EDUKACIJOM PROTIV STRAHA I LAŽI

PREOKRET Teoretičari zavjera i protivnici cijepljenja gube bitku, u 2018. zabilježen rast procijepljenosti u Hrvatskoj

Autor

Daniela Dujmović Ojvan

Nakon dolaska najpoznatijeg protivnika cijepljenja Andrewa Wakefielda u Split koji je izgubio liječničku licencu u Velikoj Britaniji jer je krivotvorio nalaze znanstvenog rada u kojem je ustvrdio da koktel cjepiva MPR (ospice, rubeole i mumpsa), uzrokuju autizam te Facebook objave saborskog zastupnika i 'google znanstvenika' Ivana Pernara kako neće cijepiti svoje dijete, ponovno se u Hrvatskoj aktualiziralo pitanje cijepnog obuhvata djece koji je od 2011. konstantno bio u padu. 

17.08.2019. u 20:00
Ispiši članak

Prije nego što predstavimo izvješće o provedbi cijepljenja koje svake godine objavljuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZJZ), važno je pojasniti zašto je važna visoka procijepljenost u populaciji. Iznimno je bitna jer stvara tzv. kolektivni imunitet.

Naime, što je bolest zaraznija to veći broj stanovništva mora biti imun da bi se spriječila cirkulacija uzročnika bolesti. Primjerice, kod ospica koje su iznimno zarazne, procijepljenost bi trebala barem 95 posto što u nekim hrvatskim županijama nije slučaj, zbog čega je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u proljeće 2018. godine došlo do manje epidemije koja je zbog brze reakcije zdravstvenih vlasti i nadoknadom propuštenih cijepljenja brzo suzbijena.

Ugrožavanje druge djece

Kada roditelj odluči ne cijepiti dijete onda on ne ugrožava samo svoje nego i tuđu djecu, posebice onu koja se zbog određenih bolesti i alergija ne mogu cijepiti i koje zapravo štiti gore spomenuti kolektivni imunitet. Za takvu djecu, koja su već narušena zdravlja i ospice bi mogle biti kobne.

Na žalost, mnogi roditelji danas više vjeruju u raznorazne teorije zavjere koje plasiraju raznorazni 'gurui', 'google znanstvenici' i osobe diskreditirane i izbačene iz liječničkih i znanstvenih krugova poput spomenutog bivšeg britanskog liječnika, nego stručnoj i znanstvenoj javnosti koja je na svjetskoj razini suglasna da je cjepivo 'jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba'.

Problem u cijeloj priči jest to što protivnici cijepljenja ne barataju činjenicama nego šire atmosferu straha i zavjere s poluinformacijama, krivo interpretiranim podacima, a često i besramnim lažima. A kako su ciljana populacija roditelji, uspjeh im je često zajamčen jer ih straše teškim posljedicama koje cjepivo može imati za njihovu djecu. A kad strah zavlada onda zdravorazumskom razmišljanju nema mjesta.

Zaustavljen pad cijepnih obuhvata

Kada je već djelovalo da je Hrvatska počela ozbiljno gubiti bitku protiv straha i neznanja jer je procijepljenost u našoj zemlji svake godine bila sve manja, posebice u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, u 2018. godini dogodio se preokret.

Prema izvješću HZJZ o provedbi cijepljenja za 2018. godinu u toj je godini zaustavljen pad cijepnih obuhvata koji je bio konstantan od 2011. do 2017. godine.

Najveći porast cijepnog obuhvata uočen je upravo kod primarnog MPR cjepiva (ospice, rubeola i mumps) koje se daje s navršenih godinu dana života i koje je na razini Hrvatske poraslo s 89 na 93,2 posto u 2018. godini. Rast je uočen i kod docjepljivanja (revakcinacije) DTP cjepivom (protiv difterije, tetanusa i hripavca) u drugoj godini života i to s 86,6 na 89,4 posto.

Razlike među županijama veće su u docjepljivanju nego u primarnom cijepljenju navodi se u izvješću HZJZ-a, a kada je u pitanju DTP cjepivo i u primarnom (prvom) cijepljenju i u docjepljivanju najlošiji su rezultati u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u kojoj je procijepljenost s dva mjeseca djetetova života 83 posto, a u drugoj godini 58,26 posto.

Najveći porast obuhvata s 'zloglasnim' MPR cjepivom zabilježen je u županijama koje su u 2017. imale najniže obuhvate, a to su Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija. U prvoj se nadoknadom propuštenih cijepljenja uz cijepljenje jednogodišnjaka dodatno cijepilo 983 starije djece i odraslih u 2018. godini. 'Akcija' je napravljena nakon što je izbila epidemija ospica u Dubrovniku pa je ministar zdravstva Milan Kujundžić s cijelim timom epidemiologa posjetio grad sv. Vlaha kako bi se organiziralo cijepljenje.

Problem s Primorsko-goranskom županijom

Očito je ministar propustio posjetiti Primorsko-goransku županiju jer je jedino u njoj nastavljen pad cijepnih obuhvata u primarnom MPR cijepljenju (s godinu dana) i on iznosi svega 80,22 posto. Situacija s docjepljivanjem, koje se provodi prilikom upisa u školu je bitno bolja i iznosi u toj županiji 94,76 posto. Zasigurno je razlog činjenica što roditelji ne mogu izbjeći redoviti liječnički pregled prije upisa u školu jer je obvezan, a samim tim i docjepljivanje.

Cijepljenjima koja se provode u školskoj dobi još uvijek se postižu visoki cijepni obuhvati, što značajno doprinosi održavanju kolektivnog imuniteta, navodi se dalje u izvješću HZJZ-a. Tako primjerice cijepljenje protiv hepatitisa B u šestom razredu osnovne škole na razini Hrvatske iznosi 95, 56 posto i tu su male razlike među županijama. Iznimka je opet Dubrovačko-neretvanska županije u kojoj je obuhvat 82,5 posto.

Dobri su rezultati i s cijepljenjem protiv hepatitisa B u dojenačkoj dobi koji su u 2018. godini iznosili 93,4 posto u odnosu na 91,9 posto u 2017. godini, kao i protiv BCG-a (tuberkuloze) koje se provodi u rodilištima i kod kojeg u zadnjih sedam godina nije uočen zamjetan trend pada.

'Pravo djeteta na zdravlje iznad prava roditelja na izbor'

Jasno je da ovi pozitivni i ohrabrujući rezultati nisu signal zdravstvenim vlastima za opuštanje nego znak da je potrebno nastaviti s dodatnim aktivnostima i edukacijom na području cijepljenja. Nećemo u ovom članku otvarati pitanje nedostatka liječnika, pa tako i pedijatara koji zbog opterećenosti i brojnosti malih pacijenata nemaju dovoljno vremena za edukaciju i savjetovanje roditelja koji su uz to još često zadojeni raznoraznim i neprovjerenim informacijama s interneta. No javna kampanja svakako neće škoditi.

Medicinari su složni u jednom, a to je da je 'pravo djeteta na zdravlje iznad prava roditelja na izbor'. Tim više što je taj 'izbor' u najvećem broju slučajeva posljedica dezinformiranosti i neutemeljenog straha.

Inače, kazna za necijepljenje djeteta u Hrvatskoj je 2000 kuna. No to je, kao i puno toga u nas, samo prazno slovo na papiru.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.