AKTUALAC

Plenkovića nasmijala možemovka: 'Pa vi ste stokerica, nisam to vidio još od Marasa'

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sazvao je 3. sjednicu Hrvatskoga sabora za srijedu. Nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice, predviđeno je vrijeme za postavljanje pitanja Vladi Republike Hrvatske, tzv. aktualno prijepodne.

18.09.2024. u 12:22
Ispiši članak

Nakon dvomjesečne ljetne stanke, Hrvatski sabor u srijedu je počeo redovno jesensko zasjedanje i to na novoj lokaciji vojnog učilišta "Franjo Tuđman" na zagrebačkom Črnomercu na kojoj bi, zbog obnove svoje dotrajale i potresom oštećene zgrade, trebao provesti iduće tri godine. 

Jesensko zasjedanje, koje prema Ustavu traje do sredine prosinca, otvorilo se aktualnim prijepodnevom u kojemu je pitanja premijeru i članovima Vlade postavilo 40 zastupnika. Prvi je to učinio Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina), a posljednji HDZ-ov Goran Ivanović. Na dnevnom redu nove sjednice, za sada, je 101 točka, a očekuju se i nove. 

U srijedu nakon aktualnog prijepodneva i iznošenja stajališta klubova zastupnika, predsjednik Vlade podnio je izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća.

FOTO: HINA/Admir Buljubašić

Plenković Kekin: Pa vi ste stokerica

Ivana Kekin iz Možemo izbacila je temu korupcije u zdravstvu: "Sve besramnije izvlačite novac iz javnog zdravstvenog sustava u privatni. Radiochirurgia, privatna poliklinika u vlasništvu Dragana Schwarza, bivšeg državnog tajnika ministra Primorca, u doba kad su još bili Sanaderovi dečki, a prije nego li je jedan od njih postao vaš poslovni partner, a drugi vaš predsjednički kandidat, ta privatna poliklinika je 2022. je nabavila aparat za liječenje raka kakvog u javnom sustavu do danas nemamo, a košta 10 milijuna eura. Kako ga nemamo HZZO iskrcava desetke milijune eura zajedničkog novca Radiochirurgiji i gospodinu Schwarzu".

Samo ove godine za to će biti izdvojeno navodno 22 milijuna eura privatnoj poliklinici, tvrdi Kekin. "I dalje plaćamo 11 posto više od prosjeka EU liječenje od raka i da smo i dalje drugi najgori u EU po smrtnosti od raka, kako vas nije sram hvaliti se na stranicama Vlade ovom fotografijom s gospodinom Schwarzom u njegovoj privatnoj poliklinici gdje se divite još jednom skupocjenom aparatu koji neće napraviti ništa za ovu tragičnu statistiku, ali će svakako napraviti nešto za pozamašne račune HDZ-ovih ortaka", zanimalo je Kekin.

"Pa vi ste stokerica, vi nosate moje slike okolo po Saboru, to još nisam primijetio nakon što je Maras nestao iz Sabora i trčao jednom za mnom po odborima, ovo je prvi takav signal u ovom sazivu. Vama smeta što smo mi otišli u posjet, a na poziv jednoj klinici? To znači da mi kao Vlada ne smijemo posjetiti nekakvu privatnu kliniku u zdravstvu? Imamo možda neki propis koji to zabranjuje, vas imamo, moralnu policajku, koja će nam reći ovdje možeš, ovdje ne možeš? Je li to vaša kampanja? Koju poruku tu šaljete, da ne možemo otići u posjet, nismo išli tamo na pregled. Čiji poslovni partner? Ja nemam poslovnog partnera. Ali niste spomenuli da smo upravo sada za 85 milijuna eura nabavili 21 aparat za javno zdravstvo. Napijte se malo da možete brže i bolje govoriti. Ovakvog aparata kakvog smo tamo vidjeli imat ćemo tri do 2025.", kazao je premijer te iznio taktiku liječenja protiv raka.

