zatočeni branitelj

Petir: Europska komisija obećala istražiti slučaj Veljka Marića

Autor

Direktno.hr

14.11.2014. u 13:55
Ispiši članak

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u petak je na konferenciji za novinare poručila hrvatskom branitelju Veljku Mariću, koji se gotovo pet godina nalazi u srbijanskom zatvoru i u teškom je stanju, da nije zaboravljen te da se je na Pododboru za ljudska prava Europskog parlamenta (EP) zauzela za njega, postavila pitanje Europskoj komisiji (EK) i tražila odgovor srbijanske vlasti.

"S obzirom na narušeno zdravlje Veljka Marića minimum dobre volje bio bi osigurati mu humanije uvjete, pravo na zdravlje, a svakako tražim da se hrvatske vlasti zauzmu za njegovo izručenje Hrvatskoj kako bi mu se osiguralo pošteno suđenje. Kroz pristupne pregovore Republike Srbije s EU, Hrvatska treba uložiti napore da se kroz poglavlje 23. stavi van snage srbijanski zakon po kojem je Veljko Marić uhićen, a mi ćemo kao europarlamentarci svakako tražiti da u izvješće o napretku Republike Srbije uđe i slučaj Veljka Marića jer dok taj slučaj postoji, Srbija sasvim sigurno ne udovoljava zahtjevima za članstvo", poručila je europarlamentarka Petir u svom uredu u Zagrebu. Upozorila je da je ovih dana uhićen i hrvatski branitelj Mato Čondrić na graničnom prijelazu u Bosanskom Brodu te upitala: "Tko je sljedeći?".

Rekla je da je prošlog tjedna na Pododboru za ljudska prava EP postavila pitanje o zabrani srbijanskih vlasti da predstavnici humanitarne organizacije "Bedem ljubavi 1991" posjete Marića u zatvoru te postoji li mogućnost da ga i ona s predstavnicima te udruge posjeti i na koji način je moguće dobiti odobrenje. Također, alarmirala je predstavnike europskih institucija te prisutne predstavnike Srbije o Marićevom sve lošijem zdravstvenom stanju te upozorila na grubo kršenje njegovih ljudskih prava.

Petir je rekla da joj je predstavnik EK, Uprave za proširenje, Simon Mordue obećao istražiti taj slučaj putem predstavništva Europske komisije u Srbiji, a veleposlanik Republike Srbije pri EU Duško Lopandić obećao je adresirati njezino pitanje prema srbijanskoj vladi.

"Obećali su istražiti slučaj Veljka Marića, a to će potaknuti srbijanske vlasti da mu osiguraju temeljna ljudska prava. Nadam se da će potaknuti i hrvatsku Vladu da konačno reagira i zaštiti svog državljanina", izjavila je Petir.

Predsjednica "Bedema ljubavi 1991" Ljerka Pavić upozorila je na teško materijalno stanje obitelji Marić - supruge koja sama podiže njihova tri sina od 11, 12 i 15 godina. "U ovih pet godina niti jednom kao obitelj nisu bili zajedno jer supruga zbog teške financijske situacije u posjet ocu može povesti samo jedno dijete, a ostala čekaju da se majka vrati", rekla je Pavić.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. Mladen Pavković, koji je napisao i knjigu "Nisam kriv – Veljko Marić", zauzeo se da se taj slučaj uzdigne i na međunarodnu razinu te je zbog toga zahvalio Petir. Pavković je kazao da je slučaj tog hrvatskog branitelja koji je "nevino osuđen na teških 12 godina robije i to ured Srbije, koja je uz Crnu Goru, zločinačku JNA i domaće izdajice bila agresor na Republiku Hrvatsku, teško razumljiv proces, dobro smišljena politička igra" te je pozvao hrvatske vlasti da učine sve da Mariću pomognu. "Mi o njegovom slučaju moramo govoriti jer je, da citiram Vladu Gotovca: 'Vaša šutnja naša je smrt'", rekao je Pavković.

Moj Veljko je u srbijanskom zatvoru sve lošije, a Milanović ne pomaže

Marijana Marić, supruga Veljka Marića koji se gotovo pet godina nalazi u zatvoru u Srbiji, u razgovoru za direktno.hr ocijenila je da je zdravstvena skrb njenog bolesnog supruga u srbijanskom zatvoru nedostatna, ali i da hrvatska država ne čini ništa da taj zatočeni hrvatski branitelj ostatak kazne služi u Hrvatskoj.

