'narod odlučuje'

Potpisi za referendum skupljat će se i pred crkvama; Markić za Direktno: Suglasnost HBK imamo iz 2014.

Autor

Ivana Zadro

Predstavnici inicijative 'Narod odlučuje' na tisuću će lokacija od 13. d 27. svibnja prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog sustava kojim žele omogućiti preferencijalno glasovanje bez cenzusa, dopisno ili elektroničko glasovanje za državljane izvan Hrvatske te ograničavanje glasovanja predstavnicima nacionalnih manjina o ključnim temama poput proračuna. 

04.05.2018. u 10:40
Ispiši članak

Kako doznajemo od predsjednice udruge 'U ime obitelji' Željke Markić, potpisi se, prema dozvoli Stalnog vijeća HBK iz 2014., mogu prikupljati i pred crkvama. 

"Stalno vijeće HBK 2014. godine dopustilo je prikupljanje potpisa pred crkvama. Mi sada nismo ni tražili Stalno vijeće HBK, već smo obavijestili sve biskupe i zatražili pojedinačno dozvole. 2014. je HBK dala svoju suglasnost, kako smo i zatražili, jer su smatrali da je reguliranje izbornog zakona na pravedan način pitanje društvene pravednosti. Mi sada komuniciramo, zatražili smo mjesta, biskupe, stranke, sve smo tražili i dobivamo dozvole", rekla nam je Markić.

'U Sabor preferencijalnim glasovima, a ne prema odluci stranačkog šefa'

Cilj njihove inicijative je demokratizacija društva općenito, a izbornog sustava partikularno, objasnio je ranije Zvonimir Troskot iz inicijative 'Narod odlučuje'.

"Smatramo da će odabir političara 'imenom i prezimenom' dovesti do pravednijeg sustava i potaknuti građane da izađu na izbore i poruče da narod odlučuje", rekao je Troskot.

Zastupnici bi u Hrvatski sabor ulazili preferencijalnim glasovima, a ne, kaže Troskot, po odluci stranačkog šefa.

"Nedopustivo je da u Hrvatski sabor ulaze zastupnici koji imaju malo glasova i da se stvaraju neprincipijelne predizborne koalicije sa strankama koje nemaju podršku birača", ocijenio je.

U skladu s time, inicijativa je uputila i pismo parlamentarnim strankama kojim traži njihovo očitovanje podržavaju li demokratizaciju izbornog sustava prema prijedlogu inicijative i hoće li pozvati svoje članove, podupiratelje i simpatizere da podrže inicijativu davanjem potpisa ili volontiranjem.

Kako navode u pismu, referendumom će se svim hrvatskim državljanima omogućiti da glasuju dopisno i elektronički, čime će se ukinuti diskriminacija Hrvata s prebivalištem izvan Hrvatske, kojima je otežano korištenje biračkim pravom.

Također, smanjit će se broj zastupnika s najviše 160 na najviše 120, a samim time će i broj zastupnika nacionalnih manjina proporcionalno biti smanjen s osam na šest.

Referendumom će se ujednačiti broj birača u izbornim jedinicama, što Ustavni sud traži od 2010., te će izborne jedinice pratiti županijske granice. Zbog smanjenja broja izbornih jedinica i broja zastupnika izborni prag bit će snižen s pet posto na četiri posto.

Zastupnici nacionalnih manjina ubuduće neće moći odlučivati o Vladi i proračunu. Oni imaju zajamčena mjesta u Saboru, kako bi predstavljali interese pripadnika nacionalnih manjina, pa u Sabor ulaze s višestruko manjim brojem glasova od svojih kolega.

U takvim okolnostima, zastupnici manjina nemaju legitimitet odlučivati o tome tko će formirati Vladu ili biti ministar, niti je to u skladu sa smislom njihova predstavništva, stoji u pismu inicijative 'Narod odlučuje'.

Milardović: Ovakvo izborno zakonodavstvo je stvorilo politički sustav koji je postao prepreka samome sustavu

Za Direktno je inicijativu ranije komentirao i politolog Anđelko Milardović.

Istaknuo je kako inicijativu treba pohvaliti, ali i postaviti pitanje zašto to nisu pokrenule velike stranke, HDZ i SDP. Kaže - nisu to učinile jer bi to bio njihov kraj.

"Pozdravljam ideju promjene izbornog zakonodavstva, jer postojeće predstavlja čistu blokadu sudstva, blokadu vertikalne promocije, blokadu cirkulacije društvenih elita i blokadu razvoja te pogoduje iseljavanju i demografskom slomu. Ovakvo izborno zakonodavstvo je stvorilo politički sustav koji je postao prepreka samome sustavu". Cijeli razgovor s Milardovićem pročitajte OVDJE, a podsjetimo i na tekst glavne urednice portala Direktno Marje Čolak: "U obračunu s vječnim 'poslanikom' Pupovcem i trgovačkim društvom SDSS treba izbjeći zamku ustaške hipoteke".

Istanbulska konvencija kao početna točka

Inače, istovremeno će inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' prikupljati podršku za izjašnjavanje o raspisivanju referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Troskot je ranije objasnio kako je za njih Istanbulska konvencija samo dio, odnosno početna točka za obuhvatnije promjene.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.