MINISTAR MARIĆ NAJAVIO PROMJENU PRAKSE?

Pleša: Sve što su sindikati državnih službi potpisivali u vidu materijalnih prava automatski je vrijedilo i za javne službe

Autor

dd

Uzavrelu situaciju zbog dugotrajnog štrajka u školama dodatno je potpirio ministar financija Zdravko Marić izjavom kako nitko u javnoj službi neće moći potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) i tako dobiti veću plaću kroz povećanje osnovice od 6,12 posto, ukoliko ga i obrazovni sindikati ne potpišu. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša netom prije nego što su sindikati državnih službi u petak potpisali taj dodatak za svoj Kolektivni ugovor, otkrio je za Direktno kakva  je bila dosadašnja praksa.

29.11.2019. u 14:43
Ispiši članak

Podsjetimo, ministar Marić izazvao je burne reakcije među školskim sindikatima kada je  izjavio da i ostali sindikati javnih službi neće moći potpisati dodatak TKU (a time ostaju i bez većih plaća) ako ga i obrazovni sindikati ne potpišu i tako zapravo prihvate Vladinu ponudu o povećanju osnovice plaća u iznosu od 6,12 posto iako od početka štrajka zahtijevaju povećanje koeficijenta složenosti poslova u iznosu od 6,11 posto. 

Marić je odbacio optužbe da je riječ o pritiscima na školske sindikate i učitelje koji su se u tim trenucima izjašnjavali o zadnjoj Vladinoj ponudi koju su na kraju velikom većinom i odbili. 

Pozivajući se na Zakon o reprezentativnosti, ministar je rekao kako se ne može potpisati dodatak TKU ako se nema barem jednog predstavnika sindikata iz područja kao što su obrazovanje, socijalna skrb, zdravstvo itd. te u isto vrijeme 50 posto i više od ukupnog broja predstavljenih u 11 sindikalnih središnjica, jer sedam sindikata bez obrazovnih imaju tek nešto više od 40 posto. Ukratko, ustvrdio je da nema zakonske osnove za potpisivanje tog dodatka jer nedostaje potrebna većina među sindikatima javnih službi. 

Važno je podsjetiti da je Vlada kao odgovor na zahtjeve školskih sindikata o povećanju koeficijenta uzvratila upravo linearnim povećanjem osnovice plaća za 6,12 posto svima u javnim i državnim službama.

Dosadašnja praksa opovrgava ministra

Boris Pleša koji je više od 12 godina na čelu Sindikata državnih i lokalnih službenika rekao je da su do sada materijalna prava u obliku božićnice, regresa i osnovice za obračun plaća uvijek bile iste kako za javne tako i za državne službe.

"Ukoliko su jedni potpisivali, automatski se primjenjivalo i za druge. Dakle to je bila dosadašnja praksa", istaknuo je netom prije potpisivanja Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike s Vladom u petak, a koji sadrži povišicu osnovice plaće za 6,11 posto i u kojem se utvrđuje visina regresa i božićnice za 2020. godinu. 

"Vlada je ponudila isto i državnim i javnim službama i mi ćemo svoj dodatak potpisati. Ponavljam, do sada je sve što smo mi potpisali u vidu tih materijalnih prava vrijedilo automatski i za javne službe i obrnuto. E sad, drugo je kada se to počne gledati u smislu formalne regulative. Mi smo dva pregovaračka odbora i teoretski je moguće da se dogovori nekakva razlika, iako to do sada nikad nije bio slučaj. Dakle, uvijek su tri kategorije materijalnih prava kao što su osnovica plaća, regres i božićnica bila jednake za sve; potpisivali bi jedni, a primjenjivali bi svi u javnim i državnim službama", napominje.

Pleša ne želi ulaziti u pravne definicije "jer se u ovoj napetoj situaciji zbog štrajka svaka riječ duplo važe" i izaziva puno reakcija kao što je to izazvala i izjava ministra Marića koji, smatra, nije rekao ništa "bogohulno u konačnici".

Kako će Vlada postupiti ili postupa u ovom slučaju nije htio dalje komentirati, samo je najavio da će oni svoje potpisati, a ostalo nam "ostaje za vidjeti".  

Ostali u javnim službama kao kolateralne žrtve?

Podsjetimo, stranke Kolektivnog ugovora, a pod tim se podrazumijevaju sindikati i Vlada, sporazumjeli su se o visini jednokratnih materijalnih prava i to tako da će regres i godišnja nagrada za božićne blagdane u 2020. godini iznositi 1. 500 kuna, a prigodni dar za Sv. Nikolu 600 kuna.

Dogovorili su se i za povećanje osnovice za izračun plaća i to u tri 'obroka' po 2 posto u 2020. godini. Na to su pristali sindikati državnih službi koji su isti dodatak dakle u petak i potpisali te sedam sindikata javnih službi koji će ovaj put morati  čekati razvoj situacije sa štrajkom i njihova će povišica prvi put morati ovisiti o dogovoru Vlade i drugih sindikata, odnosno o četiri školska koja takvu Vladinu ponudu ustrajno odbijaju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.