PLANOVI STARI DESETLJEĆIMA

PREMJEŠTANJE VLADE Novo središte političke moći trebalo je postati Prisavlje, spominjala se i zgrada Partije

Autor

Rafael Jurčević

Ubilački pohod mladića iz Kutine otvorio je mnoga pitanja o sigurnosti najvažnijih državnih institucija u Hrvatskoj. Pokazalo se tako da razina sigurnosti čuvanja Vlade, Sabora i Ustavnog suda nije na adekvatnoj razini te kako će uskoro očekivati znatno strože mjere na Trgu sv. Marka.

17.10.2020. u 14:19
Ispiši članak

Posljednjih dana se aktualiziralo i pitanje premještanja Vlade, Sabora, ali i Ustavnog suda s Gornjeg grada na neke druge lokacije u Zagrebu. To je pitanje bilo aktualno i u 90-ima, a ponekad se spominjalo i u posljednja dva desetljeća.

Pojedini sigurnosni analitičari su u svojim istupima spominjali mogućnost preseljenja kao najbolje potencijalno rješenje, ali je ministar Davor Božinović u jednoj TV emisiji rekao kako se državne institucije ne mogu prebaciti "preko noći".

Sličnu ideju spomenuo je i profesor Miroslav Tuđman u razgovoru za portal Direktno.

Tuđman smatra da bi bilo dobro da se sada ponovno preispita ideja da se u Zagrebu na prigodnoj lokaciji predloži izgradnja kompleksa zgrada za Vladu i sva ministarstva, iz kojeg bi, zbog veličine, ipak bili izuzeti ministarstva obrane te vanjskih i unutarnjih poslova.

"Na taj način bi bilo puno lakše osigurati štićenje svih tih institucija. S druge strane prijetnja na Markovom trgu bi se smanjila, a Hrvatski sabor bi mogao preuzeti prostore Banskih dvora. Tako bi Gornji grad ostao simbolom hrvatske državnosti i Sabora, a zastupnici bi dobili jedan radni prostor koji bi bio daleko u većoj mjeri primjereniji današnjim potrebama Sabora", razmišlja Tuđman i dodaje kako Gornji grad mora ostati za građane i turiste te da ne smije "izgubiti dušu".

Novi centar političke moći bi trebao biti uz Savu?

Najveći broj ideja o premještanju najvažnijih državnih institucija odnosio se na preseljenje uz Savu, konkretnije Prisavlje. Tako je već 1995. godine Vlada Nikice Valentića raspisala natječaj o premještanju Vlade i ministarstava uz Savu, a Vlada je 2004. godine donijela i plan po kojem bi se to trebalo realizirati. Slične ideje su imali i u Vladi Ivice Račana kada se predlagala gradnja novih institucija uz jedan oblik javno-privatnog partnerstva, dok se u vrijeme Vlade Zorana Milanovića spominjala moguća gradnja kao dio izgradnje projekta Zagreba na Savi. Projekt Zagreba na Savi obuhvaćao je izgradnju nasipa, četiri hidrocentrale, ali i novog poslovnog kompleksa kraj Save. Naravno, ništa nije bilo niti od jednog najavljenog projekta. 

Posljednji put ideja je ozbiljna razmatrana 2016. godine kada je tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko predložio da se Vlada premjesti u zgradu Kockice (bivše sjedište Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske), u kojoj su trenutno smještena ministarstva prometa i turizma, a Ured predsjednika bi se prebacio u Banske dvore. Podsjećamo, upravo su Banski dvori bili prvo sjedište Franje Tuđmana kao predsjednika države, sve do raketiranja od strane JNA. Ta ideja je načelno prihvaćena prije četiri godine, ali ponovno od realizacije nije bilo ništa.

Kockica, djelo arhitekta Ivana Vitića, spominjala se i u drugim idejama kao dio mogućeg budućeg kompleksa Vladinih zgrada, iako kritičari tvrde kako se radi o starijoj zgradi u koju treba dosta investirati kako bi bila prikladna za sjedište izvršne vlasti.

Bilo je ideja i o premještanju ministarstava u druge gradove

Tijekom godina su se spominjali i iznosi od otprilike 100 milijuna eura koliko bi koštala gradnja novih zgrada, ali dio sredstava bi se svakako i nadomjestio prodajom drugih državnih nekretnina ili smanjivanjem plaća za unajmljivanje prostora kojeg koriste ministarstva i druge države institucije. Premještanje ministarstava na jednu lokaciju bi potencijalno smanjilo i operativne i financijske troškove jer bi se mogle lakše organizirati zajedničke službe, a bila bi olakšana i komunikacija između njih. 

Među ostalim idejama vrijedi istaknuti i najave o preseljenju pojedinih ministarstava u druge gradove. Tako se u izbornim kampanjama često najavljivalo kako bi se Ministarstvo turizma moglo prebaciti u Split, Ministarstvo poljoprivrede u Osijek, Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture u Rijeku itd. Čak se i u posljednjoj kampanji spomenulo prebacivanje nekih ministarstava u Split (od strane Roberta Pauletića i Željka Keruma), ali ta ideja nikada nije bila ni ozbiljno razmatrana od strane državnih vlasti, a kritičari spomenute ideje tvrde kako bi se tek onda otežala komunikacija između državnih institucija.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.