SLUČAJ IZ KRAPINSKIH TOPLICA

Pravobraniteljica Pirnat Dragičević za Direktno: Dječaku se nanosi šteta, a prosvjednici se moraju udaljiti od škole

Autor

Robert Krnjić

Situacija oko Osnovne škole Krapinske Toplice i dalje  se ne smiruje te joj se ne nazire kraj. Učenik osmog razreda, čiji se roditelji protive tome da njihov sin nosi zaštitnu masku, i u četvrtak je, u pratnji oca, došao pred školu u namjeri da u nju uđe bez zaštitne maske.

17.09.2021. u 07:11
Ispiši članak

Unatoč nastojanjima učenika da uđe u školu, tamo ga nisu pustili pozivajući se na propisane epidemiološke mjere koje vrijede za sve učenike škole u Zagorju. Tom prilikom, njegov otac, koji je također došao bez maske, izjavio je: "Sinu smeta maska i guši ga. Cijelu prošlu godinu je trpio i više ne može. On je sad u školi, ali pred školom".

Podsjećamo, dječak ne želi nositi zaštitnu masku nekoliko minuta dnevno, na putu od hodnika do učionice. Uz podršku roditelja i istomišljenika, ne posustaje u svom stavu, a rezultat svega je, zasad,  28 prekršajnih prijava protiv osam osoba.

Osim navedenih prijava, puno teža posljedica je učenikovo kontinuirano izbivanje s nastave, odnosno obustava uobičajenog rada škole, ali i obustava normalnog života djeteta koja bi se potencijalno mogla negativno odraziti na samog dječaka , ali i na sve ostale učenike koji pohađaju školu u Zagorju.

Upravo o tome, za portal Direktno razgovarali smo s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević.

Ozbiljno povrijeđena prava dječaka, ali i svih ostalih učenika

U uvodnom dijelu razgovora pitali smo braniteljicu kako će se nemili događaji u Krapinskim toplicama odraziti na dječaka kojem je onemogućeno normalno pohađanje nastave, ali i na ostalu djecu koja svjedoče svemu što se tamo događa.

"Ovaj iznimno neugodan događaj zasigurno je duboko uznemirio i djecu i zaposlenike škole, ali i dječaka koji se zbog reakcije svojih roditelja našao usred ovoga problema. U školi sam se uvjerila da su i odrasli i djeca, a osobito najmlađi učenici, bili izloženi intenzivnom stresu
zbog upada grupe građana u školu, kao i događaja koji su uslijedili. Zbog toga je djeci i zaposlenicima škole, a i roditeljima, osigurana psihološka podrška tima za krizne intervencije, koji je u školu uputilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, za što mislim da je svakako bila dobra i potrebna podrška", pa nastavila:

"U nastaloj situaciji, posebno zbog pritisaka osoba izvan škole koje ugrožavaju njezin redoviti rad i sigurnost djece, ozbiljno su povrijeđena prava svih učenika, a ugrožena su i prava dječaka koji već danima ne pohađa nastavu. Kakve će biti posljedice teško je unaprijed procjenjivati, ali je nužno već sada djelovati da se one umanje koliko god je moguće. Prvi koraci u pogledu hitne psihološke podrške i pripreme za prihvat učenika već su ostvareni, ali smatram da bi bilo dobro u školi osigurati stalnu dostupnost psihologa djeci. Istaknula sam i da je za rješavanje problema nužno uključivanje i suradnja svih relevantnih institucija kako bi se pronašlo rješenje ove, za djecu, ugrožavajuće situacije".

