'OD DOKTORA RADIMO ŽRTVU'

PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI Tko odlučuje o tome smijete li voziti, liječnik ili policajac?

Autor

Leo Buljan

Obiteljska liječnica vozača koji se prije mjesec dana pod utjecajem droge autom zabio u drugi automobil kažnjena je s 5000 kuna jer nije policiji prijavila izmijenjene okolnosti njegova zdravstvenog stanja, što je izazvalo pravu pomutnju u pravnim obavezama liječničke struke.

14.08.2019. u 07:12
Ispiši članak

Liječnica je krivom proglašena po dvije osnove: jer je odbila dati dokumentaciju vozača i jer nije javila njegovo izmijenjeno zdravstveno stanje.

Podsjećamo, policija je došla u ordinaciju liječnice s nalogom na pretres. Ona nije uspjeli napisati niti prigovor na pretres, koji se inače ne može raditi bez prisutnosti člana Hrvatske liječničke komore (HLK), a već je dobila presudu.  

"Nezamisliva je brzina reakcije policijskih službenika te suda u procesuiranju i sankcioniranju liječnika u predmetnom slučaju, ali i nezainteresiranost i tromost istog aparata kad se određena kaznena i prekršajna djela svakodnevno i u tolikoj mjeri i obujmu čine protiv zdravstvenog radnika na uštrb pacijenta i zdravstvenog sustava u cjelini", poručuje Hrvatska udruga za medicinsko pravo u priopćenju.

Osim što je presuda došla u iznenađujuće kratkom roku, liječnička struka upozorava da zakon nije jasan o obvezama liječnika u ovom slučaju. 

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama "ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište".

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) ističe da iz trenutnih zakonskih propisa nije jasno koje bolesti i stanja treba prijaviti MUP-u radi izvanrednog pregleda te da su izmjene tražili više puta. 

Policija radi posao liječnika ili obrnuto?

Zakon se teoretski može tumačiti tako da liječnici MUP-u moraju slati sve podatke svojih pacijenata te pustiti MUP-u da utvrđuje je li netko u stanju upravljati motornim vozilom, što bi natjeralo policiju da radi posao liječnika.

S druge strane, ugledni odvjetnik Željko Olujić za Direktno je komentirao da se Zakon može shvatiti tako da tjera liječnike da rade posao policije. 

"Liječnici opće prakse rade vrlo zahtjevan i težak posao. Oni su svakodnevno izloženi velikom broju pacijenata, a sad ih se traži da na sve to budu još istražitelji i detektivi", naglasio je Olujić. 

Olujić: Treba podržati kontrolu pacijenata, ali ne smiju liječnici postati žrtve

Kako ističe Olujić, hrvatski liječnici često 'nemaju ni fizičkih ni materijalnih uvjeta' ispuniti zahtjeve MUP-a.

"Mislim da pristup prema liječnici opće prakse o kojemu smo mogli čitati nije dobar. Očito nedostaje koordinacije između policije i drugih službi koje o tomu trebaju brinuti. Svakako treba podržati kontrolu pacijenata, ali ne pod cijenu da liječnik postane žrtvom. Službe se moraju organizirati tako da ne ovisi sve o liječnicima opće prakse koji za takvo praćenje pacijenata često nemaju ni fizičkih ni materijalnih uvjeta", naglasio je Olujić.

Olujić zaključuje da je to ishitrena odluka sustava te da bi se u takve slučajeve više trebala uključiti Hrvatska liječnička komora jer, kako ističe odvjetnik, upravo to spada u njezine nadležnosti.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.