UOČI IZRICANJA PRESUDE

RATKO MLADIĆ Portret krvnika Srebrenice koji je zanat izučio čineći zločine u Hrvatskoj!

Autor

rj

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreći će u srijedu prvostupanjsku presudu Ratku  Mladiću (75) koji je optužen za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je obnašao dužnost zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS). 

21.11.2017. u 23:17
Ispiši članak

Mladić je podrijetlom iz Kalinovika, malog mjesta u Bosni i Hercegovini blizu granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Kroz život je odgajan u snažnom jugoslavenskom duhu te je najveći dio svoje karijere proveo u JNA. Njegove kolege iz vojske su ga i prije ratnih sukoba opisivali kao čudnoga i sklonoga opsesijama, a često se na početku rata govorilo da ga je vrh JNA svjesno poslao u centar srpske pobune u Hrvatskoj, na mjesto načelnika štaba Kninskog korpusa, upravo zbog toga što su znali njegove karakteristike. 

Početak krvavog puta u Kninu

Na samom početku sukoba u zadarskom zaleđu početkom 90-ih, Mladić je krenuo sa svojom ofenzivnom i krvavom taktikom koja će ga karakterizirati kroz cijeli rat.

U početku je pokušavao kao i ostali oficiri JNA sebe prikazati kao neutralnu stranu u navodnom "građanskom" sukobu između hrvatske policije i lokalnih Srba, no ubrzo je  posve stao na srpsku stranu i koordinirao svoje napade s lokalnim srpskim vođama.

Nakon što je JNA krenula u opću ofenzivu protiv Hrvatske, Mladić je poveo napade na Kijevo, Vrliku, Šibenik i Zadar. Najgori zločin je bio u Škabrnji gdje je 'ispekao' krvavi zanat.

Sa svojim tenkovima sudjelovao je i u operacijama na kupreškom i livanjskom ratištu gdje mu se prvi put uspješno suprotstavio i general Ante Gotovina. 

Često je prijetio strijeljanjem i svojim vojnicima

Nakon što je došlo do eskalacije sukoba u Bosni i Hercegovini, JNA, političko vodstvo Srbije i bosanskih Srba tražilo je najidealniju osobu koja bi brutalno sprovela plan o osvajanju većine Bosne i Hercegovine i etničkom čišćenju. Izbor je pao na Mladića koji se po zlu "dokazao" u Hrvatskoj, te je ubrzo nastavio sa zločinima i u susjednoj zemlji.

Mladić je i tijekom rata bio poznat po svojoj svojeglavosti, bio je u sukobu i s Karadžićem, ignorirao je Miloševića, prijetio stranim vojnicima i mirotvorcima, otvoreno izazivao međunarodnu zajednicu na bombardiranje, a kriv je i za to što je Skupština bosanskih Srba 93-e odbila Vance Owenov plan koji je trebao donijeti mir u tu državu. Tek su ga nakon rata političke vođe Srba uspjele smijeniti, zbog pritiska međunarodne zajednice.

Svoj karakter je najviše pokazao kad se šetao Srebrenicom nakon osvajanja te kad je govorio kako je to poklon Srbima za Uskrs. Tada je također obećavao zaštitu bosanskim Muslimanima pred kamerama, dok je u tim trenucima njegova vojska izvršavala genocid nad tisućama muškaraca. Poznat je po tome što je često svojim vojnicima prijetio strijeljanjem . Čak mu se i kćer ubila u vrijeme rata njegovim pištoljem iz nikad utvrđenih razloga.

 

Optužen za najveći zločin i genocid poslije Drugog svjetskog rata

Zbog svog ratnog puta optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini ,od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine. U završnoj riječi tužiteljstva u prosincu 2016. godine za njega je zatražena kazna doživotnog zatvora dok je obrana predložila da ga se oslobodi svih optužbi.

Prvu optužnicu protiv njega haaško je tužiteljstvo podignulo još 25. srpnja 1995. godine i nakon toga je triput širilo i mijenjalo zbog potrebe da se suđenje provede što učinkovitije pa su u njoj zadržani samo najteži ratni zločini. Mladić neće odgovarati za niti jedan zločin u Hrvatskoj, iako je u Hrvatskoj osuđen na 20 godina.

Ključne točke optužnice temelje se na izravnom Mladićevom sudjelovanju u genocidu u Srebrenici u srpnju 1995. godine kada je ondje ubijeno osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, odgovornosti za široku kampanju progona, deportacija, mučenja i ubojstava nesrpskog stanovništva tijekom 1992. godine u najmanje sedam općina u BiH, osnivanje logora "Omarska", "Keraterm", "Manjača" i "Trnopolje" u kojima su mučeni i ubijani Bošnjaci i Hrvati, teroru nad civilima tijekom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine te uzimanju za taoce pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) u svibnju i lipnju 1995. godine.

 

Mit o Mladiću i u Srbiji sve slabiji

Iako se često u Srbiji govorilo kako će se Mladić radije ubiti nego predati "stranim dušmanima", Mladić u svom bijegu nije prikazao ni približno herojski duh otpora kakav su očekivali srpski nacionalisti.

Godinama su mu zaštitu davali Vojska Republike Srpske i vojne institucije u Srbiji, a nakon što je postao prevelik uteg Srbiji pri otvaranju pregovora s Europskom Unijom, uhićen je u malom selu u Vojvodini u prilično lošem stanju i bez ikakvog otpora.

S obzirom da je gotovo cijeli vojni i obavještajni vrh Drinskog korpusa i Vojske Republike Srpske osuđen na visoke kazne zatvora (među njima i doživotnim kazanama) zbog genocida u Srebrenici te s obzirom na njegovu ulogu i na drugim bojištima, svaka manja osuda osim doživotne kazne bila bi sramotna i pljuska svim žrtvama jednog od najgorih zločinaca nakon Drugog svjetskog rata.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.