GRB JE UVIJEK AKTUALNA TEMA

Povjesničar riješio dilemu: Hrvatski grb i zastava očišćeni su od komunističke ideologije

Autor

Bjonda Lučić

Na društvenim mrežama ponovno je aktualno pitanje o hrvatskim zastavama kroz povijest pa je tako stranica Hrvatska povijest podijelila tablicu tih zastava uz napomenu kako se ista dijeli na međunarodnim stranicama te s pitanjem je li sve na njoj točno. U komentarima se razvila rasprava stoga smo kontaktirali stručnjaka koji bi nam pojasnio povijesni kontekst i točnost prikaza koji je podijelio komentatore.

 

21.09.2024. u 15:01
Ispiši članak

Povjesničar Mario Jareb za portal Direktno komentirao je kako se ipak radi o amaterskom uratku. "Odnedavno se na mreži širi prikaz  hrvatskih zastava kroz povijest (Flag Timeline/Croatian flags/ Flags used in Croatia throughout history), koji je izradila grčka stranica @geomapas.gr. Taj je prikaz izazvao pozornost na društvenim mrežama, na kojima brojni pojedinci komentiraju ono što je na njemu prikazano. Pritom iznose mišljenja koja se umnogome razlikuju, a ne nedostaje ni polemičnih tonova. Iako prikaz na prvi pogled djeluje posve utemeljeno, ipak je riječ o amaterskom uratku koji sadrži niz netočnosti. Čini se kako je nepoznatu autoru bila namjera prikazati zastave koje su službeno korištene na hrvatskom tlu", započeo je naš sugovornik. 

Krenimo redom od prve prikazane zastave, koja navodno prikazuje zastavu Hrvatske korištenu od 1860. do 1918. godine. Nejasno je naime zbog čega se ona nalazi na početku s obzirom na činjenicu da je hrvatska trobojnica s grbom Trojedne Kraljevine prvobitno bila u uporabi od 1848. godine.  Hrvatske trobojnice crven-bijeli-plavi pojavljuju se od proljeća te godine, da bi se u lipnju te godine inačica s grbom Trojednice pojavila kao instalacijska zastava bana Josipa Jelačića. Ta je zastava sačuvana do danas i smatra se uzorom današnje hrvatske nacionalne i državne zastave. Trobojnice kakve se pojavljuju 1848., češće bez grba na središnjem bijelom polju, slobodno se koriste do 1852. godine i uvođenja Bachova apsolutizma", objasnio je.

"Ponovo se trobojnica slobodno koristi od 1860. godine, a do danas je sačuvana instalacijska zastava bana Josipa Šokčevića koja je po svojemu izgledu svojevrsna kopija Jelačićeve zastave iz 1848. godine. Grb Trojedne Kraljevine se na obje zastave sastoji od tri štita sa zemaljskim grbovima te polumjesecom i zvijezdom na crvenom polju. Krune kojima su okrunjena ta dva grba različite su od krune prikazane na zastavi koja navodno prikazuje zastavu korištenu od 1860. do 1918., na kojoj je ugarska kruna sv. Stjepana. Jelačićeva i Šokčevićeva zastava sadrže nedefinirane heraldičke krune", rekao je Jareb i dodao kako je također dvojbeno može li se i grb Trojednice prikazan na zastavi na prikazu smatrati tipičnim grbom za to razdoblje.

Trobojnice bez grbova

Objasnio je da je riječ je o rasporedu grbova (posebice o položaju hrvatskoga šahiranog grba i dalmatinskog grba) te o rasporedu i broju polja na hrvatskom šahiranom grbu. "Također nije izvjesno da bi zastava korištena u Trojednici (odnosno u Banskoj Hrvatskoj) prije sklapanja Hrvatsko-ugarske nagodbe sadržavala na sebi krunu sv. Stjepana. Tek po sklapanju Nagodbe bilo je određeno da grb Trojednice treba biti okrunjen tom krunom, što se je održalo do 1918. godine. To se odnosi na ono što bismo danas mogli nazvati službenom uporabom grba i zastave, dok je u neslužbenoj uporabi diljem hrvatskih zemalja prevladavala uporaba bez te krune koja je kod mnogih doživljavana kao simbol mađarske dominacije".

