upozoravaju na jačanje desne ideologije na HRT-u u čijim se emisijama javljaju mnoge kontroverze ideje i vode diskusije u kojima se zastupaju ideje koje se bore protiv reforme obrazovanja, demoniziranje antifašističke borbe, cijepljenja i abortusa, dok se, kako je rekao, građanski odgoj veže s pedofilijom. 

"HRT se ne ograđuje dovoljno jasno o tim stvarima. Želim znati tko je pogriješio i kakve će sankcije imati zbog dovoljno Vukića u emisiju koji marginalizira događaje u Jasenovcu", rekao je Milošević. 

Ivica Maštruko smatra kako u Hrvatskoj jača politika netolerancije i vjerskog fundamentalizma te smatra kako ti stavovi u javnosti preuzimaju i urednici, a, kako je rekao, na HRT-u jača konformizam.

Riječ je o prilagođavanju javnom mišljenju, nastavio je i dodao kako urednici nemaju dovoljno hrabrosti i jakog uvjerenja da zauzmu vlastiti stav. 

"Ovo nije problem neovisnosti novinarstva i cenzure već je riječ o temama o kojima govori Vijeće Europe, o porastu rasističkog govora, nacionalističke mržnje, ustaške ideologije, mržnje prema Srbima, Romima i drugačijima", kazao je. 

Maja Sever poručila je kako nijednom uredniku i voditelju programa ne smiju dopustiti da ih se vrijeđa i prijeti. 

"Ne razumijem ograđivanja uredništva od jednog urednika i programa od strane vodstva HRT-a jer su oni izabrali programsku shemu. Svako malo imamo raspravu o jednoj od tih emisija. Svako malo je rasprava o emisijama koje je izabralo sadašnje rukovodstvo HRT-a", rekla je Sever i spomenula ukidanje svoje emisije.  

Smatra da su urednici i Bruno Kovačević najodgovorniji za stanje u kojem se HRT nalazi. Smatra kako urednike i novinare 'Hrvatske uživo' nitko nije prijavljivao etičkom vijeću za razliku od onih kojih koje se sada emitiraju. 

Neda Ritz  rekla je kako na HRT-u ne postoji odgovornost i subordinacija. Smatra da se u toj shemi vrh kuće ne bi trebao opravdavati.

"Standardi na HRT-u pali su na jako niski nivo. U politici kuće ne treba biti cenzura, ali treba biti kontrole i odgovornosti za svaku emisiju. Potrebno je uvijek imati ravnopravnog sugovornika za svaku temu", rekla je Ritz. 

Ivica Lučić smatra kako bi trebalo proširiti kontrolu na sve totalitarizme koji kopaju po nacionalnim traumama i od toga žive, bez obzira o kojoj se strani radi. Smatra u najmanju ruku kako je Jasenovac velika sramota, a da se tamo dogodio strašan zločin.

"Moramo imati na umu kako je Jasenovac bio dio propagande užasa i dio laži kojoj je bio cilj spriječiti nastanak hrvatske države. To nije dio prošlosti jer je srbijanska vlada nedavno te laži iznijela izložbom u UN-u", rekao je Lučić smatra kako se javlja i otpor takvom razmišljanju.

"Ne treba nam mješovita komisija, to moramo sami riješiti jer Jasenovac je naša tragedija".

Izričito je protiv zabrana, smjena i "skidanja glava".

"Masovne smjene rađene za vrijeme Radmana poremetili su kriterije i to treba vratiti u normalu", rekao je Lučić dodavši da je to jakvo veliki posao. 

Obratio se i Zorislav Lukić.

"Nastupio je čovjek kojeg ću nazvati amaterom u odnosu na znanost i povijesnu znanost. On nije proveo znanstveno istraživanje, već ima nekakvo poslanje, to nema previše veze sa znanstvenim istraživanjem. Ne smijemo napraviti dvosmislen zaključak po ovom pitanju. Rasprava o broju žrtava nije i ne smije biti zabranjena. Znanstvenici svijeta to rade i o tome raspravljaju. Ne smijemo zbog jednog diletanta zaustaviti raspravu o toj temi na HRT-u. Zaključke treba napisati pa da polako i smireno razmislimo i usuglasimo ih jer vrag leži u detaljima", rekao je Lukić koji smatra kako u RH nema javnih proslava rođendana lidera nacističkog i fašističkog režima kao u zemljama Europe. 

Pohvalio je Lučića za citiranje Stepinca o ustaškim zločinima.

"Volio bih da HTV ubuduće izbjegne ove situacije pozivom stručnih gostiju, a ne da se dovode samo nekopententne osobe kao Vukić".

Vlaho Bogišić smatra kako je trebalo napraviti emisiju o godišnjici prve diverzije Franje Tuđmana u partizanima jer je, kako je rekao, tada pobijedio ustaške zločince. 

HHO-u, inicijativi Ivo Pilar, Documenti, GOLJP-u, Židovskoj općini, Antifašističkoj ligi i Udruzi zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara nije dopušten ulazak

Inače, nitko nije doveo voditelje ni urednicu da se opravdaju, a knjiga o kojoj je bila riječ u emisiji nije zabranjena zakonom. Uz to, raspravlja se o povijesnim temama koje nemaju veze s temom. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.