FOTO: Screenshot

SDP-ovka premijera usporedila s Vučićem

Sanja Bježančević, nova SDP-ova uzdanica u Saboru, Plenkoviću je poručila da je posljednja osoba na svijetu koju bi onda htjela citirati, "pokazali ste u odnosu prema medijima vrlo osebujan vokabular pa ću napraviti iznimku". "Nazvali ste ih pretjeranim, korumpiranima, osovinom zla, klikom koja vas ruši, njihovo djelovanje politički motiviranim radom, a sve to je imalo veze s otkrivanjem vaših afera. HRT kontinuirano kao javni servis zastupa stajališta i interese vašeg predsjedničkog kandidata i pritom krši zakon", kazala je zastupnica te spomenula i nedavno objavljeno izvješće o stanju o slobodi medija u Hrvatskoj

"Mislite li vi kao samoprozvani veliki europejac čine li isto i predsjednici država vlada koje smatrate svojim prijateljima, mislite li da ih i oni tako vrijeđaju?", pitala je premijera. "Recite vi meni, je li nešto što sam ja rekao da nije istina? Ako ima, osporite mi bilo koju rečenicu koju sam rekao u tom kontekstu, koju vi sad derivirate iz nekog izvješća iz neke međunarodne udruge koja to navodi servirano od ljudi ovdje. Što je krivo, hoćete mi reći da je sve objektivno, nepristrano, hladno bez utjecaja? Ako je tako, dobro", odgovorio joj je premijer.

"Neki dan je jedan komentator napisao kakva je bila medijska reakcija, ne govorim sada politička, jer vi ste to sve prešutjeli jer vam je bilo neugodno... Ako imate rejting koji je vaš kršitelj Ustava ostavio u smeću zajedno s članovima njegove vlade koji tu sjede, kojeg ozbiljnim upravljanjem dignete za pet stepenica više nego bilo koja druga zemlja, i to ne od strane neke agencije  iz podruma nego Standard & Poor's, jedne od tri svjetske agencije. Kako se to dogodilo? Znate kako? Ja mislim slučajno, samo od sebe i usprkos HDZ-ovoj Vladi. Mi smo se trudili dva mandata, evo već treći, da ostanemo u smeću, jer vam tada stagniraju mirovine, plaće, imate manji broj zaposlenih...", ironično je poručio Plenković te pobrojao statistiku i uspjehe svoje Vlade.

Bježančević je odgovorila: "Očekivala sam tu standardnu recitaciju. Očito bi trebao biti zaključak ovog narcisoidnog monologa da ste vi jedinstveni. Ta Vaša navodna  jedinstvenost neodoljivo podsjeća na onu Vučićevu kada docira novinarima što smiju, a što ne smiju pisati. Teško nama s vama ako vam je on uzor".

FOTO: Screenshot

Aktualac obilježio pad SDP-ovke

Aktualno prijepodne obilježile su svađe oporbenih političara i članova Vlade, a u jednom trenutku došlo je i do male nezgode kada je zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora pala. IDS-ov Dalibor Paus zaustavio je izlaganje, a odmah je reagirao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. "Je li sve u redu, treba li nešto?", pitao je. "Stepenice su malo previsoke", odgovorila je SDP-ova Ivana Marković.

U pomoć su uskočili kolege i iz drugih klubova, a do mjesta ju je dopratio Željko Jovanović. Do kolegice je došao i HDZ-ov Mislav Herman, inače liječnik. "Kolegice Antolić Vupora, sve u redu? Možemo dalje?", pitao je Jandroković nakon što se prethodno ustao s mjesta. "Ispričavam se zbog prekida, zapela sam na stepenici, sve u redu, hvala", odgovorila je, nakon čega je sjednica nastavljena. 

FOTO: Screenshot

Plenković Glasovac: Bili ste jedna od onih 16 lupetala

Sabina Glasovac (SDP) osvrnula se na zahtjev Domovinskog pokreta da nastava svaki dan počinje intoniranjem himne, i u tom kontekstu spomenula splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana koji je "odmah pohitao poslati naputak u sve škole" da djeca svaki dan trebaju intonirati hrvatsku himnu.

"Znate li kako se osjećaju u Lijepoj našoj domovini djeca s teškoćama u razvoju kojoj ste hladnokrvno oduzeli pomoćnike u nastavi? Pitaju se njihovi roditelji zašto su oni građani drugog reda. Ovime im oduzimate obrazovanje. Ministar tvrdi da se učitelj može posvetiti svakom učeniku posebno. Kako jedan pomoćnik može cijelo vrijeme brinuti na primjer o učeniku s cerebralnom paralizom, poteškoćama vidom, ADHD-om, disleksijom... može, jedino ako se može klonirati pet puta. Hoćemo li probleme i dalje rješavati intoniranjem himne ili ćete ispraviti pogrešku?, pitala je.

