DEN HAAG

POTVRĐENA PRVOSTUPANJSKA PRESUDA Mladić osuđen na doživotni zatvor!

Autor

Vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u utorak će izreći pravomoćnu presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću koji je u prvostupanjskom postupku u studenom 2017. godine osuđen na doživotni zatvor. Tijek suđenja ratnom zločincu možete pratiti uživo na portalu Direktno.

08.06.2021. u 14:40
Ispiši članak

16.22 Mladić se rasplakao tijekom donošenja konačne presude da je počinio genocid u Srebrenici 1995.

16.20 Novinar Murat Tahirović, koji je pratio izricanje presude u realnom vremenu u sudnici u Den Haagu, potvrdio je da je potvrđena prvostupanjska presuda, te da je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, javlja Dnevni avaz.

16.18 Žalbeno vijeće odbilo je i potneske žalbe 6C koji se tiču zatočavanja pripadnika UN-a i to na lokalicijama na koje bi NATO mogao napraviti zračni udar.

16.14 Odbijaju se podnesci 5D i 5E Mladićeve žalbe koji se odnose na vojni status žrtvi.

16.05 Odbijaju se podnesci 5A i 5B Mladićeve žalbe koje se tiče zločina u Srebrenici.

"Raspravno vijeće je utvrdilo postavljanje UZP-a u Srebrenici te da je Mladić sudjelovao u planu da se počini prisilno preseljenje, genocid i ubojstvo. Žalbeno vijeće smatra neuvjerljivim Mladićevu tvrdnju da je on želio preseliti muslimane iz humanitarnih razloga. Premještanje je bilo protuzakonito i prisilno.  Mladić nije dokazao grešku Raspravnog vijeća, odnosno nije dokazao da civili nisu imali drugog izbora nego otići", rekla je sutkinja.

16.00 Što se tiče udruženog zločinačkog poduhvata za Sarajevo, Žalbeno vijeće zaključilo je da Mladić nije dokazao da je Raspravno vijeće pogriješilo. Žalba mu je odbijena uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

15.55 Sutkinja je rekla da Mladićeva obrana u žalbi nije uspjela dokazati većinu navoda o pogreškama tijekom postupka.

"Žalbeno vijeće konstatira, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Mladić nije pokazao da je raspravno vijeće pogriješilo kada se oslonilo na utvrđene činjenice", rekla je sutkinja i dodala da je Žalbeno vijeće potvrdilo sudjelovanje Mladića u sveukupnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

15.50 Mladić je rekao da može pratiti suđenje na jeziku koji razumije.

15.46 "Jedan od branitelja Ratka Mladića, odvjetnik Dragan Ivetić nije došao na izricanje presude iz zdravstvenih razloga te mu želimo brz oporavak. Žalbeno vijeće izriče drugostupanjsku presudu u predmetu protiv Ratka Mladića", rekla je u uvodu predsjedavajuća sutkinja Prisca Matimba Nyambe koja je zatim iznijela sažetak presude Žalbenog vijeća. 

Žalbeno vijeće je dozvolilo pravnoj savjetnicipbrane Peti-Louise Bagott da prisustvuje izricanju presude

15.35 Iako je javnost trebala biti u mogućnosti pratiti tijek izricanja presude od 15.30, u sudnici postoje tehnički problemi zbog kojih tonski zapis nije moguć. Kvar bi uskoro trebao biti uklonjen.

15.25 Ratko Mladić je doveden u sudnicu i ismijavao je sve prisutne prije početka izricanja presude, javlja AFP, prenosi Dnevni avaz

Screenshot/N1

15.15. Uoči izricanja presude dogodio se i jedan incident. Kako javljaju mediji, jedan muškarac donio je transparent na kojem je pisalo "Alija & Bill = Srebrenica & deal", kojim je poručio da je to "sud nepravde" i da podržava Ratka Mladića. Situacija je ubrzo primirena. 

