NE ODRIČE SE VELEBITSKOG

POD ISTRAGOM Starčević u Gospiću, kaže, volontira na mjestu gradonačelnika za 7700 kuna mjesečno, ne mora biti lumpenproleter da bi bio na dužnosti

Autor

Darko Markušić

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je dva postupka protiv gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića, koji je istodobno i predsjednik izvanparlamentarne Hrvatske stranke prava.

22.09.2018. u 12:01
Ispiši članak

Starčevića se tereti zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa zbog propusta podnošenja pravilno i potpuno ispunjenog obrasca izvješća o imovinskom stanju dužnosnika, jer nije pravilno unio sve podatke o nekretninama i pokretninama koje posjeduje, kao niti način njihova stjecanja.

Drugi postupak protiv Starčevića pokrenut je na temelju neanonimne prijave iz prosinca 2017. godine. Starčevića se tereti zbog istovremenog obnašanja dužnosti gradonačelnika Grada Gospića i obavljanja funkcije direktora tvrkte Ličanka - proizvodnja pića d.o.o. iz Donjeg Pazarišta i funkcije prokurista u tvrtki Pivovara Ličanka d.o.o. iz Zagreba. Također, postupak za odlučivanje o sukobu interesa pokrenut je i zbog propusta u prijenosu upravljačkih prava u spomenutim tvrtkama na povjerenika kao što propisuje Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Isto tako, od Starčevića se traži i da se izjasni prima li novčanu naknadu za obavljanje funkcije prokurista u Pivovari Ličanka otkad je postao gradonačelnik Gospića, budući da taj podatak nije naveo u svojoj imovinskoj kartici koju je predao Povjerenstvu.

Povjerenstvo: Starčević se o svemu još nije očitovao

Na odluku o pokretanju postupka Karlo Starčević se Povjerenstvu nije zasad očitovao, iako mu zakonski rok još nije istekao, pojašnjava za portal Direktno glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Povjerenstvo je utvrdilo kako Starčević nije u sukobu interesa zbog poslovne suradnje Pivovare Ličanka s javnom ustanovom Nacionalni park Plitvička jezera, iako je NP Plitivčka jezera u postupku javne nabave odlučio nabaviti Velebitsko pivo. U 2016. i 2017. vrijednost ugovorene suradnje Pivovare Ličanka i Plitvičkih jezera na temelju javne nabave iznosila je oko 430 tisuća kuna bez poreza na dodanu vrijednost. No osnivač Plitvičkih jezera je Republika Hrvatska pa je Povjerenstvo zaključilo da "Grad Gospić ne sudjeluje u upravljanju ili nadzoru poslovanja Plitvičkih jezera".

Pivovara Ličanka, dopisom kojeg je potpisao Karlo Starčević, obavijestila je Povjerenstvo da nema od 10. studenoga 2017. nikakvih poslovnih odnosa s Gradom Gospićem, Ličko-senjskom županijom niti s trgovačkim društvima u kojima Grad Gospić ima poslovnih udjela.

Istim dopisom Karlo Starčević u svojstvu prokurista Pivovare Ličanka navodi kako ne postoji opravdan razlog zašto bi kao vlasnik spomenutih društava trebao prenositi upravljačka prava na treću osobu.

I na današnji dan Karlo Starčević je i dalje u sudskom registru upisan kao član društva i direktor tvrtke Ličanke - prizvodnja pića te osnivač, vlasnik i prokurist Pivovare Ličanka.

Starčević navodi i da ne koristi službeni automobi niti službeni mobitel Grada Gospića i da dužnost gradonačelnika obnaša volonterski, ali uz volontersku naknadu od 7698,83 kune mjesečno.

Povjerenstvo nije pronašlo spornim što Starčević kao gradonačelnik i dalje koristi u privatne svrhe službeni automobil registriran na trgovačko društvo u njegovu vlasništvu.

Gospićki gradonačelnik za Direktno: 'Gdje su kod Karla Starčevića sukobljeni interesi? Jesu li dužnosti u RH zajamčene samo onima koji ništa nemaju?'

"Osobno me čudi da je pokrenut postupak protiv mene za sukob interesa. Gdje su kod Karla Starčevića sukobljeni interesi? Jesu li dužnosti u Hrvatskoj zajamčene samo onima koji ništa nemaju, ništa ne znaju i nisu nikada ništa radili. Takove u svijetu nazivaju lumpenproleterima", kazao je za portal Direktno gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Gospićki gradonačelnik ne vidi ništa spornim niti u činjenici da prima volontersku naknadu od gotovo 7700 kuna mjesečno.

"Po čemu je to sporna činjenica što moja volonterska plaća i još polovicu iz toga iz privatnog džepa ide za stipendiranje studenata. Je li i to problem? Zašto se niste zapjenili kada je Karlo Starčević donio odluku da neće primiti niti jednu dnevnicu za svoja službena putovanja i do sada nije nalio niti decilitar goriva u svoj privatni auto. Nisu li ovo nova mjerila humane politike u Hrvatskoj ili je i ovo sukob interesa? Karlo Starčević je napravio tvornicu na ledini i na mojoj djedovini bez kune poticaja iz Hrvatske ili Europe i, zamislite, ta tvornica funkcionira. Možda bi zlobnici bili sretni da je to sve propalo pa bi mogli reći: vidi nesposobnjakovića.

Bilo bi mi drago da ste pisali o represijama koje su nad Pivovarom Ličankom provođene: oko 75 – 80 inspekcija godišnje. Još bi mi draže bilo kada bi pisali koliko Pivovara Ličanka plaća godišnje RH kroz: PDV, trošarinu, doprinose, razne parafiskalne namete i porez na dobit. Ne, to sve nije zanimljivo, već je bitan sukob interesa za koji su me prijavili gospićki HDZ-ovi uhljebi koji su 'voljenom' Gradu napravili više od 20 milijuna duga i preko 20 milijuna još spornih potraživanja", naglasio je Starčević. Pritom se čudi što javnost više zanima njegov potencijalni sukob interesa nego to što se "kao gradonačelnik odrekao svih pogodnosti koje proizlaze iz gradonačelničke dužnosti ili što je Grad dijelio stipendije".

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.