"Ja vas samo molim, budući da ste bili jedna od onih 16 lupetala po starom inventaru Sabora na Trgu Svetog Marka, budite malo nježniji, imate nove klupe, zajedno s vašim jatacima, mi ćemo doći u listopadu opet držati godišnje izvješće o radu Vlade pa se nećete moći izvlačiti ni vi ni drugi da su to stara oštećenja, klupe su potpuno nove", rekao joj je Plenković.

"Što se tiče himne, vidite i sjednica Sabora započela je himnom. Ja općenito mislim da nam više poštovanja i respekta prema državnim institucijama i državi treba, ne svakog dana da slušamo himnu u školama, ali početkom svakog polugodišta bilo bi primjereno. Ta analogija dobro bi došla mladim generacijama. Na žalost, živimo u zemlji u kojoj vaš propali kandidat za premijera i ovaj koji se opet natječe za predsjednika, ne poštuje Dan državnosti vlastite zemlje. Nema goreg primjera rušenja poštovanja prema vlastitoj državi i vlastitim institucijama. Gotovo nestvarno. Ne postoji takav primjer garantiram, nigdje u  svijetu, nema tog Googlea koji će vam naći još jednoga da ne poštuje dan vlastite države", kazao je o predsjedniku Zoranu Milanoviću

"A vi ste stranka koja ga je dovela na glavni odbor SDP-a prije izbora i sad se vi pravite nevješti, da niste 'suučesnici' u kršenju Ustava", kazao je i podsjetio je da više nije u potpredsjedništvu svoje stranke.  Sukladno Zakonu, svako dijete će dobiti pomoćnika u nastavi, dodao je i rekao da su svi zahtjevi koje je dobilo Ministarstvo, bili pozitivno riješeni. 

FOTO: Screenshot

Orešković Šipiću: Vi ste nasjlabija karika ove Vlade

Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom) je ministra demografije Ivana Šipića označila kao "najslabiju kariku ove Vlade". "Vi ste utjelovljenje paradoksa. Istraživanja pokazuju da su na prvom mjestu iseljavanja razlozi korupcije, nepotizam i uhljebljivanje podobnih. Sve one prakse koje su postale prepoznatljivo obilježje HDZ-a. Logika nalaže da bi borba protiv HDZ-a trebala biti glavna demografska mjera. Umjesto da ste osudili uhljebljivanje Milića, obitelji Nedjeljka Dujića, vi ste se s HDZ-om primili u kolo i omogućili mu da nastavi s urušavanjem ove države. Vaše Ministarstvo je osnovano samo zato da bi vi bili namireni i postali ste novi primjer uhljeba. Kako ćete objasniti našim iseljenicima da se u Hrvatsku isplati vratiti?".

"Pa najbolje bi bilo sjesti i govoriti ništa. Vi pričate o najslabijim karikama, to je nevjerojatno. Iz koje stranke to poručujete iz ovih četiri, pet kojih ste promijenili, da se znam orijentirati. U prvom nastupu sam vas pozvao da mi pomognete u formiranju s prijedlozima, da dođete u Savsku i da vidite u kojim uvjetima radimo i što smo pripremali i pripremamo... Ja sam mislio da je dugo toplo ljeto dobro utjecalo na pojedince zastupnike koji ovako idete na mene. Vi ste poznati po tome da se ne vjeruje institucijama, jer ste ih vi prvi zloupotrebljavali. Meni su legitimitet dali građani, kao i vama. Jeste li bili u Ministarstvu demografije, znate li gdje sam? Nisam dobio niti jedan Vaš mail. Vi da meni kažete da sam ja uhljebizam, to je razina ispod koje ja neću ići", rekao je Šipić."Vi ste uvreda prema ženama na ovakav način kako vi govorite. Ja nikada sebi ne bih dozvolio da uvrijedim ženu, jer je i mene rodila žena i majka i to nas osmero", poručio je.

Zatim se Sabina Glasovac javila se za povredu Poslovnika, a samoj je Jandroković dodijelio opomenu. Orešković se zatim ponovno oglasila i poručila da je ona cijelo vrijeme u jednoj stranci, na što se prolomio smijeh Sabornicom. Odgovorila je Šipiću da zna da je bio HDZ-ovac u prvom mandatu HDZ-ove Vlade, "onoj najgoroj" iz razdoblja afere Borg. Također je spočitnula Šipiću da su DP-u puna usta totalitarizma. "U ovom trećem mandatu Hrvatska je postala totalitarnija nego je ikada bila", na što joj je odgovorio Jandroković: "Hrvatska nije totalitarna zemlja, jer da je vi baš ne bi mogli govoriti kako govorite, pa birajte riječi". 

