KOMENTIRAO I KREDITNI REJTING

VIDEO Plenković: Milanović je i dalje ucviljen jer smo ga porazili 2016., a pet godina nije čestitao pobjedu

Autor

bkk/iz

Agencija Moody's podigla je rejting Hrvatske za jedan stupanj, na 'Ba1', ističući pojačane institucionalne kapacitete i politički okvir na ulasku u ključnu fazu pristupa eurozoni i smanjenu izloženost dugu u inozemnoj valuti. Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentriao je tu vijest na izvanrednoj konferenciji za novinare.

14.11.2020. u 13:13
Ispiši članak

"Moody's je objavio izvješće kojim je Hrvatska povećana razina kreditni rejting za jedan stupanj#, podsjetio je Plenković, a to je razina ispod investicijske. "To je priznanje vrlo jasno prepoznate politike Vlade RH u ovoj kriznoj situaciji i o pravovremenoj reakciji na financijske posljedice Covida", dodao je premijer.

"Upravo takvo osnaženo upravljanje je pokazalo da je Hrvatska u stanju zadržati kreditni rejting, nego dobiti i iskorak kod Moody'sa koja je jedna od najkonzervativnija agencija i sada smo nadomak još jedne stepenice koja bi nas tada svrstala u investicijski kreditni rejting", rekao je Plenković i istaknuo da je to vrlo važno kada se govori o uvođenju eura.

Milijunska plaćanja bolnicama

"Bio je to izrazio plodan tjedan", rekao je Plenković, osvrnuvši se na donošenje Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom, za kojeg se očekuje da bi se najranije mogao uvesti 2023. godine.

Izvijestio je o milijunskim iznosima koji su plaćeni bolnicama. "868 milijuna kuna plaćeno je svim KBC-ima u petak, a istodobno 472 milijuna kuna puštena je županijskim bolnicama", naglasio je premijer. Kapitalno važna odluka za Hrvatsku kao turističku zemlju je bila odluka o spašavanju Croatia Airlinesa kojemu će Vlada dodijeliti 88,5 milijuna kuna.

Kupnja cjepiva unaprijed

"Do sada se u dogovoru s Europskom komisijom zaključio sporazum o kupnji cjepiva unaprijed koje u ime članice Europske unije zaključuje upravo Europska komisija. AstraZeneca - 300 milijuna doza, od toga dva milijuna 700 tisuća za Hrvatsku. Kada je riječ o Sanofiju, dogovoreno je ukupno 300 milijuna doza na razini EU, a alokacija po državama članica dogovorit će se u prosincu. Johnson&Johnson 200 milijuna doza, a Hrvatska je rezervirala 900.000 doza cjepiva. A s Pfizerom je ugovoreno 200 milijuna doza, te naknadno još 100 milijuna, a za Hrvatsku je osigurano milijun doza", istaknuo je Plenković.

"Svi vodimo računa da naši građani dobiju cjepivu na vrijeme, da im ono bude osigurano", rekao je premijer i dodao da će se plan distribucije cjepiva napraviti u što doglednije vrijeme.

"Vlada će ispuniti dogovor postignut u lipnju te ići u povećanje plaća za četiri posto za radnike i u javnim i u državnim službama i time zaokružili četverogodišnju politiku u kojoj smo povećali osnovicu za 18,3 posto, s 5108 kuna tada, sada će biti 6044 kuna. Izvijestio je o milijunskim iznosima koji su plaćeni bolnicama", ponovio je Plenković informacije o dogovoru postignutom u petak.

Komentirao Milanovićeve napade

Osvrnuo se i na izjave Milanovića. "Ja nisam uspio stići pogledati to što je on sve odgovorio. Kako bih vam ja tu sad kazao? Sve više se pojavljuje ta neka vrsta opsjednutosti. Mislim da je Milanović opsjednut mojom biografijom. Vidim da nastoji jako podcijeniti aktivnost koju sam imao u Bruxellesu i Parizu. Dok sam ja bio tamo Hrvatska je podnijela zahtjev za članstvo, ako je on kao diplomat u Zagrebu nešto dao, mislim da se nitko ne sjeća. On je isto bio u Bruxellesu, tad se nije dogodilo ništa. Što je napravio, kupio polovni auto? To je ta razina. Što se tiče Pariza, mojih pet godina tamo su mi pomogle da malo pogledam svijet. Imam drukčiju optiku nego on".

