VIDEO UŽIVO

OKRŠAJ Plenković: Obogaćeni smo vašim inicijativama i izlizanim tezama o dubooj državi; Vidović Krišto: Hoće li Grgić poput Sauche postati dio većine?

Autor

Josip Senjak

Nakon jednomjesečne stanke, aktualnim prijepodnevom Hrvatski sabor počeo je redovno proljetno zasjedanje. 

19.01.2021. u 09:20
Ispiši članak

Oglasio se 41 zastupnik.

14.35 Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića (SDSS) pitao je o Zakonu o civilnim žrtvama rata. 

"Zakon sam pročitao, ali teško je razumjeti tko su neprijateljske snage ili to ovisi iz kojeg se kuta gleda. Hoćemo li mi plaćati i agresorsku vojsku i pomagače koje smo pobijedili u Bljesku i Oluji? Molio bih vas da pred hrvatskom javnošću kažete tko ja za vas agresor, a tko žrtva u Domovinskom ratu?", zanimalo je Mlinarića.

"Taj zakon usvojen je netom prije potresa pa će Sabor imati prilike razjasniti sve nejasnoće. Govori se o pravima civilnih stradalnika, svi oni koji su nosili uniformu ne mogu crpiti pravo iz tog zakona, već isključivo civilne žrtve. Sve civilne žrtve, bez razlike na vjeru, naciju, političku, bilo kakvu pripadnost, ostvaruju to pravo. Taj zakon nismo uredili 30 godina, što nam nije na ponos, ali usvojen je na Vladi i ići će u redovnu proceduru u dva čitanja", rekao je Milošević, bez odgovora na drugi dio pitanja. 

Za povredu Poslovnika javio se Davor Dretar koji je rekao da je Milošević odbio odgovoriti i time doveo hrvatsku javnost u zabludu. "On ne vrši svoju funkciju".

Mlinarić nije bio iznenađen. 

"Nisam ni očekivao drugačiji odgovor jer je dobar učenik Pupovca i mudro izbjegne odgovor. Nagledao sam se tih civila koje smo čuvali, hranili, gdje zadnji dan pada Vukovara, kada su sprska agresorska vojska JNA ušle, jedu kruh. Ja 15 dana tada nisam jeo. Ti  isti civili prokazuju ljude u bolnici, među njima i mog brata, jesu li to civili koje hrvatski poreznici trebaju plaćati? A civili, djeca u Slavonskom Brodu? Sramota je da pravo nije ostvareno do 2021. godine, za sve civile, bez obzira na nacionalnost", izrazio je nezadovoljstvo Mlinarić.

14.15 Riječ je dobila i Dalija Orešković (Centar). 

"Jesu li vaši istančani radari koji u tri sekunde otkriju svačiju agendu na popravku ili su namjerno podešeni da ne rade kada je u pitanju korupcija? Jeste li svjesni da stranka koja 30 godina stvara Žiniće i Žuniće, a na njihov lopovluk ne reagira, ne može biti nositelj procesa obnove porušenog i osiromašenog kraja? S obzirom na to da ovo ugrožava našu nacionalnu sigurnost, mogu li se vaši radari popraviti i počistiti iz HDZ-a što se da počistiti, a da ne ugrozite većinu?", pitala je Orešković.

Plenković je odgovorio kako je zastupnica dosta toga izgovorila da bi postavila polupitanje.

"U organiziranoj obnovi na području Sisačko-moslavačke županije, govorimo o kategoriji 4 do 6, od toga 4 i 5 nema novih temelja, samo su 6 novi temelji, obnovljeno je 5888 kuća. U procesu kojeg sada vodimo pregledano je i upareno 3761 kuća. Od toga broja samo 69 ili 1,83 posto ima status neupotrebljivo ili tzv. crvenu naljepnicu, njih 175 ima narančastu ili privremeno neupotrebljivo, vi ste bili među prvim s kolegama koji sjede blizu vas koji su vapili za istražnim povjerenstvom koje će valjda prilijepiti etiketu HDZ-u za sve moguće nepodopštine u poslijeratnoj obnovi. Tada je obnovljeno preko 150 tisuća kuća i stambenih jedinica. Još kad se sjetite da je bio potres od 6,2 po Richteru, to nije potres koji ne ostavlja posljedice. Možemo se možda uloviti stavova građevinskih inženjera, seizmologa, statičara da nam pojasne što se događa s nekom građevinom ako je blizu epicentra potresa 6,2 po Richteru? To je razlika između hajke, etiketiranja pa i političkog profitiranja na određenoj nesreći i činjenica. Koja je to neovisna institucija srušena u mandatu naše Vlade? Ja mjesec dana pred izbore kao premijer zaustavljam istragu ili uhićenje državne tajnice u našoj Vladi? Jesam li nakon izbora zaustavio akciju, a tiče se predsjednika javnog poduzeća i dva zastupnika, mislite da danas u slučaju Puljašić ili kod župana Žinića netko kaže institucijama nemojte ništa čačkat'? Vi se navodno zovete Centar. Vi ste deset tisuća kilometara lijevo od centra i lažno se predstavljate", uzvratio je Plenković.

