NEOBIČAN STIL RADA

Ponašanje Joška Pare nije djelovanje javnog službenika u skladu s europskim načelima javne uprave

Autor

ri

Redakcija Direktnog višekratno je pisala o neobičnom stilu rada bivšeg veleposlanika u Washingtonu Josipa Pare.

21.09.2018. u 19:17
Ispiši članak

Još 2015. pisali smo o izvješću Državne revizije koja je upozoravala na nepravilnosti u Parinu radu, a prvi smo još 2017. javnosti otkrili tko je ta osoba koju je Paro protivno pravilima zapošljavanja u diplomatskoj službi zaposlio kao hrvatskog gospodarskog atašea u veleposlanstvu u Washingtonu, ali i povezali bivšu ministricu Vesnu Pusić, Paru i protuzakonito zaposlenog "atašea“, odnosno njegovu majku, bivšu predsjednicu Saveza antifašističkih boraca, u neugodnu vezu koja miriši na sukob interesa.

Nikad nismo tvrdili da je Paro izravno počinio neko kazneno djelo, a već tada smo spomenuli i vezu između njegova pogodovanja svojoj pretpostavljenoj, ministrici Pusić, i njena pristanka da Paro proda veću zgradu veleposlaničke rezidencije u Washingtonu i da nakon toga za više novca kupi bitno manji objekt.

Ponavljamo, niti pritom nismo niti Paru niti ministricu Pusić optuživali za kaznena djela. Posao medija nije da neko postupanje vrednuje kao kazneno djelo, nego da upozori na nelogičnosti, neracionalno upravljanje javnim novcem, na evaziju državne imovine i na "nestandardna“ ponašanja nosilaca izvršne vlasti i njihovih suradnika. Upozoravali smo i na nedosljedno ponašanje Pare kao "javnog službenika“, jer je sustavno iskakao iz okvira europskih načela javne uprave.

Iako je u dijelu javnosti povezivan slučaj veleposlanika Pare, s konstruiranom pričom o zlouporabi proračuna od strane dosadašnjeg veleposlanika u Australiji dr. Damira Kušena i njegove supruge mr. Lorete Bertoša Kušen, u Direktnom smo jasno razlučili ova dva slučaja i tvrdili da se veleposlanik Kušen i njegova supruga, sadašnja glavna tajnica Ministarstva, ponašaju sukladno uzusima diplomacije, a da je gospođa Bertoša Kušen u konzulatima u Australiji i Novom Zelandu djelovala fiskalno odgovorno, da je održala na životu konzularnu mrežu i pritom državi uštedjela relevantnu svotu novca. 

Znali smo za kaznenu prijavu koju je USKOK-u predao službenik ministarstva, diplomirani inženjer prometnih znanosti Damir Sabljak, ali smo procjenjivali da iza Sabljakova postupka ne stoji želja za konsolidacijom diplomatske mreže Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova. Da je tome tako, pokazalo se i time što je Sabljak, koji bi morao biti neutralni državni službenik, svoja "saznanja i uvjerenja“ predstavljao na press konferenciji političke stranke, i to u kontekstu zahtjeva za ostavkom ili pokretanja interpelacije protiv ministrice Marije Pejčinović Burić, iako se ništa o čemu inženjer Sabljak govori nije događalo u vrijeme mandata ministrice.

Portal Direktno pisao je o uspješnom posjetu predsjednice Republike Australiji, a pritom je nemoguće zanemariti doprinos veleposlanika Kušena koji je organizirao taj posjet. Radi se o diplomatu koji je sustavno i daleko od intriga gradio svoju karijeru i uvjereni smo da će i budući svoj mandat ovaj profesionalac odraditi jednako dobro kao što je radio i na dosadašnjim pozicijama u diplomaciji. Uvjereni smo, međutim, da ocjena koju su nam izrekli Parini kolege i dalje stoji, naime da doista "sve to govori da je ovaj veleposlanik u svojim misijama koncentriran na maksimalizaciju svojih dobitaka, a ne na zaštitu interesa države koju predstavlja''. Pritom ponavljamo kako nikad nismo tvrdili da Parino ponašanje valja kvalificirati kao kazneno djelo, ali sigurno nije odgovorni diplomatski rad i djelovanje javnog službenika u skladu s europskim načelima javne uprave.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.