"U stvarnosti su diljem hrvatskih zemalja uz zastave s grbovima vrlo često, možda i pretežito, korištene trobojnice bez grbova, koje su na području Banske Hrvatske isticane i na javnim zgradama te prigodom događaja u organizaciji (ili u nazočnosti) predstavnika banskih vlasti. Nakon te zastave na prikazu su po redoslijedu prikazane hrvatska trobojnica uz koju je godina 1918., jugoslavenska trobojnica uz koju su godine 1918.-1939. te hrvatska zastava s grbom uz koju su godine 1939.-1941. Pritom treba znati da je jugoslavenska trobojnica kao zastava Kraljevstva/Kraljevine SHS/Jugoslavije korištena u cijelom razdoblju od 1918. do 1941. godine".

"Hrvatska trobojnica iz 1918. godine, koja je kratkotrajno korištena kao posebna državna zastava u razdoblju postojanja Države SHS, i dalje je korištena kao zastava Hrvatske (dotadašnje Banske Hrvatske) nakon stvaranja Kraljevstva SHS 1. prosinca 1918. Iako je njezino korištenje tijekom 1919. potisnuto korištenjem jugoslavenske trobojnice kao državne zastave novoga Kraljevstva/Kraljevine, ona je povremeno i dalje isticana i na javnim zgradama. Tome je konačno došao kraj tek početkom dvadesetih godina".

FOTO: Boris Ščitar/PIXSELL

Zastave NDH i zastave s petokrakom

"Zastava uz koju su godine 1939.-1941. očito bi trebala predstavljati zastavu Banovine Hrvatske, pri čemu je prikazana hrvatska trobojnica s hrvatskim šahiranim grbom od 25 polja s početnim crvenim poljem. Uz to treba reći da je i nakon nastanka Banovine Hrvatske potkraj kolovoza 1939. na njezinu području i dalje korištena jugoslavenska trobojnica kao državna zastava Kraljevine Jugoslavije. Prema tome je netočno označiti uz nju tek godine 1918.-1939. kao godine njezine uporabe u Hrvatskoj", rekao je povjesničar. "Zastava Banovine Hrvatske, pri čemu treba reći da ne postoji neki akt koji bi propisao njezin izgled, ne sadrži šahirani grb nego je riječ tek o hrvatskoj trobojnici. U to doba, kao uostalom i u godinama koje su prethodile, u javnosti su bile prisutne brojne trobojnice koje su sadržavale grb, pri čemu su mnoge od njih bile zastave ogranaka Hrvatske seljačke stranke i različitih udruga", dodao je.

Istaknuo je da je zastava NDH korektno prikazana, no prikaz trobojnice koja slijedi, može stvoriti krivi dojam. "Prikaz trobojnice s crvenom petokrakom zvijezdom uz koju su označene godine 1945.-1947., može stvoriti dojam da je ista i nastala tek 1945. godine. U stvarnosti je ta zastava nastala u sklopu Titova partizanskog pokreta u jesen 1941. godine, a u Hrvatskoj su je kao dijelu buduće obnovljene Jugoslavije partizani redovito koristili uz jugoslavensku trobojnicu s crvenom petokrakom zvijezdom", smatra Jareb. "Snažan utjecaj srpskih čimbenika u partizanskom pokretu u Hrvatskoj uvjetovao je i čestu uporabu srpske trobojnice sa zvijezdom, često samo uz jugoslavensku trobojnicu sa zvijezdom. Spomenuta hrvatska partizanska zastava postaje tijekom 1944. godine zastava hrvatske federalne jedinice – Federalne Hrvatske - koja je stvarana u sklopu nove jugoslavenske države", objašnjava.

