ZADOVOLJAN NAGODBOM U AGROKORU

Plenković: Vlada je djelovala u izvanrednim okolnostima na uspješan način kako bi spriječila veliku krizu

Autor

rj/h

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u četvrtak kako snažna podrška vjerovnika nagodbi u Agrokoru pokazuje snažnu podršku uspješno organiziranom i vođenom procesa izvanredne uprave, a da od budućih suvlasnika očekuje nastavak restrukturiranja kompanije.

05.07.2018. u 11:32
Ispiši članak

Agrokorovi vjerovnici u srijedu su izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina, odnosno oni s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

"Činjenica da je jučer za nagodbu glasovalo 80,2 posto vjerovnika je snažna podrška, potpora i potvrda uspješno organiziranog i vođenog procesa izvanredne uprave u situaciji jedne od najvećih gospodarskih kriza i prijetnji financijskom krizom za stabilnost hrvatskog gospodarstva, za stabilnost brojnih hrvatskih kompanija, za dovođenje u pitanje brojnih radnih mjesta”, istaknuo je Plenković na početku sjednice Vlade.

Kazao je da je Vlada djelovala u izvanrednim okolnostima na učinkovit, kvalitetan i uspješan način kako bi spriječila veliku krizu i omogućila opstanak kompanije i ekonomsku budućnost dobavljača te normalno funkcioniranje i isplatu malih poljoprivrednika, koji bi se inače našli na koljenima.

Naveo je i da je Agrokor bio u blokadi, opskrba je stala, a zakon o izvanrednoj upravi, uz privolu tadašnjeg vlasnika (Ivice Todorića), omogućio je njegovu aktivaciju. Po njegovim riječima, taj proces koji je organiziran omogućio je novu likvidnost i restrukturiranje i konsolidaciju kompanije.

Plenković je podsjetio da su brojni akteri nastojali srušiti taj proces, kao i Vladu, te destabilizirati parlamentarnu većinu.

"Mi smo svemu tome odoljeli iz jednog jedinog razloga, a taj je da je naš smjer u cijeloj ovoj situaciji bio voditi računa jedino i isključivo o općim interesima hrvatske države i hrvatske ekonomije, radnih mjesta i državnom proračunu. I u tome smo uspjeli", istaknuo je Plenković.

Istaknuo je da se radilo odgovorno, da se odoljelo izglasavanju i pokušajima izglasavanja nepovjerenja Vladi i da su pokazali da su imali ispravni smjer i političku snagu ovaj proces dovesti do ove točke.

Istaknuo je i da ovo nije kraj, jer slijedi potvrda nagode na trgovačkom sudu, te provedba nagodbe i daljnje funkcioniranje kompanije. Plenković je zahvalio koalicijskom partneru HNS-u, koji je lani dao potporu Vladi.

"Došli su u naš brod i odgovorno se postavili s ciljem da osiguramo i političku stabilnost u zemlji, koja je preduvjet svih mogućih gospodarskih napora, uključujući i najbolju turističku sezonu lani, koja će po svemu sudeći biti druga najbolja jer će ova sada biti još bolja", kazao je.

Zahvalio je svim ministrima koji su intenzivnije bili uključeni u proces izvanredne uprave, među kojima i bivšoj potpredsjednici Vlade Martini Dalić, kao i izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku, njegovoj zamjenici Ireni Veber te bivšem povjereniku Anti Ramljaku.

"Kad se sve skupa rezimira, ovaj je proces dobar za hrvatsku ekonomiju, dobar za poruku povjerenja da su hrvatske institucije, hrvatska država stvorili kvalitetan pravni okvir", rekao je Plenković, dodavši da je ocijenjeno da je zakon u skladu s Ustavom, kao i da je posredno postao dio EU pravne stečevine.

Od budućih suvlasnika u Agrokoru očekuje da nastave s restrukturiranjem kompanije, da vode računa o gospodarskom interesu Hrvatske i zaposlenicima.

Pozitivne vijesti oko obveznice i preuzimanja Jadranske banke

Osvrnuvši se na jučerašnje izdanje državne obveznice, Plenković je ocijenio da je to izrazito pozitivna vijest.

Ministarstvo financija u srijedu je izdalo obveznicu na domaćem financijskom tržištu u iznosu od 10,5 milijardi kuna, a najveći dio toga izdanja koristiti za refinanciranje domaće obveznice koja dospijeva 10. srpnja u iznosu šest milijardi kuna.

Dvije su tranše tog izdanja – jedna na rok od 11 godina, u visini od pet milijardi kuna i uz prinos 2,58 posto, a druga na rok od pet godina, u vrijednosti od 5,5 milijardi kuna, uz prinos 1,22 posto.

U usporedbi s obveznicom koju će refinancirati, to znači uštedu od 200 milijuna kuna na godišnjoj razini.

