U KONTEKSTU PREDAJE PREDSJEDNIČKIH LISTA

Pitali smo inicijativu 'Narod odlučuje' zbog čega su im poništavani potpisi, evo što su odgovorili

Autor

Rafael Jurčević/Lucija Brailo

Prošloga petka započelo je i službeno prikupljanje potpisa za predsjedničke kandidature. Rok za skupljanje potpisa je 12 dana, a neki kandidati su već skupili potreban broj.

30.11.2019. u 16:28
Ispiši članak

Svaki birač potpisom može poduprijeti samo jednog kandidata, samo na obrascima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), a valjanost potpisa provjeravat će se pri predaji kandidature.

Rok za kandidature je do ponoći, 3. prosinca. DIP potom ima 48 sati za njihovu provjeru i objavu liste kandidata za predsjednika, kad to učini i službeno će krenuti izborna promidžba.

Glavno pitanje koje se postavlja je na koji će način DIP provjeravati potpise, a poseban problem se javlja i kod toga što volonteri, a i neki predsjednički kandidati upisuju podatke i OIB drugim osobama istim potpisima. Problem je i u tome što postoji mogućnost davanja potpisa različitim kandidatima pa će biti zanimljivo pratiti kako će DIP provjeravati potpise.

Ranije ove godine provjera potpisa za inicijative o Istanbulskoj konvenciji i promjeni izbornog zakonodavnstva izazvala je burne reakcije u javnosti. Vlast se optuživala za "naštimavanje" broja potpisa kako bi se odbacili zahtjevi za raspisivanjem referenduma.

Prema podacima Povjerenstva o provjeri i vjerodostojnosti birača te zakonitosti prikupljanja potpisa utvrđeno je da je za izmjenu članka 72. Ustava Republike Hrvatske Građanska inicijativa Narod odlučuje navela kako je predala 405.342 potpisa. Ukupno je uneseno 412.325 potpisa od kojih je ispravno bilo 371.450 potpisa. Utvrđeno je 40.875 nevažećih potpisa, odnosno 9,91 posto od ukupnog broja provjerenih potpisa.

Građanska inicijativa Narod odlučuje o dopuni Ustava Republike Hrvatske člankom 72.a, navela je kako je predala  407.469 potpisa. Ukupno je uneseno 407.835 potpisa od kojih je ispravno 367.169 potpisa. Utvrđeno je 40.666 nevažećih potpisa, odnosno 9,97 posto ukupnog broja provjerenih potpisa, stoji u podacima Povjerenstva za provjeru i vjerodostojnost birača. 

'Svaki se potpisnik vlastoručno potpisao'

Portal Direktno je zbog toga kontaktirao Građansku inicijativu Narod odlučuje koja je prikupljala potpise za referendum o promjeni izbornog zakonodavstva. 

Pitali smo ih jesu li poništavani potpisi ako ih je više bilo potpisano istim rukopisom, bez obzira na različite podatke i OIB-e.

"U slučaju GI Narod odlučuje, svaki je potpisnik svoje osobne podatke (ime i prezime i OIB) unosio sam u potpisnu knjigu i pokraj njih se potpisao. U slučaju da je potpisnik bio osoba koja zbog zdravlja ili starosti ima poteškoća upisati svoje podatke, volonter bi upisao ime i prezime i OIB, a ta bi se osoba uvijek vlastoručno potpisala. 

Nemamo informaciju jesu li takvi potpisi priznavani ili nisu, iako bi trebali biti priznati s obzirom da je potpisnik jasno izrazio svoju volju za raspisivanjem referenduma vlastoručnim potpisom pokraj svojih osobnih podataka", odgovorili su nam iz inicijative.

GI Narod odlučuje u svom odgovoru za Direktno također kaže: "Prikupili smo dovoljno valjanih potpisa birača za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava - 405.342 valjanih potpisa za prvo, odnosno 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje - 10 posto više od potrebnog broja.

Međutim, Vlada premijera Plenkovića je proizvoljno odredila da potpisa nema dovoljno proizvoljno odbacivši više od 30.000 valjanih potpisa! 

Vlada je zabranila GI Narod odlučuje promatranje provjere potpisa i stvaran uvid u to kako su se potpisi prebrojavali, stoga osporavamo saborsku odluku o neraspisivanju referenduma, jer je ona donesena na temelju netransparentne provjere i proizvoljnog odbacivanja više od 30.000 potpisa konkretnih birača".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.