REAKCIJA NA PRIJAVU ZBOG DEŽURSTVA

Pirnat Dragičević za Direktno: Jasno je određeno da se ne smije propisivati obvezu učenika da dežuraju na ulazu u školu

Autor

Svjetlana Pećinar

Prašinu u javnosti oko dežurstva učenika na ulazu u školu i u kuhinji podigla je anonimna prijava roditelja iz OŠ Nedelišće u Međimurskoj županiji. Navedeno je kako se djecu izrabljuje, kako su u kuhinji izložena teškom fizičkom radu, a na ulazu u školu i opasnosti.

16.12.2019. u 19:36
Ispiši članak

Spomenuti događaj za portal Direktno komentirala je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

"Sadržaj konkretne prijave nije nam poznat te ga ne možemo komentirati niti ulaziti u nadležnosti prosvjetne inspekcije. Stajalište Ureda pravobraniteljice za djecu o dežuranju učenika na ulazu u školu poznato je već godinama, a objavljeno je i na našoj stranici dijete.hr u rubrici 'Česta pitanja'. Oblik dežurstva učenika, koji se provodi tako da djeca sama stoje na vratima, razgovaraju sa stranim osobama koje dolaze u školu i legitimiraju posjetitelje smatramo neprimjerenim i suprotnim najboljim interesima djece. Na taj način djecu se dovodi u neposrednu opasnost, zbog mogućih incidentnih ponašanja posjetitelja škola, a i neopravdano se na njih prebacuje odgovornost za 'čuvanje' škole, što mora biti na odraslima", rekla je Pirnat Dragičević.

 U uredu pravobraniteljice za djecu podsjećaju da je Pravilnikom o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika, te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima koji je donesen 2013. godine, određeno da je ravnatelj dužan osigurati sigurnost učenika u školi. Obvezan je i odrediti dežurstvo odgojno-obrazovnog ili drugog radnika na ulazu u školsku ustanovu i u svim unutarnjim i vanjskim prostorima školske ustanove kada ih koriste učenici.

"Dakle, jasno je određeno da škole zbog sigurnosti ne smiju propisivati obvezu učenika da dežuraju na ulazu u školu, već je to obveza odraslih osoba u školi. Osim ugrožene sigurnosti djece, vrijeme provedeno u dežuranju najčešće nije odgovarajuće pedagoški osmišljeno, a učenici pri tome i gube nastavu", ističe Pirnat Dragičević.

Njihova je preporuka roditeljima da u slučaju kad je dežuranjem učenika ugrožena njihova sigurnost, isti prijave Samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji će ispitati i utvrditi o kakvoj i kolikoj je ugrozi riječ u konkretnom slučaju.

U slučaju prijave, Ministarstvo znanosti i obrazovanja se poziva na dva članka – jedan govori o tome da je dijete za vrijeme boravka u školi dužno biti na nastavi. Druga odredba pravilnika govori o tome da se učenicima u školi mora osigurati sigurno okruženje. Obje odredbe temelje se na zakonu i pravilniku, ali također su i načelnog karaktera. 

U praksi, dežurstva na hodniku i pomoć u kuhinji regulirani su kućnim redom škole, usvojenim na vijećima roditelja, učenika i učitelja, a donosi ga Školski odbor. I Ministarstvo ih ne zabranjuje, izuzev u slučaju prijave.

No, jesu li izrabljivanje i iskorištavanje djece ipak malo preoštre riječi? Na stranu moguća opasnost, zbog dežurstva na ulazu u zgradu škole, no u većini škola dežura se na hodnicima i dežurstvo na glavnom ulazu odavno je ukinuto kao i, nažalost, zaštitarske službe, radi smanjenja troškova.

Dežuranjem na hodniku uče se komunikaciji i ophođenju s ljudima, a u školskoj kuhinji i domaćinstvu i usvajaju radnih navika. Ne bi li to trebala biti škola za život? 

"O organizaciji rada škole, kućnom redu, o aktivnostima i zaduženjima u školi, koji se odnose i na nastavnike i na učenike odluku donosi sama škola, u skladu s propisima. Određena zaduženja za učenike, kojima se neće ometati učenikovo redovito pohađanje nastave, koji ne predstavljaju neprimjereno opterećenje za učenika, niti ugrozu zdravlja i sigurnosti učenika mogu se organizirati u školi", zaključuje Pirnat Dragičević.

Napominje  kako ti sadržaji trebaju biti pedagoški osmišljeni i u skladu sa zaštitom najboljeg interesa djeteta.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.