"Znate li vi gdje ste Hrvatsku gurnuli od koncepta pravne država i koncepta vladavine prava? Stotinama kilometara", odgovorila je Orešković pa dodala: "Žao mi je što ste ovako brzi u difamiranju oporbe, niste tako brzi u smjeni kompromitiranih ministara i članova HDZ-a. Koji je to korumpirani HDZ-ovac odslužio kaznu kako spada? Što je s vašim koalicijskim partnerima, što je s Milanom Bandićem? Ako pričamo o obnovi nakon rata, zabrinjava minoriziranje kriminala koji se tamo dogodio. Da, neki dužnosnici su upleli svoje prste, kokošarenje je odnos politike prema zakonima, pravilima i radu neovisnih državnih tijela. Što je sa strategijom suzbijanja korupcije, istekao je rok, nova nije u pripremi?", nije ostala dužna Dalija Orešković.

13.48 Tomislav Tomašević (Možemo!) pitao je premijera smatra li da hrvatska država pripada HDZ-u zbog izjava o demontiranju i optužbi o uroti protiv medija. Spomenuo je i da sisačko-moslavački župan Ivo Žinić besplatno živi u državnoj kući. 

Plenković je odgovorio u svom stilu.

"Ja sam malo više od vas očekivao, a ne trivijalne pitalice koje pabirčite po medijima. Moram priznati da mi niste na razini trenutka. Ja stojim iza svega što sam rekao, to što ste vi u stanju izgovoriti je dosta pretenciozno, jeste li vi možda bili ukopčani na Zoom pa ste slušali tko je što govorio? Ili poklanjate povjerenje nečijoj interpretaciji cijele rasprave. Ne znam po čemu vaša politička stranka koja je nastala kao pokret, manje više, u Zagrebu protiv Milana Bandića ili kao bivši članovi Gonga, ili ne znam, kulturni aktivisti, što ste već. O čemu vi raspravljate na političkim sastancima? Očekujete li da članovi Vlade trebaju malo aktualno raspraviti situaciju ili ne? Dopuštate li nam da imamo neki svoj stav, analizu i procjenu tko što čini? Ako gledate čitalačku ekipu koja godinama dolazi s unaprijed napisanim pitanjem i unaprijed pisanim odgovorom, je li to agenda? Nije ih uopće briga tko je što odgovorio. Vaša teza o tome mislimo li da je HDZ država, pa naravno da ne mislimo, HDZ je politička stranka koja za razliku od vas postoji 30 godina, koja je sudjelovala u svim bitnim procesima za hrvatsku državu. Smatramo li da su naši oponenti rušitelji države, ne. Ali smo isto tako tu da ne rušimo povjerenje u naše institucije, Crveni križ je bio pod udarom kao da je neka organizacija u kojoj nisu volonteri, bili ste volonter na Banovini pa ste vidjeli da su došli iz drugih dijelova države, je li normalno da imamo hajku na Crveni križ? Ja mislim da nije", odgovorio je Plenković. 

Tomašević je rekao da ne vidi da je Gordan Jandroković išta demantirao, nego da je navode sa sastanka interpretirao kao priglupe izjave. 

"Kad govorimo o visini zadatka, gdje prestaje kritika, a počinje demontiranje države? Ne možete to niti smijete odrediti. Idemo se sjetiti što su HDZ-ovci govorili dva tjedna nakon potresa, da se previše jede, da previše volonteri pomažu, a kada bi netko rekao da je nečega bilo premalo, to se odmah dočekuje na nož. Netko kaže da u Zagrebu 10 mjeseci kasni obnova - državni neprijatelj. Da država nije organizirala prehranu - državni neprijatelj. Svaka normalna Vlada bi trebala koristiti kritike da unaprijedi sustav. Ja sam bio na Baniji i najbolje sam na terenu vidio što je funkcioniralo, a što nije, 10 dana nisam zucnuo, nakon toga sam pohvalio Crveni križ, vojsku, policiju, vatrogace i HGSS, ali sam isto tako bio nezadovoljan sustavom civilne zaštite", nadovezao se Tomašević. 

