Terete gradonačelnika

Pokajnice: Bandić je dogovarao spornu zamjenu zemljišta

Autor

Direktno.hr

22.10.2014. u 09:42
Ispiši članak

Pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić i načelnica Odjela za pravne poslove u tom uredu Koraljka Rožanković Uremović, izravno terete Milana Bandića da je kao gradonačelnik dogovarao spornu zamjenu zemljišta s tvrtkom Bramgrad projekt. Pokajnice su puštene da se brane sa slobode.

Ines Bravić tvrdnje je potkrijepila bilješkama sa sastanka na kojem je i ona bila. Uz Bandića, Bravić i Rožanković Uremović, okrivljeni su i vlasnik Bramgrada Branko Mihaljević te njegova tvrtka kao pravna osoba.

Mihaljević je navodno ranije priznao da je zamjenu 2006. dogovarao osobno s Bandićem. USKOK je prikupio i službene gradske dokumente vezane uz ta zemljišta. Iz prikupljenih dokumenata i obavijesnih razgovora, USKOK sumnja da su Ines Bravić i Koraljka Rožanković Uremović bile umiješane u realizaciju nezakonitog dogovora između Bandića i Mihaljevića. Također, Rožanković Uremović je u svom iskazu rekla, a prikupljena dokumentacija to navodno dokazuje, kako je Ines Bravić prezentirala zamjenu zemljišta kao nužnu i korisnu stvar za Grad. Uz to, prikupljena dokumentacija pokazuje da su Bandić i Mihaljević osobno potpisali sve važnije predugovore i ugovore.

Proces dug 6 godina

Zamjena je prvi put dogovorena u ožujku 2006., a do nje je došlo u siječnju 2012. Mihaljević je krajem ožujka 2006. podnio prijedlog Gradu da zamijeni zemljište na Peščenici veličine 3475 četvronih metara sa zemljištem veličine 5026 četvornih metara na Trnju.

Bramgrad projekt je zauzvrat trebao platiti razliku u vrijednosti zemljišta Gradu, ali pri tome je obračunao i troškove koje je imao na zemljištu na Peščenici te navodne buduće troškove koji će nastati preseljenjem na Trnje. Troškovi su narasli na 9,6 milijuna kuna, koje je prema USKOK-u Mihaljević krivotvorio i preplatio za 2 milijuna kuna.

Mihaljević je zatim svu dokumentaciju predao Ines Bravić s napomenom da je on sve dogovorio s Bandićem, a ona je slijedeći gradonačelnikovu odluku dala nalog Koraljki Rožanković Uremović da pripremi dopunu već donesenog zaključka. Bramgradu je priznato gotovo 7,6 milijuna kuna troškova, a od toga je najmanje 2 milijuna kuna, sumnjaju u USKOK-u, bilo lažirano.

Bandić i Mihaljević u srpnju 2006. sklopili su predugovor o zamjeni nekretnina, a 19. siječnja 2012., sklopljen je i Ugovor.

Bandić je 17. siječnja 2012. donio zaključak o uređenju međusobnih imovinsko-pravnih poslova iz kojeg je proizlazilo da su ispunjeni svi uvjeti iz ranijeg predugovora te da se Gradu mora isplatiti 7,5 milijuna kuna za zamjenu zemljišta. Međutim, Bramgradovi troškovi iznosili su 7,56 milijuna kuna, što je značilo da Grad njima mora nadoknaditi još 68.000 kuna, iako je stvarna cijena gradskog zemljišta bila za 10 milijuna kuna veća. Na kraju su Bandić i Mihaljević potpisali ugovor o uređenju imovinsko-pravnih odnosa prema kojemu je Grad u zamjenu dao 3293 metra četvorna zemljišta na Trnju u II. zoni za Bramgradovo zemljište od 3476 metara četvornih na Peščenici u IV. zoni, te još 303 metra četvorna zemljišta na Trnju u II. zoni.

USKOK tvrdi da je Grad oštećen za najmanje 12 milijuna kuna, prenosi Jutarnji list.

Otkrit će tko za SDP izvlači novac, ilegalno zapošljava, dila parcele...

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.