ROK OD 90 DANA NAKON PRESTANKA EPIDEMIJE

PRIJEVREMENI IZBORI Nakon odlaska Anje Šimprage u Sabor upražnjeno mjesto zamjenika šibensko-kninskog župana iz redova srpske manjine

Autor

iz

Donedavnoj zamjenici šibensko-kninskog župana iz redova srpske nacionalne manjine Anji Šimpragi dužnost je prestala po snazi zakona nakon što je zamijenila Borisa Miloševića u Hrvatskom saboru. SDSS-ovac Milošević je mandat stavio u mirovanje nakon imenovanja potpredsjednikom Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.

29.07.2020. u 19:02
Ispiši članak

Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor pripadnici triju nacionalnih manjina uz kandidate za zastupnike kandidiraju i njihove zamjenike. Oni su i jedini koji ih mogu zamijeniti u slučaju njihova privremenog ili trajnog odlaska iz Hrvatskog sabora. S obzirom na to da je Šimpraga na izbornim listama bila zamjenica Miloševiću preuzela je njegovo zastupničko mjesto, a zbog nespojivih dužnosti prestao joj je mandat zamjenice šibensko-kninskog župana iz redova srpske manjine.

Prestanak dužnosti implicira prijevremene izbore

Rezultat je to primjene članka 90., stavka 3 Zakona o lokalnim izborima koji kaže da mandat prestaje po sili zakona ako načelnik, gradonačelnik i župan te njihovi zamjenici ne podnesu ostavku u roku od osam dana od prihvaćanja nespojive dužnosti. Iako Šimpragi taj rok istječe tek u petak, 31. srpnja, podnijela ostavku ili ne, dužnost zamjenice šibensko-kninskog župana više ne može obnašati.

Zakon o lokalnim izborima u članku 7., stavku 5 izrijekom navodi da se u ovom slučaju trebaju održati prijevremeni izbori. ''Prijevremeni izbori za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina održavaju se u roku od 90 dana od dana prestanka mandata zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda nacionalnih manjina.''

Iznimka je jedino ako bi se ti prijevremeni izbori trebali održati u kalendarskoj godini u kojoj se održavaju redovni izbori. S obzirom na to da su zakonom izbori predviđeni treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine, u ovom slučaju 15. svibnja 2021., ta iznimka nije provediva i prijevremeni izbori za zamjenika župana iz redova srpske manjine bi se trebali održati.

Epidemija odgodila prijevremene izbore

No, ovdje priči nije kraj. Izmjenama Zakona o lokalnim izborima iz travnja 2020. rokovi su prolongirani zbog epidemije korona virusa. Dodanim člancima zakona definira se odgoda raspisivanja prijevremenih izbora''u slučaju nastupanja posebnih okolnosti koje podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje trenutačno ugrožava pravni poredak, život, zdravlje ili sigurnost stanovništva te imovinu veće vrijednosti''. U tim slučajevima se prijevremeni izbori mogu odgoditi do prestanka posebnih okolnosti, a nakon toga raspisati u roku od 90 dana.

Dakle, proglasi li se prestanak epidemije korona virusa u Hrvatskoj do 2. listopada morali bi se održati prijevremeni izbori za zamjenika šibensko-kninskog župana. Ne dođe li do toga, srpska manjina neće imati zamjenika župana do svibnja iduće godine.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.