Nadovezao se i 'prozvani' Jandroković. 

"S obzirom da ste mene spoemuli, reći ću vam da je krajnje nepristojno iznositi što se govorilo na zatvorenim sastancima. Da vjerojatno proanalizirate sebe i svoje sastanke unazad 15 godina, svašta bi se tu vjerojatno moglo čuti. Nije normalno da tako nešto izlazi van i da se temeljem toga iznose stavovi, to je bez presedana", poručio je Jandroković. 

13.01 SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić premijera je pitao tko su 'vragovi koji rade na demontiranju' države. "Kako niste primijetili da u državnim institucijama imamo sve više nekompetentnih i sve veći broj stranačkih poslušnika koji onda demontiraju državu?".

Plenković je imao što reći: "Uspoređujući naš mandat s vašim, čini mi se da nema područja u kojem nismo napravili više nego vi. Do pandemije smo imali plus u gotovo svakom aspektu, veće plaće veće minimalne puće, kreditinir ejting, smanjili smo javni dug, imali proračunski viđak, i onda je došla 2020. u kojoj smo pokazali snagu države. Država stara 30 godina mora još graditi svoje institucije. Mislim da smo napravili iskorake koji su više nego očiti, a pokazali smo što država može napraviti kada se suoči s nepredviđenim okolnostima". 

12.48 Davor Dretar (Domovinski pokret) ministra zdravstva Vilija Beroša pitao je o minusu zdravstvenog sustava od više od 10 milijardi kuna i svaki mjesec generira 200 milijuna kuna duga. 

"Vaš premijer pred ljeto je proglasio pobjedu protiv Covida-19, a onda su Varaždinska i Međimurska županija bile najgore po incidenciji u EU", rekao je pa spomenuo liste čekanja, dug veledrogerijama pa dodao: "Kada ćete početi provoditi reformu zdravstva, jeste li ministar samo za jedan virus ili za cjelokupni sustav zdravstva'".

Beroš je odgovorio da se nada da će biti ovo drugo. 

"Nedugo nakon mog imenovanja započela je Covid kriza. Nadam se da je moj odgovor, kao i čitavog zdravstvenog sustava, bio adekvatan. Činjenica je da smo u jednom trenutku svjedočili lošim rezultatima, stoga nikakve naznake o proglašenju pobjede ne smije i sigurno neće biti. Napomenuli ste niz elemenata koji upućuju na disfunkcionalnost zdravstvenog sustava što je sukladno mojim riječima prilikom imenovanja i svih ovih godinu dana o financijskoj neodrživosti zdravstvenog sustava i elementima koji govore da nismo prošli proces tranzicije. Morat ćete nam dati još neko vrijeme jer u ovom trenutku krize mislim da smo reagirali najbolje moguće. Određeni iskorak smo napravili kod lista čekanja s obzirom na e-naručivanje koje isključuje mogućnost dvostrukog naručivanja", odgovorio je Beroš. 

11.54 Zlatko Hasanbegović (Blok za Hrvatsku) imao je pitanje za ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek

"Višegodišnja agonija HNK u Zagrebu u kojoj glavnu ulogu ima vaša miljenica Dubravka Vrgoč kulminirala je neprovođenjem epidemioloških mjera kojima je u tom trenutku bilo podvrgnuto cijelo hrvatsko društvo. Prema tvrdnjama sindikalnih predstavnika, intendantica Vrgoč, zaokupljena megalomanskim održavanjem privida normalnosti, svoje slike u zrcalu i tzv. ženskim revijama prekršila je važeće propise i propustila zaštititi djelatnike. Sindikat je podnio i kaznenu prijavu protiv nje koja je nadopunjena nakon smrti člana Zbora Ante Topića. Kada ćete sukladno zakonskim odredbama i statutu HNK Vladi uputiti zahtjeva za razrješenje da Vrgoč s dužnosti intendantice HNK u Zagrebu?", pitao je Hasanbegović ministricu.

Odgovorila je da će na ovo izravno pitanje, za Vrgoč ili nekog drugog intendanta, napraviti kad se za to steknu uvjeti i kad za to bude imala razloga. 

