kovač u Bruxellesu

Podržavamo svako rješenje u BiH koje će ostvariti ravnopravnost naroda

Autor

Direktno.hr

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u ponedjeljak u Bruxellesu je komentirao novinarima aplikaciju Bosne i Hercegovine za Europsku uniju.
15.02.2016. u 12:27
Ispiši članak

Danas je Bosna i Hercegovina predala aplikaciju za članstvo, znamo da su sve zemlje jednako na to gledale. Da je bilo puno razgovora o tome da li je to vjerodostojna aplikacija i da li je to pravi trenutak?

"Hrvatska pozdravlja čin podnošenja kandidature BiH za članstvo u EU. To je vrlo važan korak na putu uključenje BiH u EU. Hrvatska kao susjedna zemlja ima poslovnu odgovornost, u BiH žive Hrvati s prijateljima bošnjacima i srbima kao ustavotvoran ravnopravan narod. Ovaj čin podnošenja kandidature bit će pravi korak u jačanju države kao takve. Perspektiva članstva u EU je poticaj preobrazbe društva na temelju zajedničkih europskih vrijednosti, to će biti mukotrpan proces, ali bitno je da je on pokrenut. A u BiH će Hrvatska će imati snažnog partnera u provedbi svih reformi koji su potrebne kako bi jednog dana i postignut cilj uključenja BiH u EU. Bit ćemo strogi, ali pošteni na putu pomaganja i ocjenjivanja provedbi reforme i reformi BiH na putu u EU", rekao je Kovač.

Kad kažete da ćete biti strogi da li se to odnosi na prilagodbe što se tiče carinske i robne razmjene?

"Ako EU želi nastaviti biti jedna efikasna organizacija, moramo se držati kriterija. To vrijedi za sve zemlje koje su kandidatkinje, to će vrijediti za BiH. Trebaju ispunjavati svoje kriterije. To je preduvjet za ulazak u EU", naglasio je.

Čović je rekao da očekuje novi izborni zakon. Očekujete li da se kroz to riješi hrvatsko pitanje u BiH?

"Mi podržavamo ravnopravnost Hrvata u BiH koji su uz to otvoren narod zajedno s prijateljima Bošnjacima i Srbima. Mi ćemo svako rješenje koju će tu ravnopravnost ostvariti podržati", istaknuo je Kovač.

Koliko je zaista težak put Bosne koji je započeo do članstva Europske unije?

"Put je za svakoga težak, posebno u ovim vremenima krize kad je Europska unija suočena migrantskom krizom, dužničkom krizom i kada se postavlja pitanje ostanka Velike Britanije u EU. Imamo na globalnom planu veliki izazov za EU tako da proširenje nije u prvom planu, ali time se ne trebaju opterećivati BiH ili druge susjedne zemlje koje žele ući u EU. Bitno je da budu motivirane i isto tako da mi budemo spremni prihvatiti te zemlje nakon što ispune kriterije u zajedničku europsku obitelj.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.