Antimaskeri i epidemiološke mjere

Dječja pravobraniteljica  komentirala je i prosvjednike koji javno, pred Osnovnom školom Krapinske Toplice iskazuju podršku učeniku i njegovom ocu: "Grupe građana koji se protive nošenju zaštitnih maski nužno se moraju udaljiti od škole. I učenici i zaposlenici škole imaju pravo da ih se ostavi da se u miru posvete učenju i nastavi, to jest odgoju i obrazovanju i mora ih se prestati uznemiravati. Svakako se mora pronaći način da dječak što prije nastavi redovito pohađati nastavu kao i dosadašnjih godina", rekla je i osvrnula se i na epidemiolške mjere u obrazovnim ustanovama:

"Svrha primjene epidemioloških mjera u školi jest zaštita zdravlja svih u školi, ponajprije djece, a ujedno i zaštita prava djece na najvišu moguću razinu zdravlja, i zato je škola dužna osigurati njihovu primjenu te ih jednako trebaju poštovati svi. Na odraslima je da ulože
dodatni napor kako bi djeci pružili svu potrebnu podršku u suočavanju s izazovima pred koje nas stavlja Covid-19, sve dok za tim bude postojala potreba, a ne da dodatno djeci otežavaju situaciju. Upravo zato smatram potrebnim da Ministarstvo znanosti i obrazovanja školama pružiti podršku kojom će se prevenirati slučajevi poput ovoga u Krapinskim Toplicama. Mislim da bi bilo dobro da se više uključe liječnici školske medicine te da pomognu i roditeljima i zaposlenicima škola – u tome da se djeci na razumljiv način i primjereno njihovoj dobi objasni zašto u vrijeme pandemije nosimo maske i na koji način nas one štite, odnosno, da im približe i druge važne informacije o zaštiti zdravlja".

Mediji, društvene mreže i "borba" protiv lošeg sustava

Na pitanje o tome da se društvenim mrežama ubrzano širi fotografija dječaka  i da je cijela objava intonirana na način da se maloljetnika slavi kao heroja koji se suprotstavio lošem sustavu, Pirnat Dragičević odgovara:

"Potrebno je zaštititi dječaka od daljnjeg javnog izlaganja, u medijima i na društvenim mrežama, jer mu, uz sve ostalo, to dodatno šteti. U tom smislu bih apelirala i na novinare i na građane da se suzdrže od objava kojima se otkriva dječakov identitet (što uključuje i objavu imena njegovih roditelja). Osim povrede privatnosti i iskorištavanja djeteta u korist ciljeva odraslih, te mogućeg njegovog izlaganja neugodnim reakcijama okoline, dječaku se nanosi šteta i time što ga se potiče u daljnjem neprihvatljivom ponašanju, kršenju pravila škole i izostajanju s nastave, što može dugoročno štetiti njegovom daljnjem razvoju".

Zaključno je pravobraniteljica Pirnat Dragičević kazala:

"Svi znamo da nije lako pridržavati se epidemioloških mjera i da smo već svi već pomalo umorni jer epidemija predugo traje. Ali, neovisno o osobnim stavovima i osjećaju zamora u ovakvim kriznim situacijama, dužni smo poduzeti sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili sveukupno zdravlje djece. S jedne strane, važno je pridržavati se epidemioloških mjera zato da bismo se zaštitili i umanjili mogućnost širenja zaraze, a s druge, da bismo omogućili da se nastava nesmetano odvija u školi. Upravo poštovanjem epidemioloških pravila omogućujemo
da se nastava održava uživo, te da se, u vrijeme epidemije, što duže očuva mogućnost škole 'licem u lice' – a mnoga djeca kažu nam da je to za njih jedina 'prava škola', koja im je neophodna za njihovo zdravo odrastanje".

Glasova: 11574

Glasovanje je završeno

Roditelj dječaka nije u pravu, privlači pozornost i izvodi gluposti, kako drugima ne smeta?

56%

Roditelj dječaka nije u pravu, ali donekle ga mogu shvatiti

2%

Roditelj dječaka je u pravu, opravdano se žali

35%

Roditelj dječaka je u pravu, ali ne možeš upadati u školu, neka prosvjeduje gdje se donose odluke

7%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.