"Čudi me da vi citirate upravo one medije i osobe koje su i vas najviše napadale, i ne razumijem otkud tolika netrpeljivost i otkud potreba za ovakvim plasiranjem informacija koje niste provjerili i niste se o njima informirali. Optužbe u okolnostima pandemije da netko namjerno krši zakon i širi bolest su vrlo ozbiljne i moramo se suzdržati u trenutku kada veliki broj građana nije znao gdje se zarazio kad je sve bilo otvoreno da upiremo prstom u neku osobu i proglašavamo je odgovornom. Prikupila sam u dva  mjeseca sve podatke, ali budući da je podignuta kaznena prijava, naravno da ću DORH-u prepustiti da utvrdi je li bilo kršenja zakona ili ne. Razgovarala sam i s upravom i sindikatima i predstavnicima umjetnika koji imaju potpuno drugo mišljenje, imat ćemo u četvrtak i sjednicu Odbora za kulturu. Nikakvog dokaza nema da su se kršile mjere, suprotno, tri inspekcije su utvrdile, a jučer sam u razgovoru s predstavnicima Radničkog vijeća upozorila da je jedan dio umjetnika mimo odluke uprave uz izričitu zabranu uprave da nastupaju izvan kazališta nastupao izvan kazališta", rekla je Obuljen Koržinek pa dodala:

"Bila sam državna tajnica kad je vaša kolegica gospođa Lederer bila intendantica i doživljavala slične napade, i nju sam tada branila vjerujući da o rezultatima kazališta govore publika, uspjesi, rezultati. Rezultat HNK u prošloj godini je više od šest milijuna kuna iznad onoga što su prenijeli u novu godinu, to je više od 400 izvedbi, više od 90 posto popunjenosti kazališta, brojne koprodukcije, brojna međunarodna gostovanja, 14 ili 15 nagrada". 

Hasanbegović je imao što reći.

"U Potemkinovom selu tzv. uspjeha nema potrebe ovdje docirati, koga zanima taj privid, svakodnevno će čitati različite petparačke medije u kojima mreža interesno-osobnih povezanih s gospođom Vrgoč svakodnevno izvješćuje o njezinu djelovanju. DORH je javno rekao da su pokrenuti redarstveni izvidi koji trebaju utvrditi činjenice. Vi ministrice, kao i vaša miljenica, uporno pobijate činjenice označavajući ponižene i sustavno zlostavljane djelatnike HNK kao šačicu uvijek istih nezadovoljnika, lažova, širitelja poluinformacija i koje javno i u kuloarima bez ijednog dokaza povezujete s mojim djelovanjem. E vidite, sada umjesto šačice uvijek istih zahtjev za smjenu poduprlo je više od dvije trećina zaposlenika HNK. U materijale za Odbor nismo dobili vaše očitovanje, nego dvije nečitke fotokopije gospođe Vrgoč, a od vas da još čekate očitovanje predsjednika Kazališnog vijeća gospodina Ljuštine pa ga zamolite da dostavi očitovanje", rekao je Hasanbegović. 

11.47 Sabina Glasovac (SDP) ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa zanimalo je što je s maturantima i zašto inzistira da se produžetak zimskih praznika nadoknadi. 

"Ova školska godina zaista je opterećena pandemijom i potresom. Kad uzmete Zagreb pa dodate Sisačko-moslavačku županiju, skoro smo na polovici učenika u Hrvatskoj. Ovaj model, A, B i C, pokazao se uspješnim i uspjeli smo prvo polugodište izvesti s najmanjim mogućim odstupanjima djece iz škola. Maturanti su se vratili u škole osim u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Vidjet ćemo što će biti s produljenjem nastave, u ovom trenutku mislimo da bi to bilo dobro", odgovorio je Fuchs.

11.32 Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) spomenuo je da na nekad okupiranim područjima postoje brojni spomenici četničkim vojnicima gdje se na nadgrobnim spomenicima veliča velikosrpska agresija. Zanimalo ga je kada ih misli ukloniti. 

"Imate vi još jako puno naučiti što je moderni suverenizam i što je jačanje položaja Hrvatske, što je potpora ove Vlade Gradu Vukovaru gdje ste još neko vrijeme zamjenik gradonačelnika, i kad biste sve stavili na kup, mogli biste nama tumačiti što HDZ misli o suverenizmu i Domovinskom ratu", rekao je i odgovorio: "To pitajte ministarstva graditeljstva, oni neka vam temeljito odgovore, a mi ćemo još intenzivnije raditi ia za Vukovar i Vukovarsku županiju i branitelje, donijet ćemo u Hrvatsku 24,2 milijarde eura kao poluge ekonomskog razvoja i gospodarskog oporavka za iduće desetljeće. Radit ćemo na suživotu i poštivanju manjinskih prava. Vjerujem da i vi to želite, a vodit ćemo računa i o istini i o istrazi ratnih zločina. S te strane napravljeno je više u mandatu naše Vlade, nije radila naša vlas, ali je DORH koji su specijalizirani tim temama i koji će se time baviti". 

