OBVEZNO TESTIRANJE NAKON SLAVLJA?

PREBACUJU ODGOVORNOST Nastava počinje, a nastavnici još mnogo toga ne znaju

Autor

iz

U ponedjeljak, 7. rujna, počinje nova nastavna godina. No, iako su upute napisane na desecima stranica još uvijek mnoge stvari nisu jasne.

05.09.2020. u 08:18
Ispiši članak

Prema informacijama iz nekih zagrebačkih škola zaposlenici su dobili obavijest iz Ministarstva znanosti i obrazovanja da svi nastavnici, ali i ostali zaposlenici škola, koji pohode neko od slavlja (svadbe, krstitke...) moraju na obvezno testiranje prije povratka u školske klupe. Tražili smo odgovor na pitanje tko će snositi troškove toga, ali nismo uspjeli dobiti ni potvrdu da ta obveza postoji. Istovremeno, takva uputa nije ni demantirana.

Na upit da nam to pojasne iz Ministarstva obrazovanja je stigao odgovor da se "jedine službene upute koje je dalo Ministarstvo nalaze na sljedećoj poveznici: Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021. te Upute za vrtiće i škole HZJZ-a".

Uputili su nas da se o upitnoj obvezi testiranja, za koje smo ih pitali, obratimo njihovom izvoru.

Prebacivanje odgovornosti...

Pitali smo i zagrebački Gradski ured za obrazovanje. Oni su nas uputili na epidemiologe. "Ljubazno molimo da se za informacije o eventualnoj obvezi testiranja nastavnika i drugih djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova obratite nadležnim epidemiološkim službama."

Birokratskim rječnikom pojasnili su i tko je odgovoran za funkcioniranje škole, a iz onoga što smo uspjeli pročitati za ovo pitanje oni nisu nadležni. "Vezano uz upit oko nadležnosti i odgovornosti osnivača, odnosno ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova, ističemo kako je sukladno Zakonu o ustanovama te Zakonu o odgoju i obrazovanju, ravnatelj poslovodni i stručni voditelj školske ustanove te je kao takav odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove. Ističemo kako su nadležnost i djelokrug rada osnivača, ravnatelja i svih drugih tijela upravljanja odgojno-obrazovnih ustanova jasno propisani Zakonom o ustanovama, Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te drugim pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima kojima se pobliže uređuje sustav odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj", piše u odgovoru zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje.

Odgovorni trebaju biti samo nastavnici

I jedni i drugi prebacuju odgovornost pa će odgovornost za zdravlje učenika opet pasti na leđa nastavnika koji u doba visoke tehnologije i naprednih komunikacijskih pomagala ne mogu dobiti odgovor na jednostavno pitanje. Tko će snositi troškove ako se nastavnici i ostali zaposleni u školama moraju testirati? Jer samo jedan test je 700-tinjak kuna. Ako uzmemo prosjek plaća nastavnika koji je oko 7000 kuna, to je desetina njihovih primanja, a nitko ne jamči da će biti samo jedan test...

Jedino što nastavnici mogu do daljnjega je odbiti poziv na obiteljska slavlja i promatrati na fotografijama kako uspomene nastaju, no bez njih jer su odgovorni i brinu se za zdravlje svojih učenika kad se oni na višim, ali očito ne i odgovornijim funkcijama, ne brinu za to i kriju se iza birokratskog rječnika.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.