15.05 "Spremam se da idem pred tribunal. Čuo sam se s ocem, spreman je da izađe pred sud. Nada se božjoj pravdi. Očekujem da ćemo dobiti profesionalnu, nepristranu presudu. S tim očekivanjem idem tamo... Vidjet ću ga nakon godinu i pol. Nadam se da će nam dati da se poljubimo i izgrlimo", poručio je Darko Mladić, sin Ratka Mladića, uoči izricanja presude.

15.00 U 15 sati počelo je izricanje presude Ratku Mladiću, no javnost će ju moći pratiti s 30-minutnom odgodom koja je uvedena nakon što je Slobodan Praljak tijekom izricanja presude počinio samoboubojstvo.

14.25 Obitelj stradalih polako dolazi u sarajevsku Vijećnicu uoči presude koja se očekuje se kroz pola sata.

14.20 Bahri Hodžić tokom opsade Sarajeva ubijen je 14-godišnji sin. "Da ima sto života, sto doživotnih, i to je njemu malo. Njemu je fino, on uživa", istaknula je, piše N1 BiH.

Presudu ratnom zločincu pratite uživo na portalu Direktno

Presudu kojom Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i MICT kao njegov pravni sljednik zatvaraju svoj posljednji slučaj izravno povezan s ratom u Bosni i Hercegovini izreći će žalbeno vijeće kojim predsjedava sutkinja Prisca Matimba Nyambe, a ostali su članovi Aminatta Lois Runeni N’gumsSeymour PantonElizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj

Naime, Mladić kojega su inozemni mediji - poput BBC-ja - odavno proglasili "krvnikom iz Bosne", izvještavajući kako je on odgovoran za najgore ratne zločine na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, prvostupanjskom je presudom proglašen krivim za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti te za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Nakon suđenja koje je potrajalo više od pet godina, tijekom kojega su saslušani iskazi čak 592 svjedoka optužbe i obrane, odbačen je jedino dio optužnice koji ga je teretio za zločin genocida u općinama u kojima su snage pod Mladićevim zapovjedništvom 1992. godine provele masovne etničke progone te pobile ili protjerale najveći dio Hrvata i Bošnjaka.

Tužiteljstvo je zatražilo da drugostupanjsko vijeće MICT-a potvrdi i tu točku optužnice a tome se nadaju i žrtve zločina dok Mladićeva obrana očekuje oslobađajuću presudu ili barem ponavljanje suđenja.

Fotografija objavljena 2017.godine, dan nakon presude Mladiću

Foto: Igor Soban/PIXSELL (Fotografija iz 2017. godine, točnije dan nakon što je Mladić proglašen krivim za genocid i osuđen na doživotni zatvor)

Sudsko vijeće ICTY-a zaključilo je kako je Mladić zločine zbog kojih je i osuđen počinio sudjelujući u četiri udružena zločinačka pothvata. Prvi je činio sveobuhvatni plan s ciljem da se bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo a drugi je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja.

Cilj trećeg udruženog zločinačkog pothvata bilo je eliminiranje bosanskih Muslimana iz Srebrenice, dok je četvrti imao za cilj da se pripadnici mirovnih snaga UN-a uzmu za taoce kako bi se spriječilo da NATO izvede zračne napade na vojne ciljeve bosanskih Srba.

Na prvostupanjsku presudu žalili su se i tužiteljstvo kao i obrana. Tužiteljstvo je tražilo od drugostupanjskog vijeća da Mladića proglasi krivim i za genocid u općinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most te Vlasenica.

Mladićeva obrana pak tvrdi kako je prvostupanjsku presudu obilježio niz pravnih i činjeničnih pogreški sudaca koje optužuju da nisu uzeli u obzir olakotne okolnosti pa traže da presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor bude poništena, a on oslobođen. Ukoliko to ne bi bio slučaj predlažu ponovno suđenje.

Prvu optužnicu protiv Mladića ICTY je podignuo u srpnju 1995. godine dok je još trajao rat u BiH, a optužen je zajedno s političkim liderom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem koji je 2019. godine pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, a kaznu služi u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Druga proširena optužnica podignuta je u studenom 1996. godine i uključivala je genocid u Srebrenici.