Pavliček mu je odgovorio pitanje granica, ratne odštete i spomenika neprijateljskim vojnicima. "Što se tiče suživota, mi ga živimo u Vukovaru i mi to najbolje znamo, puno više nego oni što žive 300 kilometara dalje. Što se tiče lokalnih izbora, nada zadnja umire". 

11.20 Idući govornik bio je Mostov Nikola Grmoja. Zanimalo ga je što s ovrhama, a nelogičnim je ocijenio da ljudi pod stresom sada idu na sud i to rješavaju.

"Upozorili smo vas na to odmah na početku epidemije i tražili smo da to uredite zakonom. Žalosno je da svaku dobronamjernu kritiku ocjenjujete demontažom kritike. Hoćete li to urediti zakonom?", pitao je Grmoja. 

Plenković je odgovorio: "Nema dijela puzzlea koji ne funkcionira i ne radi dobro za dobrobit naših sugrađana. U radnu skupinu koju vode ministri Ćorić i Tramišak otvorili smo mogućnost da sudjeluju baš svi oporbeni zastupnici iz šeste izborne jedinice. Zahvaljujući aktivnostima Porezne uprave, Ministarstva pravosuđa i Javnobilježničke komore, odmah smo reagirali da se stane s bilo kakvim aktivnostima vezanima za ovrhe na ovom području. Optuživati nas da smo bešćutni i da nemamo empatije jednostavno ne stoji". 

11.09 Javio se i Krešo Beljak (HSS). 

Zanimao ga je akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja koji načelno podržava. Ipak, umjesto davanja preferira riječ 'harač'. "Zanima me zbog čega u većini slučajeva u akcijskom planu stoji privremeno ukidanje nekih od 448 raznih nametnutih harača. Zašto ne stalno?", pitao je Beljak i pitao o ukidanju obaveznog članstva u gospodarskoj i obrtničkoj komori. 

"Drago mi je da podržavate naše aktivnosti za rasterećenje naših građana. U četiri vala rasteretili smo građane i gospodarstvenike za devet milijardi kuna. Čak 1,8 milijuna naših sugrađana ne upada pod škare poreza na dohodak. Taj broj je pod Vladom SDP-a bio gotovo 900 tisuća kuna. Smanjili smo PDV na niz djelatnosti. Čak 93 posto naših poduzetnika plaća najnižu stopu poreza na dobit, ona je išla u našem mandatu, 20 posto, 18, 12, sada smo na 10. Zašto su neke od ovih odluka privremenog karaktera, zato jer su one prošle godine bile donesene kao pomoć gospodarstvu u kontekstu epidemije. U godini koja je iza nas podržali smo hrvatsko gospodarstvo, privatni sektor, s više od osam miljardi kuna samo za plaće. To su potezi bez presedana", odgovorio je Plenković.

Rekao je da se može raspravljati pitanje članstva u HGK-u i HOK-u, dodavši da se i one moraju financirati.

Beljak je odgovorio da nije član SDP-a i da nikad nije bio član neke Vlade, a to je, rekao je, kao da za Plenkovića kaže da je nezavisni zastupnik jer je 2011. ušao u HDZ.

"Nije mi jasno da država koja je bila pred bankrotom, koja nije imala za plaće nastavnika, da se odjednom stvori novac. OK, stvorio se, ali bojim se da će, ne naša djeca, nego naši unuci to jednog dana plaćati. Nije dobro kad vas pohvalim, nije dobro niti kada kudim, Krešo Beljak je uvijek crna ovca. Iskoristio bih priliku zahvaliti prije svega ministu Malenici što je bio vrlo korektan i profesionalno radio svoj posao (oko prijepora u HSS-u op.a.) iako se nalazimo i uvijek ćemo se nalaziti na suprotnim političkim stranama. Iskoristio bih priliku, ako smijem, ispričati se gospodinu Bošnjakoviću kojeg sam prije nekog vremena povezao s kriminalnom hobotnicom u Zagrebačkoj županiji i nakon prijateljskog razgovora s njim uspio me uvjeriti u to da nije dio ekipe kojoj je jedan od čelnika osoba koja je postala čelnikom Vodovoda Zagrebačke županije s nula dana staža u struci i bez završene visoke stručne spreme", jasan je bio Beljak.

11.02 Pitanje za Plenkovića imala je i Rada Borić (Nova ljevica).

"Kako je moguće da humanitarne organizacije koje djeluju na potresom pogođenim područjima nisu oslobođeni PDV-a?", zanimalo ju je. 

