Petrina za registar izdajnika

Prioritet su oni koji su '90. i '91. prodavali oružje neprijateljima

Autor

Direktno.hr

Novu raspravu otvorio je Silano Hrelja, ispred Kluba HSU-a, koji je tvrdi kako ne može dati podršku ovoj Vladi. "Ova Vlada mora položiti vozački ispit", rekao je.
22.01.2016. u 15:32
Ispiši članak

Silvano Hrelja: Ovo mi je četvrta inauguracija vlade, a do sada nitko nije bio prpošan. Nije bilo ugodno, ali takva im je dužnost. Ja ću se osvrnuti na ono što nam je dano kao materijal. U ovoj prezentaciji piše da smo ponosni na sve što smo postigli. Ali ovo je nemoguće, nitko nije ponosan na sve trenutke života. Točka šest mora biti samokritičnija.  Ovo je prvi puta da smo dobili ovakvu formu, do sada su sve vlade pokazivale drugačiju formu. Ovaj papir je unija skupova. To je spisak želja HDZ-a i Mosta. Ovaj papir pokazuje da se ne poštuje ustroj ministarstava. Ne može biti da će se obrt baviti mirovinskim pravima i radnim pravima. I dosadašnja prava je rekla da su prava umirovljenika zadnja linija obrane, a sada smo zabrinuti što će se ovdje dogoditi. Ja bih volio dati podršku ovoj vladi, ali ne mogu zbog svega. Ali vladi želim puno uspjeha. U pitanje ne dolaze reforme. Ova vlada mora položiti vozački ispit. 

Stipe Petrina: Prezentacija je dobra prezentacija, ali za seminar gospodina Oreškovića, ali nije dobra za program i smjernice vlade. Ona će odlučivati četiri godine. Bog nam jedao da budemo bolji od onoga što smo u ovom trenutku. Nije bilo potrebe za čovjeka krupnog kapitala. Projekcije su da ćemo buiiti jioš gori. Zamjeram, jedina stvar koja čini državu je pravni temelj. Mi nismo pravna država. Žaloosti me što je samo sa dvije riječi o stanju u pravosušđu. Mi u pravosuđu imamo feudalne lobije, a ne suce. Jako zamjeram kolegama iz Mosta što u hitnosti nisu stavili taj zakon. Izbaciti novac iz politike je preduvjet za uspjeh Hrvatske, ali su preduvjet pravosudne i sudske reforme. Godišnje na europskim sudovima gubimo sedam milijuna eura. Ovdje nema niti riječi o organiziranom kriminalu, a u raljama smo kriminala. Vidimo da su i članovi ove vlade pod sumnjom da jesu kriminalci. Niti riječi o ovrhama i socijalnoj politici, niti riječi o blokiranima. Kako će se riješiiti ti problemi. Potreban nam je moratorij na kamate. Koga više briga za povijest od prije pedeset ili šezdeset godine. 

Peđa Grbin: Ukazao bih vam na nešto, a to je problem da nismo dobili niti jedan odgovor. Postavio sam mandataru konkretno pitanje, a sada ste ga postavili vi, gospodine Hrelja. Nadam se da će se mandatar uključiti u ovu raspravu. Pitanje funkcioniranja mirovinskog sustava. U smjernicama se spominje mirovinski sustav, jednom rečenicom – omogućiti stabilan mirovinski sustav. Odakle? Ništa nije rečeno. To je važno pitanje ekonomije. Govorimo o milijardama iz prvog i drugog stupa. Nismo čuli ništa o proračunu, jer bi tamo trebali odgovoriti na ta pitanja.

Silvano Hrelja: Dragi moj kolega Grbin, da ja imam te odgovore, sjedio bih tamo,  ali očekujem da će kad-tad Orešković iskoristiti poslovničku mogućnost i odgovoriti na pitanja zastupnika. Da će se o drugom mirovinskom stupu tijekom 2016. provesti otvorena javna rasprava. Prilika je već u četvrtak kada je deseta točka na dnevnom redu. Pozivam vas da demistificiramo što je mirovinska štednja, koji je njezin karakter. Ne mogu natjerati mandatara, njegovo je pravo hoće li odgovarati na pitanja zastupnika ili ne.

Darko Palić: Moj komentar se tiče prezentacije Oreškovića. Sama prezentacija je u redu, mnogo toga kazuje, ali muči me nekoordiniranost prezentacije i svega što piše u ključnim smjernicama reformske vlade. Primjer, u vašem okviru za transformaciju Hrvatske, primjerice, učinkovit javni sektor, jedan od glavnih faktora da bis e to postiglo je informatizacija društva i čitao sam da je mandatar svjestan toga. Problem je da u dokumnetu ključnih smjernica, nema niti jedne riječi o informatizaciji, ili digitalizaciji, niti u jednom ministarstvu pa čak niti u Ministarstvu uprave. Ja vam želim sreću, ne samo zbgo vas nego svih nas, ali se bojim da već danas posrćemo na prvoj stepenici. Dva dokumenta su nekoordinirana već danas.

Reiner: Ovo je trebala biti repika na izlaganje Hrelje, a ne obraćanje mandataru. Shvaćajte tako institut replike.

Silvano Hrelja: Nemam dileme da su dva dokumenta rađena odvojeno, nisu sinkronizirana, što nije dobro, jer je prezentacija da tekst bude i slika. Svi mi koji se ovim poslom bavimo to povezujemo i tražimo uporišta. Nadam se da će se ubuduće raditi na način da će ono što je u sadržaju biti u prezentaciji.

Replika na izlaganje Petrine.

Davorko Vidović: Kolega Petrina, rekli ste da su izazovi koji su pred nama teški izazovi. S druge strane, dokument ključne smjernice reformske vlade, kad otvorim stranicu ministarstva branitelja i vidim četiri točke, vidim da će izazov biti i teži. Ne spominju se zajamčene mjesečne naknade, opskbnine na čemu se inzistiralo u ovom domu i u šatoru, a posebno briga o nestlima. Hrvatska i danas traži više od 500 nestalih branitelja i to zaslužuje mjesto u dokumentu. Što će biti s projektima koji su u procesu? Ako je ovo reforma Ministarstva branitelja, spomenuo bih jednu staru narodnu - Ako će bit gore, a bit će gore, onda bolje neka ostane ovako.

Petrina: Slažem se s Vidovićem, mogao je i više učiniti dok je bio u odboru za branitelje. Posebno se mora voditi briga o skbri o hrvatskim braniteljima. Drago mi je da je kandidat za ministra branitelja istaknuo kao jedan od prioriteta registar izdajnika i to ću podržati. Ali molio bih budućeg ministra da na posebno mjesto stavi one koji su 1990. i 1991. prodavali oružje i municiju i koji su za vrijeme rata švercali naftu neprijatelja. Mislim da u tom registru to zaslužuje najviše pažnje.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.