KARNEVAL U IMOTSKOM

Pirnat Dragičević za Direktno: Djeci je nanesena velika šteta jer su nazočili otvorenoj manifestaciji mržnje i nasilja

Autor

Svjetlana Pećinar

U nedjelju je u Imotskom, u sklopu karnevalskog slavlja, održana tradicionalna Bakova povorka, a na kraju slavlja zapaljene su lutke ispospolnog para s djetetom. Spaljivanje lutki iz prvih su redova gledala i djeca. Kako će na njih to utjecati te kakva im se poruka šalje, pitali smo pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević.

24.02.2020. u 14:01
Ispiši članak

"Maškare su tradicionalna manifestacija na kojoj se kroz simboličan način spaljuje krivac za sve nedaće u protekloj godini, što se obično organizira kao zabava prožeta humorom. Stoga sam još više zgrožena nevjerojatnom količinom mržnje koju su pokazali organizatori maškara u Imotskom spaljujući kao fašnika gay para s djetetom", rekla je Helenca Pirnat Dragičević za portal Direktno.

Pirnat Dragičević je odgovorila i na pitanje koja je simbolika takvog čina i kakva se poruka šalje. "Spaljivanje odabrane karnevalske figure gay para s djetetom, odnosno, spaljivanje bilo koga tko skrbi o djetetu, ali i samog djeteta, simbolika je koja uistinu pobuđuje veliki strah i nelagodu među svima nama".

Dodatnu zabrinutost pobuđuje i to što je toj manifestaciji nesnošljivosti svjedočilo mnoštvo djece i mladih iz dječjeg vrtića te osnovne i srednje škole. Njima je tim agresivnim činom pokazano, smatra Pirnat Dragičević, da sredina u kojoj žive ne prihvaća i ne tolerira zajednice i obitelji koje odstupaju od tradicionalnog shvaćanja obitelji i smatra ih nepoželjnima.

A to je suprotno vrijednostima kojima se djecu uči u školi. "To je posve suprotno vrijednostima kojima djecu učimo u školi, s idejom o jednakopravnosti i neotuđivosti ljudskih prava i nespojivo je s Konvencijom o pravima djeteta, koja obvezuje da odgoj i obrazovanje djece u društvu treba usmjeriti razvoju poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda te pripremi djeteta za odgovoran život u slobodnom društvu u duhu razumijevanja, mira, snošljivosti i ravnopravnosti među spolovima".

Smatra kako je sudjelovanjem na takvom događaju djeci nanesena velika šteta: "Bila su pozvana nazočiti otvorenoj manifestaciji mržnje i nasilja, koja je među nekima od njih mogla izazvati snažni osjećaj uznemirenosti i straha, ali i time što im se predrasude dijela odraslih nameću kao 'ispravni' svjetonazor u njihovom budućem životu". 

Nada se kako će im njihovi odgojitelji, učitelji i profesori pomoći da razumiju da mržnja, nesnošljivost i nasilje ne mogu biti ispravni pogled na ljude. Time se još jednom potvrđuje koliko je danas u školama neophodno svakom djetetu osigurati građanski odgoj i obrazovanje kao obvezni sadržaj.

O poduzetim mjerama u povodu ovoga neprihvatljivoga čina zatražit će  izvješća od Grada Imotskog te, prema potrebi, i od drugih nadležnih tijela."Izuzev što je nanijela štetu djeci, smatram da je javna manifestacija mržnje na maškarama u Imotskom i osramotila taj grad te da organizatori za to trebaju snositi odgovarajuće posljedice", zaključuje Pirnat Dragičević.