IZBORI ZA HRVATSKI SABOR

PREFERENCIJSKO GLASANJE Svaki glas je bitan, a bitno je da je i važeći...

Autor

iz

U nedjelju, 5. srpnja, održavaju se parlamentarni izbori. Pravo glasa imaju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. Na izborima za 151 zastupnika u Hrvatski sabor primjenjivat će se preferencijsko glasanje.

04.07.2020. u 18:26
Ispiši članak

Birači će na glasačkom listiću moći, uz glas listi, iskazati i preferenciju za jednog kandidata ili kandidatkinju s te liste zaokruživanjem rednog broja ispred njegovog ili njezinog imena i prezimena. Glas za pojedinog kandidata je preferencijski glas.

Glas kandidacijskoj listi i pojedinačnom kandidatu na istoj kandidacijskoj listi

Namjera preferencijskog glasa je odabrati jednu kandidacijsku listu i jednog kandidata s te iste kandidacijske liste.

Listić je važeći...

Glas kandidacijskoj listi, ali ne i pojedinačnom kandidatu

Birači imaju mogućnost zaokružiti jednu kandidacijsku listu, ali ne odabrati pojedinačnog kandidata s te liste. Takvi glasovi uzet će se u obzir pri dodjeljivanju mandata pojedinim listama.

Listić je važeći...

Glas pojedinačnom kandidatu, ali ne i kandidacijskoj listi

Izborna volja glasača bit će ispoštovana ako birač izabere pojedinačnog kandidata, ali ne i listu. Njegov glas će se pribrojiti listi za čijeg je kandidata birač glasao.

Listić je važeći...

Glas jednoj kandidacijskoj listi, a preferencijski glas kandidatu s druge liste

U ovom slučaju uvažit će se glas dan za listu, a preferencijski glas neće se uvažiti.

Listić je važeći...

Glas za više pojedinačnih kandidata na jednoj kandidacijskoj listi

Uvažit će se glas za listu, ali preferencijski glasovi neće se pribrojiti pojedinačnim kandidatima.

Listić je važeći...

Glas za više pojedinačnih kandidata na više kandidacijskih lista uz odabranu jednu kandidacijsku listu

Pribrojit će se glas za jednu kandidacijsku listu, a neće se uvažiti preferencijski glasovi.

Listić je važeći...

Glas za više pojedinačnih kandidata na više kandidacijskih lista bez odabrane jedne kandidacijske liste

U ovom slučaju smatra se da volja birača nije jasna te taj glas neće biti pribrojen niti jednoj kandidacijskoj listi.

Listić nije važeći...

Glas za više pojedinačnih kandidata na više kandidacijskih lista uz odabrane dvije ili više kandidacijskih lista

Niti u ovom slučaju nije jasno iskazana volja birača te glas neće biti pribrojen niti jednoj kandidacijskoj listi.

Listić nije važeći...

Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj glasaju na biračkim mjestima određenim prema njihovom prebivalištu. Biračkom odboru predoči se identifikacijski dokument (osobna iskaznica ili putovnica), a nakon zaokruživanja imena u Izvatku iz popisa birača član biračkog odbora biraču uručuje listić iz prethodno pomiješane te lepezasto postavljene zbirke listića okrenutih licem prema dolje. Nakon ispunjavanja listića iza paravana birač ubacuje listić u glasačku kutiju.

Nakon objave službenih rezultata izbora mandata u Hrvatskom saboru razdijelit će se listama u svakoj izbornoj jedinici, osim 12. u kojoj se biraju predstavnici nacionalnih manjina, i to proporcionalno broju glasova koje su dobile prema D’Hondtovoj metodi. Zatim će se mandati unutar lista dodijeliti pojedinačnim kandidatima koji su dobili najviše preferencijskih glasova. Prednost će imati kandidati koji su dobili barem deset posto glasova koje je dobila njihova lista. U slučaju istog broja preferencijskih glasova za dva ili više kandidata, odlučujući je poredak na listi, kao i ako na listi nema kandidata s više od deset posto preferencijskih glasova. U jedinici u kojoj se biraju predstavnici nacionalnih manjina izabran je onaj kandidat koji dobije najviše glasove bez obzira na postotak, a s liste za srpsku nacionalnu manjinu prva tri kandidata po broju glasova.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.