FOTO: Screenshot

Plenković Ahmetović: Buncate kao i u onu čuvenu srijedu

Mirela Ahmetović (SDP) se osvrnula na najave o paketima pomoći za umirovljenike, dok se dužu cijene energenata za čak 10 posto: "Osim što će plaćati veće račune za struju, susrest će se s povećanjem cijene svoje potrošačke košarice dobara, upravo zbog Vašeg odluke o poskupljenju energija. Imate li i procjenu koliko ćete oslabiti kupovnu moć građana i što kanite poduzeti?".

"Prije svega čestitke na uređenju prostora ovdje i veselim se dolascima u ovu privremenu Sabornicu", rekao je uvodno premijer, a zatim je odgovorio Ahmetović: "Vi ste 17. travnja nakon kraja parlamentarnih izbora, u onu čuvenu srijedu kada je vaš veliki idol i neustavni kandidat za predsjednika Vlade zajedno s vama poražen na izborima, buncali o tome da ćete vi sastaviti Vladu s vašim prijateljima i partnerima. Jednako je buncajuće ovo vaše pitanje danas jer ste očito prespavali zadnje tri godine krize u kojoj smo mi vodili politiku očuvanja socijalne kohezije, a suočena s višestrukim i istodobnim krizama. Kao što su vaši kolege u jeku Covida-19 halucinirali o 200 tisuća nezaposlenih, sada vi tako halucinirate što ćemo mi učiniti za standard građana".

Svima smo, kazao je premijer, osigurali da u vremenu najveće krize cijene struje i plina ostanu iste. "To je naše postignuće, ne Vaše", dodao je, te bocnuo SDP-ovu Vladu iz 2011. i 2015. te joj pokazao graf neto mirovine: "Ovo crveno je Vaša stagnacija, a ovo plavo je naš rast. Slika govori više od tisuću riječi", poručio joj je Plenković.

FOTO: Screenshot

Marković dala prijedlog Plenkoviću

Ivana Marković (SDP) se osvrnula na situaciju u Jadroliniji te poručila ministru mora Olegu Butkoviću da kad je govorio da osjeća odgovornost i da razmišlja o ostavci, "djelovali ste iskreno". "Za razliku od vas predsjednik Uprave Sopta nikada nije pokazao odgovornost, njega više zanima kako sve ovo utječe na nabavku katamarana. Kada se stvari ogole, moramo govoriti opet o Vašoj odgovornosti i ostavci. Tanker plovidba je Jadroliniji prodala katamarane po cijeni većoj od nabavne, a onda su sebi kupili nove katamarane. To je dobar Jadrolinijin job". 

"Umjesto partnera s košarke, neka zaposli direktora Tanker plovidbe", poručila je Marković premijeru Andreju Plenkoviću. "Na saborskom odboru prošli tjedan je bilo dosta rasprave, više političke nego argumentirane od strane oporbe, gdje smo pokušali odgovoriti na pitanje o stanju u Jadroliniji, potaknuto tragedijom iz kolovoza. Iskreno sam nastupio na odboru, jer je to tragedija koja se nije dogodila u 87 Jadrolinije. Osjećam odgovornost, ali treba vidjeti prvo što se ovdje zaista dogodilo", odgovorio je Butković te još jednom izrazio sućut obiteljima troje poginulih radnika.

"To se sve skupa koristi u političke svrhe, mogu razumjeti da ste frustrirani jer ste izgubili izbore, ali koristiti ljudsku tragedije da se pokuša nekome nešto imputirati, to nije korisno. Što se tiče javne nabave, ona je provedena transparentno, ništa se nije događalo sumnjivo, a ovlašteni sudski vještak je napravio procjenu tih brodova", dodao je. Marković je poručio da ako ima kakvih saznanja, da to slobodno prijavi.

Ministar reagirao nakon što ga je Dalija izvrijeđala: Htjela se izvući pa joj se smijao Sabor

Inače, u srijedu će se održati i sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskoga sabora, a na dnevnom redu je i zahtjev za davanje odobrenja za nastavak kaznenog postupka protiv zastupnice Ivane Marković. Zasjedanje jesenskog saziva Sabora krenulo je izvođenjem himne, nakon čega su zastupnici odali počast minutom šutnje za sve branitelje koji su svoj život dali za Domovinu i svima onima koji su ugradili sebe u modernu, demokratsku Republiku Hrvatsku. "Neka im je laka hrvatska zemlja", poručio je Jandroković. Nakon toga je počelo postavljanje pitanja Vladi.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.