'POSTUPAK JOŠ NIJE DOVRŠEN'

PRAVNA NESIGURNOST Upravni sud još nije donio odluku o sudskom vještaku Ručeviću

Autor

Leo Buljan

U tijeku je upravni spor koji treba utvrditi je li Zrinko Ručević smio biti sudski vještak za financije, knjigovodstvo i računovodstvo. Kontroverzni slučaj o kojem je pisao portal Direktno još nije riješen, što je zabrinjavajuće jer su posljedice predstojeće sudske odluke sa svakim danom sve veće.

24.09.2019. u 07:21
Ispiši članak

Podsjećamo, neslužbeno smo doznali da je poduzetnik Ivan Milas s Pašmana bio nezadovoljan vještačenjem u postupku protiv njega te je tražio od Ministarstva pravosuđa da provjeri reference vještaka.

Ručević je 15. listopada 1990. završio Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, program studija: matematika, inženjerski profil, usmjerenje Primijenjena matematika i mehanika te stekao stručni naziv diplomirani inženjer matematike. Ministarstvo je od PMF-a tražilo očitovanje je li taj studijski program komplementaran s obavljanjem djelatnosti vještak za financije, knjigovodstvo i računovodstvo, a fakultet je iznio da taj studijski program nije predviđen za rad u području kojim se bavio Ručević.

Iako je Ručević 2012. završio poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu, nije mogao skupiti osam godina iskustva u području financija i računovodstva potrebnih za obavljanje djelatnosti sudskog vještaka.

Kako smo već pisali, rješenjem Ministarstva pravosuđa od 16. travnja 2018. godine poništeno je rješenje Županijskog suda u Zagrebu od 31. siječnja 2017. godine kojim je Zrinko Ručević imenovan stalnim sudskim vještakom za računovodstvo, financije i knjigovodstvo. Međutim, Ručević je zbog spomenutog rješenja pokrenuo postupak na Upravnom sudu u Zagrebu te tako završio u svojevrsnom pravnom limbu koji traje do danas.

Kako je Ručević vještačio predmete od posebnog značaja za hrvatskog pravosuđe, među njima i one Ivi Sanaderu, Nadanu Vidoševiću i Zdravku Mamiću, potpuno je neprihvatljivo da se presudu Upravnog suda u Zagrebu čeka toliko dugo.

Kontaktirali smo s Ručevićem da komentira eventualne pomake u slučaju. "Sudski postupak za koji me pitate još nije dovršen", kratko je odgovorio Ručević te odbio dalje komentirati.

Tražili smo i službeni stav Ministarstvo pravosuđa o ovom predmetu. "Budući da je predmetni upravni spor u tijeku, u ovom trenutku Ministarstvo pravosuđa nije u mogućnosti odgovoriti na Vaša pitanja. Ministarstvo pravosuđa će u svakom slučaju postupiti u skladu s pravomoćnom sudskom odlukom", odgovorili su iz Ministarstva.

Što je s vještacima kojima je Ručević bio mentor?

Što god Upravni sud odlučio, posljedica će biti. Ako, primjerice Upravni sud u Zagrebu odluči u korist Ministarstva pravosuđa, vještačenja koja je Ručević napravio u dva desetljeća karijere moraju se izbaciti kao nevaljani dokazi, a oštećene strane mogu tražiti reviziju postupaka na Vrhovnom sudu i temeljem toga uložiti odštetne zahtjeve prema Ručeviću.

Treba napomenuti i da je Ručević od 2005. godine i mentor Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja te je od tada obučavao i mentorirao 14 osoba koje su postale stalni sudski vještaci, što znači da presudom u korist Ministarstva i njihove reference postaju upitne.

S druge strane, Ručević je do okončanja Upravnog spora službeno i dalje sudski vještak, ali je i svojevrsni 'vrući krumpir'. Naime, dok se pitanje njegove licence ne riješi, razumno je za pretpostaviti da ga stranke u sporovima ne žele za vještaka. 

Kako postoji mogućnost da sud zaključi kako Ručević nije smio biti vještak, ne može se računati ni na to da će se njegova vještačenja smatrati pravovaljanim dokazima kad upravni spor završi. To znači da je Ručević u vremenu trajanja spora sigurno izgubio dio vještačkih angažmana. 

Kako smo već pisali, njegova tvrtka je u posljednjih pet godina u pravilu ostvarila prihode između dva i 2,5 milijuna kuna. To znači da će, ako Upravni sud u Zagrebu donese presudu u korist Ručevića, sudski vještak imati osnovu za zahtijevanje naknade štete, što bi državu na kraju moglo koštati milijune. 

Naravno, ako presuda bude obrnuta, državu će zasuti prava kiša odštetnih zahtjeva od strane onih koji su izgubili sporove zahvaljujući Ručevićevom vještačenju, kojih je sa svakim novim vještačenjem sve više, a koje im sam vještak neće moći financijski nadoknaditi.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.