tužan epilog

Prodano Kamensko po najnižoj mogućoj cijeni, kupac apsolutna tajna

Autor

Direktno.hr

Nekadašnji zagrebački tekstilni div Kamensko, za čiji su se opstanak njegove radnice borile brojnim prosvjedima i štrajkom glađu, od sada će biti u rukama novog vlasnika. Još uvijek nije poznato tko je kupac dvije nekretnine u Reljkovićevoj, međutim poznato je da ih je kupio po najnižoj mogućoj cijeni.
29.03.2016. u 12:54
Ispiši članak

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o prodaji dviju zgrada Kamenskog d.d. u Reljkovićevoj ulici za 24 milijuna kuna, piše HRT.

Stečajni upravitelj Zdravko Mitak ne želi još objaviti kome je Kamensko prodano jer kaže da čeka da kupac uplati novce.

No, potvrdio je da su prodane nekretnine na 14. dražbi, i to po najnižoj cijeni - od 24 milijuna kuna ili 3,3 milijuna eura. Zemljište je inače procijenjeno na 73,5 milijuna kuna.

HRT doznaje da je nakon usmene javne dražbe 11. ožujka na Trgovačkom sudu u Zagrebu, taj Sud donio rješenje kojim su kupcu ANNI AUREI d.o.o. iz Križevaca dosuđene nekretnine.Taj kupac bio je jedini ponuđač.

O tom je slučaju pisao još 2014. godine direktno.hr, prenoseći emisiju Gordana Malića - Svjedok.

„Činjenicu da je Ivo Josipović počeo svoju predsjedničku kampanju u Udruzi Kamensko, kod radnica namjerno uništene tvornice Kamensko, odnosno 'na mjestu zločina' u kojem je i osobno sudjelovao, smatram krajnje ciničnim i tragičnim činom, potezom koji izaziva želučane reakcije."

Tim riječima je dr. Hrvoje Jurić, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pokušao u emisiji Svjedok Gordana Malića u studenom 2014. godine na Osječkoj televiziji dočarati svu apsurdnost druge predsjedničke kampanje aktualnog predsjednika dr. Ive Josipovića.

"Zašto nam je predsjednik preporučio Pavićevog čovjeka?"

I doista, Danica Radošević, jedna od mnogobrojnih bivših radnica Kamenskog u emisiji, koja se bavila uzrocima i posljedicama propasti tvornice Kamensko, je istaknula da im je aktualni predsjednik svojedobno preporučio Orsata Miljenića, tadašnjeg ministra pravosuđa, za savjetnika u stečaju Kamenskog. Ista radnica začudila se kada ju je urednik emisije upitao zna li da je Miljenić u to vrijeme bio odvjetnik Ninoslava Pavića.

„Ako je predsjednik to znao, zašto nam ga je preporučio kada je poznato da je Nino Pavić druga strana u postupku, odnosno naš glavni protivnik?", upitala se ista radnica.

U emisiji je potom izrečeno da je pravni zastupnik jedne od pet tvrtki koja je trebala preuzeti nekretninu Kamenskog, Josipovićev ponajbolji prijatelj, odvjetnik Silvije Hraste.

Ćimić opisao kako su postupno uništavali tvornicu

„Prvotno su htjeli tvornicu izmjestiti izvan centra grada, pa se onda dokopati vrijedne nekretnine. No, kada su shvatili da bi to bilo preskupo, organizirali su uništavanje tvornice kako bi se dokopali vrijedne nekretnine. Kada je pukla afera Kamensko i kada su mediji počeli pisati o tome, taj je plan ponešto izmijenjen. Odlučili su naknadno, kroz stečaj, uzeti tu nekretninu. Samo čekaju da cijena dovoljno nisko padne, pa da dovrše akciju preuzimanja", opisao je ugrubo sve faze 'operacije Kamensko' Ilko Ćimić, novinar koji je prije tri godine istražio i opisao aferu Kamensko.

Dodao je potom da ga je DORH pozvao na obavijesni razgovor zbog tekstova koje je objavio o tom sljučaju. No, u DORH ga, kako je istaknuo, nisu zvali da im pomogne u istrazi, već da ga, stekao je dojam, zastraše i zaustave u daljnjem pisanju o toj aferi.

