predsjednički izbori

Prigovori podneseni DIP-u uglavnom su odbačeni kao nedopušteni

Autor

Direktno.hr

27.01.2015. u 16:34
Ispiši članak

Objavljivanje konačnih rezultata predsjedničkih izbora na službenim stranicama koje je trebalo biti u ponedjeljak, javili su jučer iz DIP-a, odgođeno je zbog zaprimljenih prigovora na odluku o objavi potpunih i službenih rezultata za izbora predsjednika. 

Kako je još jučer doznao direktno.hr s Ustavnog suda, ovlašteni za prigovor Ustavnom sudu stranke, kandidati i 100 birača zajedno - nisu podnijeli relevantan prigovor oko nevažećih listića.

Prema odgovoru iz DIP-a koji smo dobili danas, prigovore je podnijelo osam građana Republike Hrvatske koji su uglavnom odbačeni kao nedopušteni jer su izjavljeni od nedopuštenih osobe.

Iznimka je prigovor Domagoja Margetića koji  ispituje ustavnost izbora predsjednika RH. Cjelokupni spis dostavljen Ustavnom sudu na daljnje postupanje. Slučaj je i to sa spisom na osnovi podneska Bože Pende iz Korčule pod nazivom "prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske s Ustavom RH".

Predsjednički kandidat Ivan Sinčić također je uputio prigovor DIP-u pod nazivom "Prigovor na objavljeni registar birača", u kojem se navodi da obzirom da je iz objavljenog popisa birača vidljivo kako još uvijek nije točno utvrđen stvaran broj birača u RH, nisu ispunjeni uvjeti za provođenje izbora za predsjednika RH na demokratski i legitiman  način. Prigovor je odbačen.

DIP je 22. siječnja 2015 primio prigovore koje su podnijeli "Članovi političkih stranaka HSS, BUZ, ZDS, AHU, SHUS, SUH i UDU gdje se navodi kako tijek izbora za predsjednika Republike Hrvatske i proglašenje rezultata nije u skladu sa Ustavom RH i da su Hrvati u Sloveniji i Mađarskoj imali „nenormalne i nemoguće uvjete za glasovanje te da velik broj članova gradskih i općinskih povjerenstava nisu bili diplomirani pravnici, a da su članovi biračkih odbora bili u velikom broju i članovi političkih stranaka.

Protiv rješenja Državnog izbornog povjerenstva podnositelji prigovora imaju pravo žalbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Žalba se podnosi u roku 48 sati. Ustavni sud dužan je donijeti odluku o žalbi u roku 48 sati od dana primitka žalbe.

"Nakon što proteknu svi Zakonom propisani rokovi, DIP će objaviti konačne službene rezultate izbora za predsjednika RH", odgovorili su iz DIP-a za portal Direktno. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.