"Za takve slične situacije donosili smo ex post odluke pa vraćali te iznose, primjerice kod Zaklade Ana Rukavina. Pitao sam ministra financija da vidimo što se tu može napraviti".

10.55 Ivana Posavec Krivec (SDP) govorila je aferama HDZ-a.

"Posebno je to izraženo u mojoj Zagrebačkoj županiji u kojoj rezultati političke trgovine župana Kožića i HDZ-a izlaze na vidjelo u obliku namještenih procedura s ciljem legalizacije bespravne građevine u vlasništvu saborskog zastupnika i predsjednika Županijske skupštine kolege Čička. Tu je i preplaćena i skandalozna selidba hitne medicine u privatnu kuću u rezidualnoj četvrti Velike Gorice. Tu je i dva milijuna kuna županijskih tvrtki iz natječaja koje dogovara potpredsjednik županijske organizacije i direktor dvije javne tvrtke. Zar ne uspijevate nametnuti kvalitetne standarde ili vam je to postalo prihvatljivo?".

"Zastupnik Čičak naširoko je objašnjavao sve što se tiče njegove imovine, je li ostalo neodumica pa ste tako zainteresirani, ja to ne znam. Mislite da statut HDZ-a meni ostavlja da ga odobrim ili ne odobrim nakon što bude izabran na lokalnoj razini? Možda neki dogovor između vašeg predsjednika stranke i zastupnika iz afere JANAF koji valjda sporazumno odlazi iz Kluba SDP-a, je li, a pravimo se nevješto da ta priča ne postoji, a vi je nevješto evocirate. Pogledajte malo u svoje dvorište i među svoje kolege, a mi smo povjerenje na izborima dobili, vi ste s vašom agresivnom retorikom koja je trajala mjesecima završili na poraznim 41 zatupnikom. Sve situacije rješavamo", nije ostao dužan Plenković. 

10.46 Dragana Jeckov (SDSS) imala je pitanja za potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića o smještaju ljudi. 

"Koliko ljudi se nalazi u kolektivnim smještajima, koliko ih nema smještaj i kada će krenuti obnova?". 

"Istog dana, krenulo se sa stambenim zbrinjavanjem. Osigurane su razne vrste kolektivnog smještaja, ali ljudi na tom području su se opredijelili da imaju smještaj što bliže svom porušenom domu i stoci. U vojarni i drugim lokacijama smješteno je oko 400 osoba. Središnji dravni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje stavio je na raspolaganje sve državne stanove i kuće na tom području, za sad je tako smješteno 114 osoba, osigurano je više od 500 mobilnih jedinica, s tim da ne znamo još uvijek točan broj koji su dostavljeni preko privatnih donacija. Jučer su postavljene 42 mobilne jedinice", odgovorio je Milošević.

10.38 Oglasio se i Peđa Grbin (SDP). 

"Ministar Horvat je jutros govorio nešto drugo, a ne o 100-postotnoj obnovi. Hoće li se obnova financirati u iznosu od 100 posto iz državnog proračuna ili postoji drugačija formula? Odnosi li se tih 100 posto na građane Siska? Otpisali ste režije za Sisačko-moslavačku županiju, ali u Zagrebu ljudi u kontejnerima žive 10 mjeseci, hoćete li pomoći njima?", pitao je Grbin. 

"Čestitam što se niste priključili godini čitanja kakvu promoviraju zastupnice Vidović Krišto i Selak Raspudić. Od potresa 29. prosinca, donijeli smo odluku u proglašenju Dana žalosti, zatim rješenje o interventnoj pomoći od 120 milijuna kuna za hitne aktivnosti, to se odnosilo i na Karlovačku i dio Zagrebačke županije, niz odluka poput zaustavljanja režija, odluke da nema cestarine, odluke o jednokratnoj naknadi, oslobodili PDV na donacije i izuzetno smo zahvalni na komplementarnoj aktivnosti nizu sugrađana koji su pomogli. Spremni smo pomoći Siščanima na maksimalan način, ne želimo da se osjećaju diskriminatorno. Moramo naći sustav koji je branjiv, vis-a-vis ljudi u Zagrebu, Čučerju, Kašini, Zaprešiću... Mislim da ima prostora za promjene jer je Sisak razorio do te mjere da nije isti kada se odlučivao stupanj razvijenosti (što je 6)".

Uključila se i Selak Raspudić i poručila Plenkoviću da je više čitao, bio bi doktor znanosti, a ne magistar. 