Radnice neće dobiti ni kune od zaostalih plaća

Na Ćimićeve tvrdnje nadovezala se bivša radnica Kamenskog, Danica Radošević, riječima da radnice neće dobiti ni kune od zaostalih plaća, ako cijena Kamenskog u stečaju padne ispod 50 milijuna kuna. A čini se da je to i cilj odugovlačenja preuzimanja uništene tvornice na elitnoj lokaciji u centru metropole.

„Savršen je to primjer tipične hrvatske tragedije. Tu imamo i korumpirane medije i korumpirano pravosuđe i vrhunski cinizam hrvatskog predsjednika. Jer Ivo Josipović je osobno radio protiv radnica Kamenskog, a sada ih koristi u predsjedničkoj kampanji. To je kao da predsjednik SAD-a počinje svoju predsjednčku kampanju u Afganistanu, na mjestu gdje su američke bespilotne letjelice pobile stotine afganistanskih civila", procijenio je dr. Hrvoje Jurić.

Da bi dodatno oslikao apsurdnost situacije, dr. Jurić je potom pojasnio da su nekadašnjih 2500 radnica Kamenskog imale 6000 metara kvadratnih poslovnog prostora, da bi njih tek sedmero prije dvije godine dobile na korištenje 40 kvadrata za udrugu Kamensko.

„Josipović im je donirao 50.000 kuna pomoći, premda će u kampanji potrošiti čak 1,2 milijuna kuna. I još ih, nakon svega što je učinio na njihovu štetu, koristi za svoju promociju predstavljajući se kao njihov spasitelj! Doista mučno", zaključio je dr. Jurić.

Velikodušni predsjednik donirao polovnu šivaću mašinu

Đurđica Grozaj, predsjednica udruge Kamensko, potom je u razgovoru s Gordanom Malićem otkrila da ne zna da je Mladen Bajić, kojega mnoge radnice Kamenskog prozivaju zbog zataškavanja afere Kamensko, dobio odlikovanje od predsjednika Josipovića. Kazala je tek da je njima predsjednik pomogao jer im je donirao polovnu šivaću mašinu.

A u kojoj je mjeri trojac: Ivo Josipović, Mladen Bajić i Nino Pavić povezan i u kojoj mjeri su njih trojica odgovorni za 'puno zla i nereda u Hrvatskoj', potkraj emisije opisao je Oliver Grbić, bivši glavni ravnatelj policije koji je dva mjeseca prije prošlih parlamentarnih izbora htio uhititi Ninoslava Pavića zbog malverzacije oko uništavanja tvornice Kamensko.

Grbić: Bajić i Pleše prijetili mi zbog Pavića

„Nakon osam mjeseci istrage u predmetima Dalta i Kamensko, došli smo do saznjanja da je Nino Pavić špekulativnim poslovima izvukao 30 milijuna kuna iz Dalte. Praćenjem tijeka novca, uvidjeli smo da je tim novcem zadužio Kamensko kratkoročnim pozajmicama. Kroz te pozajmice htio se, očigledno, uknjižiti na vrijedne nekretnine. U to vrijeme na razgovor me pozvao Mladen Bajić te me upozorio da ne bi bilo zgodno da dva mjeseca uoči izbora otvaramo takve istrage. Bajić je bio vrlo nervozan. Razlog je bila činjenica što smo sutradan htjeli uhititi Ninu Pavića. Baš nekako u to vrijeme, i Mladen Pleše, tadašni glavni urednik Pavićevih dnevnih novina, upozorio me da pazim što radim jer bi moja slika mogla uskoro krasiti naslovnice svih EPH izdanja. Nisam to tada dovoljno ozbiljno shvatio, ali kasnije se pokazalo da je trokut Josipović -Bajić - Pavić počinio puno zla i nereda u Republici Hrvatskoj. Pavić je činio to što je činio, a Bajić i Josipović su ga podupirali i štitili u svemu tome, zaključio je na kraju Oliver Grbić, bivši glavni ravnatelj policije.

Sam Ivo Josipović na pitanja Gordana Malića o slučaju Kamensko, odgovorio je da nitko, pa ni predsjednik, ne može intervenirati u sudske postupke, pa ni u stečajni postupak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.