"Mislio sam da je Maras glavni 'stalker', ali pomalo shvaćam da je on glavni 'stalker'. O cmizdrenju i kilavcima. Kilavac, jel to kad patriotski padneš s Patrije? Opsjednut je s košarkom, dam mu 10 bodova prednosti na haklu, da na trepavicama stojim ne može me pobijediti. Besramni komentari prema sijanju mržnje. Nemate što drugo reći kad Vam netko kaže da si yutelovac i da s četnicima znaš na čemu si. On je i dalje ucviljen jer smo ga porazili 2016. Tada je izgubio od mene, a nije čestitao pobjedu. Valjda si uvrijeđen toliko da ni nakon pet godina ne možeš to čestitati", poručio je Plenković.

O sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost

"Što se tiče njegovog kilavljenja s VNS-om i teze da mi ne želimo raspravljati o kršenju prava Hrvata u BiH, budući da je on Twitter sportaš, vjerojatno će pustiti pismo Frke-Petešića. Pročitajte paragraf u kojem odgovaramo o sugestiji da se raspravlja o temi Hrvata u BiH", rekao je premijer. "On je Kaluđer (Frka Petešić, op.a.), ja sam Vladika. Tu piše da ja, Vladika smatram da je to važna tema", dodao je.

"Ne moramo nužno razgovarati o Hrvatima u Sloveniji ili Mađarskoj, iako mislim da bi i to bilo dobro. Na ranijim sastancima Vijeća tema o položaju Hrvata je tako bila formulirana, tu nešto ima malo iskustva i tradicije. Čisto politički i taktički javno objavljivanje dnevnih redova i stavljanje položaja Hrvata u BiH baš u fokus pred lokalne izbore u BiH je briljantan potez koji će demobilizirati bh. tijelo da ne izađe na izbore. To je vrhunac svoje diplomacije koju nam Milanović prikazuje kao Twitter sportaš."

"Valjda u dogovoru s gospođom Krišto jer vidim da danas reagiraju na gotovo isti način. Šalje se poruka da ova Vlada ne brine dovoljno o njima", rekao je Plenković i podsjetio na novac koji je Vlada dala za bolnicu i kazalište u Mostaru te ustvrdio da "valjda to nije dobro".

Zašto se ne prekine s uvredama...

"Pa nisam ja sam sebi postavio pitanje. I vi me pitate o tome", odgovorio je na pitanje novinara koji ga je pitao zašto ne prekinu s vrijeđanjima.

"Da ušutim kao gđa. Orešković, Puljak, Borić, svi koji su zašutjeli nakon što je krenula afera JANAF. Nakon toga kreće tirada prema svima, nećete valjda od mene očekivati, da ja sad šutim? To je politika, što je vama? Nismo mi dobili povjerenje birača da šutimo", rekao je Plenković i odgovorio da je predsjednik taj koji laže i da se to mora reći.

"Ako su si oni uzeli pravo da objavljuju javno naša pisma, da budu naši sugovornici, neka svi znaju kako se dogovara sastanak Vijeća", zaključio je premijer.

Sanaderov i ovaj HDZ

"Ja sebe ne smatram nikakvom elitom. Milanović valjda kroz svoje helikopterske vožnje sebe smatra elitom. Smatram se predsjednikom Vlade kojoj je dužnost da 18. studenog bude u Vukovaru. Sada da nam se čovjek koji ima teze da je korona karijes, da se možemo rukovati i da ne treba nositi maske, našao se nama tumačiti što su to dvostruki kriteriji. Da sam ja možda na vašem mjestu čuo bih tko što govori i što govori, onda ovo sve što on govori je ništa, zero, nada", rekao je Plenković.

Odgovorio je i na upit da pojasni da ovaj HDZ nema nikakve veze sa Sanaderovim HDZ-om. "Branko Bačić kako ga je nazvao, moj posilni gojenac, nije bio u vremenu koje je inkriminirao na toj funkciji, bio je glavni tajnik stranke nakon što je stranku preuzela Jadranka Kosor. Smisao ovog predmeta je dok je predsjednik bio Sanader. To što se njega spominje u kontekstu novca od bivšeg rizničara Mladena Barišića, u dogovoru s Kosor je on novac predao DORH-u. Je li to kazneno djelo?", dodao je premijer.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.