Kao i dotad, kaže, ta je zastava redovito korištena uz jugoslavensku trobojnicu sa zvijezdom. "Širenje partizanske vlasti diljem Hrvatske do svibnja 1945. širio je i uporabu te zastave. Nakon što je vlast obnovljene Jugoslavije - Demokratske Federativne Jugoslavije - u svibnju 1945. uspostavljena na cijelom području Federalne Hrvatske (od ljeta 1945. Narodna Republika Hrvatska), uporaba takve zastave postala je široko raširena i prevladavajuća, a ubrzo je bilo i propisano da je crvena zvijezda petokraka obvezan element na hrvatskoj trobojnici. Uz nju je i nadalje redovito isticana jugoslavenska državna zastava, a kako je vrijeme prolazilo je uz njih isticana i crvena zastava Komunističke partije Jugoslavije/Hrvatske. Iako to nikad nije propisano, ta je zastava u sljedećim godinama i desetljećima redovito isticana na javnim zgradama i mjestima, pa je bila uobičajeno istodobno isticati državnu jugoslavensku, partijsku komunističku i hrvatsku republičku zastavu. Bilo bi prema tome korektno da su na prikazu za razdoblje DFJ/FNRJ/SFRJ (i prije toga partizanskoga pokreta) prikazana i jugoslavenska zastava te komunistička partijska zastava. Zastava NRH/SRH korektno je prikazana", pojasnio je povjesničar.

FOTO: Pixabay

Zastava Republike Hrvatske 1990. godine

Na društvenim mrežama najviše se pak raspravljalo o zastavi iz 1990. godine i početnom bijelom polju, na što se osvrnuo i naš sugovornik. "Službene zastave Republike Hrvatske korištene 1990. također su korektno prikazane, iako bi zbog ukazivanja na stvarno korištenje hrvatskih zastava trebalo ukazati na masovno korištenje trobojnice s grbom s početnim bijelim poljem. Te su zastave masovno korištene u javnosti i prije višestranačkih izbora u travnju 1990., da bi se nakon 30. svibnja te godine moglo govoriti o slučajevima njezine službene uporabe. To se posebice odnosi na lentu koju je u Saboru SRH toga dana ponio predsjednik Tuđman. Ne treba zaboraviti ni na zastavu – hrvatsku trobojnicu s grbom s početnim bijelim poljem  - koja je istaknuta ispred Sabora nakon što su prihvaćeni amandmani na hrvatski ustav 25. srpnja 1990.", istaknuo je naš sugovornik i dodao:

"Upravo toga dana sa spomenutim amandmanima Hrvatska je prestala biti socijalistička republika i postala Republika Hrvatska,  a njezin grb i zastava 'očišćeni' su od naslaga komunističke ideologije. Amandman  LXVI. Odredio je da je grb 'Republike Hrvatske (…) povijesni hrvatski grb, osnovica kojeg se sastoji od 25 crvenih i bijelih polja', a zastava 'Republike Hrvatske sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave, s povijesnim hrvatskim grbom u sredini'".

Hrvatska obilježava Dan državnosti: Ovako je govorio Tuđman 30. svibnja 1990.

Naposljetku je 21. prosinca 1990. Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske uređen izgled simbola Republike Hrvatske. "Tada je RH još uvijek bila dio SFRJ, pa je službeno i nakon 30. svibnja 1990. zastava te tvorevine bila i službena zastava u Hrvatskoj. Pa ipak je ubrzo nakon toga dana ta zastava sve rjeđe isticana na javnim zgradama, da bi do proljeća 1991. posve iščezla iz uporabe na područjima koje su nadzirale hrvatske vlasti, osim na objektima nekadašnje savezne vojske – JNA", zaključio je Jareb za Direktno.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.