10.25 Za Plenkovića je pitanje imala i Marija Selak Raspudić (Most). 

"Nabava medicinskih usluga za koronu izuzeta je od primjene Zakona o javnoj nabavi. U početnom trenutku mogla je odluka biti opravdana,  no nakon nekoliko mjeseci kada se stabiliziralo tržište, zašto se danas taj veliki posao obavlja mimo tog Zakona? Po kojem kriteriju se provodi masovna promidžbena akcija cijepljenja političara preko reda koja se ne zaustavlja na predsjedniku, premijeru i eventualno ministrima kao u većini europskih zemalja nego uključuje i saborske zastupnike, župane poput Radimira Čačića i županijske vijećnike starije od 65 godina Hoće li se to nastaviti u općinama? Na temelju kojih i čijih procjena je temeljena količina naručenog cjepiva i što ako bude višak cjepiva?". 

"Ovo je dan čitanja zastupničkih pitanja, ali dobro, možemo i tako. Sjetit ćete se, početkom veljače i ožujka, da zaštitne opreme nije bilo nigdje za nabaviti. Nabavili smo opremu tako da sam osobno razgovarao s kineskim premijerom i dogovorio dostavu zaštitne opreme u količinama koja u gotovo godinu dana nije ostavila hrvatske liječnike, medicinske sestre, socijalne radnike, civilnu zaštiu, policajce ili vas ovdje bez zaštitne opreme. Ta oprema dolazi sustavno. Zamolit ću ministra Ćorića da dođete kod njega u ured da razgovarate s ljudima koji se bave opremim i da vam da uvid u sve što se radi i po kojoj je cijeni nabavljeno", odgovorio je Plenković. 

Što se tiče cjepiva, rekao je da su u strategiji cijepljenja vrlo jasno rekli tko su prioriteti.  

"Predsjednik je poslao poruku da se želi cijepiti ne bi li, pretpostavljam, poslao poruku povjerenja u cjepivo. Isto su napravili i ministri. Hrvatski sabor je jednako vrijedan, ako ne i vrijedniji od Vlade i predsjednika". 

Dodao je da, ako bude viška doza, donirat će ih prijateljskim zemljama, a naručili su više ne bi li se osigurali u pravom trenutku. 

10.12 Oglasila se nezavisna Karolina Vidović Krišto

"4. rujna 2020. postavila sam vam pitanje u svezi možebitne porezne utaje vašeg režimskog tajkuna Emila Tedeschija na koje nisam dobila odgovor, iako ste dužni odgovoriti u roku od 30 dana. Vi svjesno kršite Ustav i Poslovnik Sabora. Dali ste izabrati Ivana Turudića za predsjednika Visokog kaznenog suda, čovjeka s dužim dosjeom skandala koji je dokazao nespobnost kao predsjednik Županijskog suda. Kako će izgledati suđenje vašem direktoru JANAF-a Draganu Kovačeviću kada je Turudićeva sestra radila za JANAF? Zbog afera poput Krš-Pađena strani investitori zaobilaze Hrvatsku. Jeste li svjesni da su utjecaj na pravosuđe i sprečavanje rada pravosuđa kaznena djela?", pitala je Vidović Krišto. 

Plenković nije ostao dužan. 

"Pogledajte malo bolje odgovore koji su vam upućeni sa sjednice Vlade pa ćete vidjeti da je na ovo pitanje odgovor u pisanoj formi vama upućen. Dobro je da javnost i drugi zastupnici to znaju. Hrvatska je prije dosta godina, ne znam jeste li to pratili, napustila koncept gdje politika bira suce. Za to postoji DSV, a jedini političari tamo su po jedan predstavnik pozicije i oporbe. Ako je vama to promaklo, vjerojatno jer niste bili uključeni u proces pregovora o pristupanju EU ni u reforme u pravosuđu. Što se tiče reforme pravosuđa, to je temeljni cilj politike i naše Vlade i ministra pravosuđa i uprave. Jednako kao borba protiv korupcije, vaša pitanja mi djeluju više nalik na neke retoričke eskapade, ne znam trebaju li neki konkretni odgovor, ali slušajući vaše nastupe u Saboru, vidim da ste jako brzi na difamacijama, na etiketiranju, na prozivanju ljudi po nacionalnoj osnovi, na ljepljenju etiketa, na nazivanju naše Vlade četničkom koalicijom, sve je to vaš veliki doprinos kulturi dijaloga i javnom diskursu u RH otkad ste vi u Saboru. Mi smo oduševljeni i obogaćeni vašim inicijativama, Hrvatska postaje tolerantnija, ozračje je bolje, ljudi imaju više povjerenja i dajete nemjerljiv doprinosa kulturi rada zastupnika. Vaše pozivanje i teze o dubokoj državi su toliko izlizane, neinventivne, neoriginalne, da se čudim tko bi mogao povjerovati u vaše teze. Ne znam pišete li ih sami, ali nisu nimalo dojmljive, a još manje korisne", rekao je Plenković. 