"Svi ti dosad najpovoljniji uvjeti pokazuju da naši ukupni makroekonomski pokazatelji, naša ozbiljna i odgovorna fiskalna politika i svi trendovi koje imamo, vidjeli ste da se javni dug sada spustio na nešto malo više od 76 posto BDP-a, pokazuju povjerenje financijskih institucija", rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na jučerašnje potpisivanje ugovora kojim je Hrvatska poštanska banka stekla svih 4,7 milijuna dionica Jadranske banke, Plenković je istaknuo da je to važno okončanje procesa sanacije Jadranske banke, koja je važna za Šibensko-kninsku županiju.

"To je pozitivna vijest i bez tereta za državni proračun. To je pozitivna i dobra informacija", zaključio je Plenković.

Vlada: Energetski zakoni usklađuju se s EU-ovim smjernicama

Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor uputila konačne prijedloge izmjena i dopuna Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti i Zakona o tržištu električne energije, kojima se ti akti usklađuju s EU-ovim smjernicama.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti uredit će se neovisnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (Here) i osigurati joj neovisnost u radu, rekao je resorni ministar Tomislav Ćorić.

Agencija mora imati mogućnost donošenja autonomnih odluka povezanih sa svim relevantnim regulatornim pitanjima kako bi unutarnje tržište energije funkcioniralo ispravno i potpuno neovisno o bilo kojim drugim javnim ili privatnim tijelima uključujući i vladu, dodao je. 

Izmjene i dopune Zakona o tržištu električne energije uz ostalo donose obvezu operatora prijenosnog sustava i vlasnika operatora prijenosnog sustava vezanu uz čuvanje povjerljivosti komercijalno osjetljivih informacija, a precizira se i pravo proizvođača da električnu energiju za potrebe crpnog (pumpnog) rada reverzibilne hidroelektrane nabavlja na veleprodajnom tržištu.

Propisuje se i obveza operatora prijenosnog sustava za izradu i objavu pravila za upravljanje zagušenjem unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava, a HERA se određuje kao jedino nadležno tijelo za davanje ili odbijanje suglasnosti na pravila koje donosi operator prijenosnog sustava.

Vladin prijedlog donosi i odredbe o izdavanju jedinstvenog računa samo krajnjim kupcima iz kategorije kućanstava.

Plenković pohvalio dijalog Vlade sa županima i ostalim lokalnim čelnicima

Plenković je u uvodnom dijelu Vladine sjednice kao jednu od kapitalnih tema istaknuo cestarski sektor, osobito financiranje županijskih uprava za ceste na kvalitetan i pravičan način.

Veliki su iznosi sredstva potrebnih za održavanje mreže županijskih i lokalnih cesta. Uz kvalitetan dijalog koji vodi ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ostavljamo uvijek prostor za dodatni napredak, a župani su dobro prihvatili i ono što se do sada napravilo, rekao je premijer.

Druga izrazito važna tema vezana je za regionalni razvoj i bolju apsorpciju europskih fondova, kaže Plenković, a radi se o više od 700 milijuna kuna za pomoć u regionalnom razvoju ove godine.

Inovacija s potpisivanjem razvojnih sporazuma s više županija, koji će okrupniti projekte relevantne za različite dijelove Hrvatske, daje nam razloga zadovoljstvo da na taj način možemo ostvariti zajedničke interese države, županija i pojedinih dijelova Hrvatske, istaknuo je Plenković.

Iskustvo iz Slavonije iskoristiti za sjever Hrvatske, Dalmaciju, Primorje, Istru i okolicu Zagreba

"Iskustvo koje ćemo imati potpisivanjem razvojnih sporazuma na 5. sjednici Savjeta za Slavoniju, koja će se održati u Vinkovcima 20. srpnja, vjerujem da ćemo iskoristiti i za sjever Hrvatske, Dalmaciju, primorski i istarski dio zemlje, te županije oko Zagreba na najkvalitetniji mogući način", kazao je.

Najavio je da će se uskoro na Vladi razmatrati zakoni o potpomognutim područjima i stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, kao i zakoni o brdsko-planinskim područjima, otocima i Vukovaru. To govori koliko Vlada vodi računa o dijelovima Hrvatske koji su do sada bili deprivirani u politici ravnomjernog regionalnog razvoja.

Ta politika uz napore za što boljim pregovaranjem o idućem višegodišnjem financijskom okviru EU-a, koji Hrvatskoj mora osigurati dodatni generator razvoja kroz kohezijsku politiku i zajedničku poljoprivrednu politiku, uz izrazito važne teme poput sigurnosti i migracija, predstavlja dobar okvir za naše pregovore s različitim europskim institucijama, ocijenio je premijer.

Daljnja funkcionalna decentralizacija i inicijativa za spajanje rada državne uprave na razini županija sa županijama, koju je predstavio ministar uprave Lovro Kuščević, dobro je pozdravljena jer se očekuje da će na taj način više zadaća biti ostavljeno županijskoj razini vlasti, što je dobro jer je na taj način vlast bliža građanima, naglasio je Plenković.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.