OSVRNUO SE I NA PROSVJEDE ISPRED DOMOVA

Plenković: Nećemo dopustiti da dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata

Autor

mn

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu da, sad kad je osiguran novac za gospodarski oporavak nakon korona krize, Vlada neće dopustiti da dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata, a ako one budu i dalje eskalirale, na raspolaganju su im i dodatni alati za kalibriranje njihovih cijena.

16.10.2021. u 12:37
Ispiši članak

Kako je rekao nakon obilaska izložbenih stolova s poljoprivredno-prehrambenim proizvodima na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva koji su započeli u petak u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, tijekom posljednja dva mjeseca u razgovorima na razini interne komunikacije Vlade i s međunarodnim partnerima stavljali su u fokus pitanje cijene energenata. 

"Svi moji razgovori s kolegama unutar EU i u susjedstvu se svode na 'što vi radite s plinom, što sa strujom, koje mjere poduzimate kako bi olakšali vašim sugrađanima, kućanstvima i gospodarstvu pritisak koji se događa zbog globalnog rasta cijene energenata'", rekao je premijer obrativši se novinarima.

Ponovio je da je glede plina i struje situacija u Hrvatskoj stabilna, ocijenivši "čak u puno boljoj poziciji nego mnogi drugi".

U pogledu cijene naftnih derivata, podsjetio je da je od 2014. Hrvatska u situaciji da joj tržište u potpunosti određuje cijene goriva.

Istaknuo je da Vlada do sada niti jednom nije posegnula za člankom 9. stavak 2 Zakona o naftnim derivatima, odnosno za donošenjem uredbe o ograničavanju cijena. Taj članak, naime, govori da Vlada iznimno može radi zaštite potrošača i drugih opravdanih razloga uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

No, Vlada je u četvrtak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom se maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u visini od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri. Te cijene vrijede 30 dana od stupanja uredbe na snagu.

"Sada smo tako procijenili s aspekta Vlade, ne zato što je to u filozofiji našeg političkog djelovanja, jer HDZ je desni centar, mi jesmo za tržište, za odgovornost pojedinca, za socijalno-tržišno gospodarstvo, već smo imali velike poremećaje poput krize Agrokora i covida, gdje smo morali djelovati intervencionistički. A ako smo prebrodili najveću zdravstvenu, ekonomsku, financijsku, pa onda posljedično moguću socijalnu krizu u proteklih 600 dana bez vala otpuštanja, niza stečajeva i socijalne frakture, s normalnim funkcioniram svih službi države, sa zadržavanjem investicijskog rejtinga i reputacije na domaćim i međunarodnim financijskim tržištima, s vrlo jasnim kalendarom pridruživanja europodručju, nećemo dopustiti da kao Vlada u momentu kad smo osigurali sredstva za gospodarski oporavak, dođe do pada standarda naših građana zbog cijene energenata", istaknuo je Plenković. 

Kako je dodao Plenković, u ovim okolnostima su djelovali agilno i munjevito, a ima i dojam da su zatekli sve druge aktere koliko su brzo donijeli odluku, sve radi smirivanja i stabiliziranja očekivanja te da bi se i distributeri i proizvođači i potrošači mogli malo organizirati da se vidi kuda to sve ide.

"Ako se stvar bude smirivala, imamo mjere za ići nazad. Ako stvar bude eskalira imamo dodatne alate gdje možemo kalibrirati cijene, a normalno je da će proizvođači i distributeri nastojati dio toga uzeti na svoj teret. Mislim da su oni razumni. Nisu to kompanije koje ne mogu izdržati teret na svojim maržama a da bi to ugrozilo njihovo poslovanje. Toliko i mi znamo o njima", poručio je premijer. 

Na upit što će Vlada poduzeti za mjesec dana, premijer je rekao da će se o tome razgovarati za tri i pol tjedna, napomenuvši da s ograničavanjem cijena naftnih derivata kroz manji prihod od PDV-a, dio tereta snosi i državni proračun. 

'Nepotrebni prosvjedi pred domovima'

Komentirajući prosvjede pred domovima članova Stožera, Plenković je rekao: "Svi ti cirkusi su nepotrebni u situaciji kad je Vlada djelovala odgovorno, fino, osjetljivo dok su druge države mjesecima zatvarale sve. Ne vidim koji je to trenutak koji nekoga pikne da on sad mora ići kod Beroša ili Markotić doma, ništa mi od toga ne djeluje racionalno."

"Do terorističkog napada lani, mi smo svi bili 'na izvolite'. Gdje su to bile dramatične barikade? Mi smo mala, kulturna zemlja, nismo mi divlji. Nije hrvatski narod nasilan, nisam to primijetio, ovo su iznimke. Ima puno gorih situacija", dodao je.

Sektor stočarstva najpogođeniji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na koneferenciji je komentirala kako se rast cijena energenata odražava na poljoprivredni sektor.

"Predstavljaju se nacrti strateških dokumenata, pokrenuli smo pregovore s Europskom komisijom", rekla je Marija Vučković i objasnila koji su sve projekti predstavljeni.

Komentirajući rast cijene goriva i utjecaj na industriju rekla je: "I poljoprivrednicima i ribarima se sufinancira trošak goriva. Sektor stočarstva je najpogođeniji."

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.