KOMENTIRALA 'FESTIVAL SLOBODE'

Polović: Skup protiv mjera Vlade nije desničarenje i vjerovanje u teorije zavjere; moramo imati društvenu raspravu o tri ključna pitanja

Autor

lb

Medijske natpise da je takozvani "Festival slobode" zapravo okupljanje desnice te sve češće medijsko povezivanje desnog biračkog tijela s pobornicima teorija zavjera za Direktno je komentirala politologinja Jadranka Polović

10.09.2020. u 17:44
Ispiši članak

"Nikako se ne mogu složiti da je to priča koju promovira isključivo desnica. To je zapravo jedna stereotipna teza kojom se daje zajedničko obilježje svim prosvjedima protiv mjera Vlade. Uvijek se na neki način svrstavaju u 'desničarske prosvjede', što nema nikakve veze sa stvarnošću. Prosvjedi okupljaju vrlo različite skupine koje su ujedinjene u nečemu što doživljavaju kao egzistencijalni strah", rekla je Polović.

Korona kriza je prvenstveno kriza sigurnosti

Kako ističe Polović, određeni aspekti ove krize vrlo su kontroverzni, a akademski krugovi i mediji ne postupaju znanstveno. 

"U pitanju su, možemo reći, osobna prava i slobode, nešto na što smo koliko-toliko navikli. U pitanje je normalan način života. Gospodarstvo će se oporaviti, ali pitanje je kakve ćemo mlade generacije imati nakon ovakve 'pretumbacije' obrazovnog sustava. Moramo analitički predočiti određena pitanja zbog kojih su javnozdravstveni i sigurnosni aspekti ove korona krize vrlo kontroverzni. Ono što smatram potpuno neznanstveno jest da je akademski i medijski diskurs zapostavio i u opskurnost bacio prigovore. Diskvalificira ih i stavlja u domenu teorija zavjere."

"U situaciji suspendiranih načela demokracije ova suspendirana pitanja koja ima javnost zahtijevaju odgovore. To samo produbljuje rascjep između Vlade i građana te umanjuje povjerenje prema bilo kakvim medicinskim stručnjacima, ali i medijima. Važno je da se neka pitanja stave u analitički okvir kako bi se vratilo povjerenje u instituciji koje je danas narušeno. Mi o korona krizi govorimo kao o zdravstvenoj krizi, ali ona je prvenstveno sigurnosna kriza", dodala je Polović.

Koje je podrijetlo virusa, tko financira WHO i tko zarađuje na ovoj krizi?

Polović ističe da postoje tri ključna pitanja koja moraju postati predmet velike nacionalne i globalne javne rasprave. 

"Prvo pitanje koje treba raspraviti je podrijetlo virusa. Trebamo uzeti u obzir stav zdravstvene zajednice da je u pitanju prirodni virus, ali i da je u pitanju moguća laboratorijska nesreća. Moram reći da su laboratoriji koji se bave opasnim patogenima raspršeni diljem svijeta, a biosigurnost mora biti tema društvene rasprave. Biološko oružje, za razliku od nuklearnog i kemijskog, potpuno je izmaklo iz fokusa javnosti, a rasprava o tom pitanju treba postojati na nacionalnom nivou, ali i međunarodnih institucija. Naime, u Vijeću sigurnosti UN-a trenutno traje veliki sukob teorija zavjere između SAD-a i Kine jer se te dvije zemlje međusobno optužuju za ovaj patogeni virus."

"Drugo vrlo kontroverzno pitanje je uloga privatnih fundacija u financiranju Svjetske zdravstvene organizacije(WHO). Tu organizaciju u natpolovičnoj većini financiraju Melinda Gates fundacija te srodne fundacije s potporom Billa Gatesa i farmaceutske industrije. To je pitanje zbog kojeg javnost nema povjerenja u cjepiva i to treba raspraviti."

"Treće pitanje je pravi cilj 'lockdowna'. Jasno je vidljivo da je od su u ovoj krizi  najviše profitirale farmaceutska i IT industrija Silicijske doline. One su višestruko umnožile svoje bogatstvo. Pitanje je da li je to dio velikog 'reseta' koji je dogovoren na Svjetskom ekonomskom forumu. Ta pitanja nisu dio teorije zavjere, već dokazive činjenice o kojima treba otvoriti društvenu raspravu i dijalog između Vlade i građana, sve s ciljem povratka povjerenja u institucije", zaključila je Polović.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.