"On je u dosta lošem stanju, nema adekvatnu zdravstvenu skrb. Ide na kontrole ali je sve to vrlo sporo, dosta se čeka što je razumljivo budući je u riječ o zatvoru. Najgore je to što nema potrebne lijekove, svaki lijek koji mu doktori propišu ja mu moram poslati i to onda traje. Već dva mjeseca čeka na liječnički pregled na koji je naručen, a stanje mu je pogoršano", kaže Marijana Marić.

"Ne mogu reći da umire, ali je loše. Povišeni šećer i masnoća u krvi uslijed stresa i neadekvatne prehrane, problema s kralježnicom imao je i prije ali u zatvoru se pogoršalo.
Prije petnaestak dana ukočilo ga je i primio je injekcije koje su mu malo pomogle ali sad mu je počela trnuti desna doga na što mu je liječnik rekao da je to posljedica problema s kralježnicom i da će biti potrebna operacija. Također ima problema s prostatom, posljednji nalazi nisu dobri i upisan je na pregled kod urologa ali pitanje je kad će doći na red."

Marijana Marić kaže da ima pravo posjetiti supruga jednom mjesečno ali financijska situacija joj to ne dozvoljava uvijek.

"Nekad novac koji bi potrošila na put pošaljem njemu da u kantini kupi ono osnovno što treba. Čujemo se, ima pravo telefonirati dva puta tjedno ali i to ovisi o tome ima li novca za karticu".

Kaže da njezin suprug dosta loše psihički podnosi cjelokupnu situaciju.

"Ima dana kad je razočaran i misli da je jednostavno napušten od ove države. Čak i da je najgori kriminalac državljanin je Republike Hrvatske. Posjećuju ga iz veleposlanstva ali ne prečesto, posljednji put su bili u rujnu, a prije toga nisu dolazi cijelo ljeto," rekla je Mirjana Marić koja ne skriva razočarenje odnosom aktualne hrvatske Vlade prema slučaju njenog supruga.

"Nisu učinili ništa, oni koji su mogli napraviti nešto nisu. Mogu slobodno reći da aktualna vlast ništa ne radi. Osobno sam poslala dopis Ministarstvu pravosuđa, čini mi se u kolovozu, da mi odgovore što rade po pitanju mog supruga i do dan danas mi nisu odgovorili. Isto tako tvrde, što je meni nelogično, da Republika Srbija ne surađuje. Kad se postavi nekakvo pitanje onda je njihov odgovor da druga strana ne surađuje. Smatram u prvom redu da Ministarstvo pravosuđa ne radi svoj posao kako treba. Smatram da bi sa srbijanske strane postojala dobra volja, mogu navesti primjer premještaja svog supruga u Sremsku Mitrovicu, na intervenciju ministra Matića, koji je Srbija ispoštovala. Tretman je tamo bolji, nije savršeno ali je daleko bolji", objasnila je Marijana Marić.

Veljko Marić: uhićen sam i osuđen a nemam veze s tim

Hrvatski branitelj Veljko Marić koji je u travnju 2010. uhićen na srbijansko-bugarskoj granici te osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva Petra Slijepčevića u Grubišnom Polju 1991. godine, a Marić tvrdi da s tim slučajem nema veze te objašnjava da je dobio drakonsku kaznu, jer sud prihvaća svjedočenje Žarka Vukovića i Milenka Stojića koji su bili pripadnici srbočetničkih formacija na području Grubišnog Polja.

"Umorio sam se govoreći da za taj zločin nisam kriv, sada je jedino važno da me prebace na odsluženje kazne u Hrvatskoj. Vjerujte, nije lako biti hrvatski branitelj u srbijanskom zatvoru, osim toga bio bih bliže obitelji. Još ne tako davno izručenje je bilo pitanje dana, ali sada je sve utihnulo. Počela su politička prepucavanja preko mojih leđa“, rekao je Marić prije nešto više od mjesec dana u dramatičnom apelu hrvatskom pravosuđu.

Protiv Marića je pokrenut novi istražni postupak za ubojstva još troje civila u Grubišnom Polju, no hrvatsko Ministarstvo pravosuđa odbija ispitati svjedoke jer se time potvrđuje svojevrsni paradoks da srbijanski sud sudi za zločine u Hrvatskoj koje je eventualno počinio hrvatski državljanin nad drugim hrvatskim državljaninom.