Mladić je godinama bio u bijegu skrivajući se najprije u dobro zaštićenim vojnim objektima po BiH da bi se ispostavilo kako je nakon toga pobjegao u Srbiju gdje je bio pod zaštitom vojske i političkog vrha predvođenog Slobodanom Miloševićem i Vojislavom Koštunicom.

U svibnju 2011. ipak je uhićen u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Zbog epidemioloških mjera koje je nametnula pandemija prouzročena korona virusom izricanje presude Mladiću, za razliku od prethodnih sličnih slučajeva, u sjedištu MICT-a u Den Haagu moći će pratiti samo krajnje ograničeni broj novinara i posjetitelja.

No među njima će ipak biti predstavnici četiri udruge koje okupljaju bošnjačke ratne stradalnike. Jedna od njih Munira Subašić, predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" medijima u BiH kazala je kako se nada da će Mladić u konačnici biti presuđen i za genocid iz 1992. godine a da ne može ni zamisliti da bi ga sud oslobodio ili mu smanjio kaznu.

S druge strane, Mladićev sin Darko srbijanskim medijima rekao je: "Ukoliko se uzmu u obzir dokazi, Ratko Mladić će 8. lipnja biti oslobođen, a ako MICT potvrdi prvostupanjsku presudu bit će to dokaz da njihov rad nema veze sa međunarodnim pravom i pravdom".

Glavni tužitelj: Očekujem potvrdu doživotne kazne

Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz je uoči izricanja pravomoćne presude Ratku Mladiću kazao kako očekuje da će mu biti potvrđena kazna doživotnog zatvora, ali je upozorio na sve veći problem nijekanja karaktera ratnih zločina u BiH, a posebice genocida u Srebrenici. 

Brammertz je uvjeren da će kazna doživotnog zatvora biti potvrđena, ali je upozorio kako će i nakon toga ostati problem kojega stvaraju pokušaji da se sudski dokazane činjenice osporavaju, a zločini relativiziraju.

Foto: Epa

Brammertz ističe kako je veličanje ratnih zločinaca i nijekanje genocida u regiji zapadnog Balkana sada prisutnije nego je to bio slučaj prije deset godina pa na to planira upozoriti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kada tom tijelu bude podnosio redovito izvješće o radu Tužiteljstva MICT-a. Dodao je kako se ne smije tolerirati neodgovornost političara kada oni govore da u Srebrenici nije bilo genocida što je teza na kojoj opetovano inzistiraju sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

"Hoće li presuda Mladiću nešto promijeniti? Na žalost, mislim da ishod neće utjecati na neke od nacionalističkih političara, ali rekao bih da će ovo biti vrlo važna odluka kako bi se podržala istina, realnost počinjenih zločina, brutalnost počinjenih zločina. Ovo će biti vrlo važna odluka", rekao je.

Ratko Mladić za bosanske Srbe i dalje heroj

Radosav Zmukić, bivši vojnik bosanskih Srba iz Mladićeva rodnog gradića Kalinovika, uvjeren je da ta presuda ne može biti dalje od istine.  

"Svi su ponosni što je odavde", tvrdi Zmukić. On se s Mladićem susreo nekoliko puta za vrijeme rata i kaže da je bio impresioniran njegovom odvažnošću. 

"Zločine su počinile sve strane. Takav vojnik nije bio sposoban narediti ubojstva ljudi, osobito ne civila", izjavio je Zmukić za AFP.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH i ranije dugogodišnji predsjednik Republike Srpske, godine 2007. složio s međunarodnim sucima da masakr u Srebrenici, najgori ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata, jest genocid. Otad je promijenio mišljenje navodeći da je bio izmanipuliran jer je vjerovao odlukama međunarodnih sudova. 

"Haški sud ponižava srpske žrtve i nepravedan je", kazao je Dodik nakon presude Mladiću 2017., naglasivši da su 70 posto onih kojima se sudilo bili etnički Srbi. Dodik je tada dodao da nijedna presuda ne može Mladiću oduzeti status junaka. 

S tim stavom slaže se većina bosanskih Srba. 

Žalosno je sam što nije optužen za zločine u Hrvatskoj. 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.