"Arogancija je prvenstveno nepristojna, ali i dokaz karakterne nestabilnosti", rekla je Vidović Krišto pa nastavila: "Vaše pravosuđe je prožeto utjecajem udbaške duboke države koje koordinira vaš glavni savjetnik Vladimir Šeks. U vašem pravosuđu su JNA pravnici glavni igrači, od Miroslava Šeparovića do Jure Martinovića. Utjecaj na pravosuđe pokazali ste kada ste Dinka Cvitana priveli na presicu, a drugi dan Tomislav Saucha je napustio SDP i prešao vašoj većini. Zanima me hoće li i Vinko Grgić završiti u vašoj većini? 

10.07 O potresu je govorio i Ivan Celjak (HDZ), inače Siščanin. 

"Zakon o obnovi je dobar, u dijelu koji se odnosi na Sisak je nedorečen. je li Sisak nepravedno zapostavljen od 100-postotonog financiranja obnove?", zanimalo ga je. 

Odgovorio mu je Horvat. 

"Poštujem vašu brigu, zahvaljujem vam na tome i poruka svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije i grada Siska. Ova Vlada nikoga nije zaboravila i neće prepustiti samom sebi u segmentu stambenog zbrinjavanja. Jedan dio županije nalazi se u potpomognutim područjima zbog parametara koji su europski standard. Svi oni kojima su kuće i stanovi uništeni do te mjere da će se kuće ili više stambene zgrade morati rušiti, država će u 100-postotnom iznosu naći ili izgraditi zamjenski stan ili kuću. Nema jasnijeg stava i ne pitamo za trošak. Kod jedinica gdje ćemo morati sanirati ili cjelovito obnavljati primjenjivat će se kriteriji koji su poznati u konstruktu zakona. Velik dio Siščana bit će oslobođen onih 20 posto koji su dužni platiti stanovnici drugih potresom pogođenih krajeva, ako njihov dohodak ili dohodak bračnog druga ili životnog partnera do 22. ožujka ne prelazi iznos neoporezivog dohotka i ako nije imao druge značajne imovine na taj dan veći od 200 tisuća kuna. Ako je osoba s invaliditetom, korisnik socijalne skrbi s minimalnom naknadom, svi koji ne prelaze ovaj dohodovni prag, umirovljenici, neće trebati niti jednom kunom participirati u obnovi", pojasnio je Horvat. 

9.47 Počela su pitanja. Prvi se oglasio nezavisni Vladimir Bilek koji je imao pitanje za ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata na temu potresa. 

"Kako će se postupati i u kojem će obujmu država pomoći?", zanimalo ga je, kao i mogu li vlasnici objekata sa žutim naljepnicama  krenuti s obnovom, a da kasnije dobiju refundaciju. 

"Najnovija informacija, u potresima nakon 29. prosinca šteta je prijavljena na 42.037 objekata. Pregledan je 21.000 prijavljeni objekt. Nakon hitnih intervencija neke od crvenih zgrada bit će pretvorene u žute, poput sanacije stubišta i dimnjaka. Sve te zgrade morat će dobiti svoj elaborat zatečenog stanja u koji će biti uključena sva potrebna ispitivanja da bi ovlašteni projektant donio odluku u kojem će pravu ići obnova", odgovorio je Horvat.

9.40 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvao je Vladu da odgovori na 59 zastupničkih pitanja na koja još nije odgovorila.

Izvijestio je da su od početka aktualnog mandata, dakle od 22. srpnja prošle godine, saborski zastupnici Vladi postavili 173 pisana pitanja, Vlada je odgovorila na njih 105. Za devet pitanja još nije istekao rok u kojemu to treba učiniti, rekao je Jandroković.

Nikoli Grmoji (Most) kojeg je zanimalo što će biti sa njegovim pitanjima iz prošlog saziva na koje nije dobio odgovore, Jandroković je sugerirao da ih postavi ponovno. 

9.37 Uslijedila je minuta šutnje za sve koji su dali život za Hrvatsku, za branitelje, za sve žrtve potresa, za tragično stradale mlade u Posušju te za sve preminule od Covida-19.

9.35 Zasjedanje je počelo izvedbom hrvatske himne. 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.