GOVORIO JE I O ŽRTVAMA

VIDEO: PLENKOVIĆ U KNINU Pobjedu najbolje simbolizira slika prvog hrvatskog predsjednika koji ljubi trobojnicu na tvrđavi

Autor

iz

U Kninu se svečano obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Oluja". Državni vrh, s umirovljenim general-pukovnikom Antom Gotovinom, zajednički je položio vijenac za sve poginule branitelje i stradalnike Domovinskog rata, a simbolično su 25 ruža položila djeca poginulih branitelja i aktivni sudionici Oluje.

05.08.2020. u 10:46
Ispiši članak

Nakon generala Gotovine okupljenima se obrati premijer Andrej Plenković. "Svima čestitam Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja na 25. obljetnici Vojno-redarstvene operacije Oluja. Današnji dan obilježavamo u znaku pobjede, zahvalnosti i ponosa, a prožet je pomirbom i pijetetom koji su temelji hrvatske budućnosti."

"Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz drevnog Knina, kolijevke hrvatske državnosti. I danas grada simbola hrvatske slobode i hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. A tu pobjedu najbolje simbilizira slika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji dan nakon oslobođenja Knina ljubi hrvatsku trobojnicu na kninskoj tvrđavi. Taj povijesni trenutak koji je diljem Hrvatske tada izazvao ushićenje i suze radosnice i danas u svima nama budi jake emocije, osjećaj ponosa i duboke zahvalnosti jer je značio da je rat završio i da će se stotine tisuća prognanih vratiti svojim domovima."

"Nakon petogodišnjeg okupacije hrvatskih krajeva vojnom je pobjedom Oluja porazila velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića i osigurala opstojnost Hrvatske. Za manje od četiri dana oslobođena je više od petine hrvatskog teritorija iz kojeg je protjerano 250 tisuća naših sugrađana. Stvoreni su uvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. "

Vrijeme da sagledamo slojevitost tadašnjih zbivanja

Podsjetio je na poruke pomirbe predsjednika Franje Tuđmana koje je u lipnju 1997. u Vukovaru uputio budućim hrvatskim povratnicima i lokalnom srpskom stanovništvu: "Pobjednik koji ne zna praštati taj sije klice novih razdora i budućih zala, a hrvatski narod to ne želi."

Poručio je da te državničke poruke treba imati na umu u izgradnji uključive i tolerantne Hrvatske okrenute budućnosti. "Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutom ratu s brojnim nedužnim civilnim žrtvama, žalimo zbog svih stradalih, osobito civila, i ne samo Hrvata, nego i Srba i svih drugih nacionalnosti", naglasio je.

Izrazio je žaljenje za žrtve ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, kojih je, rekao je, nažalost bilo, "jer legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo – te je svaki takav čin bolan za sve obitelji žrtava i ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata".

Osvrnuo se i na događanja otprije 25 godina koji su i danas trauma za brojne hrvatske Srbe. "Svjesni smo isto tako da je naša pobjeda u Oluji bila traumatična za mnoge hrvatske Srbe koji je ponajprije povezuju s odlaskom dijela srpskog stanovništva iz njihovih domova i zavičaja na tada okupiranim područjima. Dok je za većinu Hrvata to ponajprije bio prisilan zbjeg koji su organizirali  i naredili kninski pobunjenici za mnoge Srbe to je i dan-danas zbjeg pred hrvatskim snagama. Danas, 25 godina poslije, vrijeme je da staloženo sagledamo slojevitost tadašnjih zbivanja."

"Činjenica je da je nakon Oluje hrvatska država uložila velike napore da osigura povratak onih hrvatskih Srba koji su se htjeli vratiti u domovinu", istaknuo je premijer Plenković.

Dodao je da još uvijek ima poteškoća koje treba otkloniti da bi se oni po svemu osjećali ravnopravnima, kako bi imali sve uvjete za život dostojan 21. stoljeća. "Isto tako znamo da su brojni hrvatski Srbi na slobodnim područjima diljem Hrvatske sve vrijeme rata dijelili sudbinu svojih hrvatskih sugrađana, a mnogi su bili i hrvatski branitelji, čime se treba ponositi", naglasio je. "Na kraju, treba iskazati dužan pijetet prema svakoj nevinoj žrtvi, bila ona hrvatska, srpska ili druge nacionalnosti", poručio je Plenković.

Pijetet prema nedužnim srpskim žrtvama ne dovodi u pitanje pravednost Domovinskog rata

"Pijetet prema tisućama nedužnih hrvatskih žrtava od Vukovara do Dubrovnika preko Voćina, Saborskog i Škabrnje. Pijetet i prema nedužnim srpskim žrtvama od Paulin Dvora do Varivoda", čime, istaknuo je, "ne dovodimo u pitanje legitimnost ni pravednost Domovinskog rata niti umanjujemo pobjedu postignutu u Oluji".

Plenković je ponovio da je Oluja bila je pravno legitimna, vojno neizbježna i politički nužna, a bila je i imperativ za tadašnje hrvatsko vodstvo radi povratka hrvatskih prognanika i ponovnog povezivanja dotad presječene Hrvatske.

Istaknuo je da je Hrvatska s više od 20.000 poginulih i 15 posto stambenog fonda porušenog, pretrpjela ogromnu ratnu štetu zbog čega smo izgubili 15 godina razvoja.

Naglasio je da je, osim što je bila vrhunac svih uloženih napora za obranu i slobodu Hrvatske, Oluja bila prekretnica za mir i stabilnost jugoistočne Europe "i stoga je s pravom možemo smatrati našom najvećom pobjedom".

Da bi na human i civiliziran način uredili brojna bolna pitanja koja opterećuju naše društvo, Plenković je najavio da će donijeti i poseban zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.