Milanovićeva Vlada će unatoč svemu oko Marića i dalje podupirati Srbiju

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u odgovoru na zastupničko pitanje Miroslava Tuđmana, vezano za slučaj Veljka Marića koji je u Srbiji osuđen na 12 godina za ratni zločin, kaže da je Ministarstvo pravosuđa u više navrata tražilo izručenje i premještaj osuđenog, kao i da je Srbiju neuspješno pozvalo na donošenje međunarodnog ugovora kojim bi se procesuiranje ratnih zločina uredilo na načelima međunarodnog prava, te da će Hrvatska u predstojećem razdoblju, kao i do sada, nastojati poboljšati suradnju nadležnih institucija oko procesuiranja ratnih zločina ali i da će nastaviti pružiti potporu politici proširenja EU.

Miroslav Tuđman je tražio da se Milanović očituje što je Vlada RH do sada poduzela i što će poduzeti da se riješi blokada transfera Veljka Marića. Tuđman je Milanovića pitao hoće li Vlada poduzeti odlučne političke i diplomatske korake da zaštiti pravnu suverenost hrvatske države i spriječi da se hrvatskim državljanima za zločine počinjene na teritoriju Hrvatske sudi u drugim državama. Također, pita hoće li Vlada u svrhu rješavanja navedenog problema uskratiti Srbiji potporu za ulazak u EU.

Tuđman svoj upit obrazlaže obrazlaže činjenicama da je Marić osuđen za zločin navodno počinjen u Hrvatskoj nad hrvatskim državljanima. Marić je, tvrdi Tuđman, uvjeren da je od svoje domovine zaboravljen i ostavljen i zato nije udovoljeno njegovoj molbi da bude prebačen na odsluženje kazne u Hrvatsku. Tuđman smatra da su pravni napori Ministarstva pravosuđa blokirani jer ono nije spremno pristati na neprihvatljivi zahtjev Srbije za ispitivanje svjedoka u Hrvatskoj kako bi se u Srbiji moglo ponovno suditi hrvatskim državljanima za zločine počinjene u Hrvatskoj nad hrvatskim državljanima, kao što je slučaj Veljka Marića.

Budući problem nije moguće riješiti na razini ministarstava pravosuđa, Tuđman smatra da su nužni hitni politički i diplomatski napori kako bi Veljko Marić imao zaštitu hrvatske države. On pita Vladu RH je li spremna poduzeti korake koji će dovesti do rješavanja slučaja Veljka Marića i naglašava da Hrvatska može štititi nacionalne interese tako da uvjetuje Srbiji potporu za ulazak u EU, ali dodaje da nema naznaka da MVPEI i predsjednik Josipović djeluju u tom smjeru. 

Zoran Milanović odgovara da je Ministarstvo pravosuđa 2010. godine podnijelo zahtjev za izručenje Veljka Marića, ali je on odbijen. Nakon toga je ministar pravosuđa podnio molbu za preseljenje Marića temeljem Konvencije Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba koja je odbijena uz obrazloženje da se protiv osuđenog u Srbiji vodi drugi kazneni postupak. U svibnju ove godine je ministar pravosuđa svom srpskom kolegi uputio dopis u kojem traži da se navedeni kazneni postupak ustupi hrvatskim tijelima ali ponovno bez odgovora, navodi Milanović.

Premijer Zoran Milanović odgovara je Srbija proširivanjem svoje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina na cijelom teritoriju bivše Jugoslavije, povrijedila suverenitet Hrvatske što, kako kaže, hrvatski dužnosnici ističu u razgovorima sa srbijanskim kolegama. Hrvatska je 2012. u svezi s tim inicirala sklapanje ugovora i Srbiji poslala nacrt ugovora kojim bi se procesuiranje ratnih zločina uredilo na načelima međunarodnog prava, ali Srbija do danas nije odgovorila, tvrdi premijer.  On ističe da tijekom pristupnih pregovora Srbije s EU, Hrvatska konstantno naglašava da je srbijanski pristup neprihvatljiv, a nije ni u duhu regionalne suradnje i proces pomirdbe na čemu EU godinama inzistira.

Predsjednik Vlade u odgovoru kaže da ću i u nadolazećem razdoblju nastojati poboljšati suradnju nadležnih institucija oko procesuiranja ratnih zločina. Nastavlja da će hrvatska diplomacija i dalje Europskoj komisiji i državama članicama izražavati zabrinutost spram univerzalne jurisdikcije koju Srbija provodi. Milanović navodi i da će Hrvatska i dalje pružati potporu politici proširenja Europske unije.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.