NE ZNA TKO ĆE JE MIJENJATI

Pejčinović Burić: Izbor za glavnu tajnicu Vijeća Europe za mene je kruna karijere, a za Hrvatsku izvrsna prilika za promociju

Autor

js/Sandra Veljković/vl

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je ovog tjedna za glavnu tajnicu Vijeća Europe, organizacije koja broji 47 država šire europske regije i čiji su glavni zadaci jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države.

29.06.2019. u 11:55
Ispiši članak

U razgovoru za Večernji list, na upit da je ovaj izbor iznenađenje za mnoge jer ostavlja dojam samozatajne ministrice, rekla je da rezultat govori sam za sebe

"Što se tiče budućeg posla, glavne tajnice Vijeća Europe, nastavit ću ga raditi predano, kao i svaki posao do sada", odgovorila je ministrica i dodala: "Kao čelnica Vijeća Europe predstavljat ću organizaciju te biti odgovorna za ukupno strateško upravljanje, što uključuje strateško planiranje te upravljanje programom aktivnosti i proračunom organizacije. Također, bit ću odgovorna Odboru ministara, koji se sastoji od ministara vanjskih poslova 47 država članica, za rad Glavnog tajništva čija je zadaća provedba utvrđenog programa aktivnosti. Moja je zadaća osigurati da se Statut Vijeća Europe poštuju, da ga poštuju i same države članice i u sklopu same organizacije, posebno u odnosu na temeljni cilj Vijeća Europe, koji je zacrtan u njegovu Statutu, a to je jačanje jedinstva država članica radi očuvanja i ostvarivanja zajedničkih ideala i načela te pospješivanja gospodarskog i socijalnog razvoja kroz međuvladin dijalog i dogovor o zajedničkim aktivnostima prema daljnjem jačanju ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Na upit što njoj osobno izbor na dužnost glavne tajnice, a što on znači za Hrvatsku, imala je jasan odgovor.

"Za mene to je svakako kruna karijere i svega onog sto sam do sada radila. Hrvatskoj je to veliko međunarodno priznanje i izvrsna prilika za promociju te je dodatno ojačala našu vidljivost i vanjskopolitički angažman, a ostvareni rezultat izniman je uspjeh za našu diplomaciju. Ne treba zaboraviti i odličan dojam koji je Hrvatska ostavila tijekom svog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe (od svibnja do studenog 2018. godine), prvog u 22 godine kako je Hrvatska članicom ove međunarodne organizacije. Činjenica da je Hrvatska dobila ovako važno, možda i najvažnije mjesto na međunarodnoj razini od svoje neovisnosti, istodobno ispunjava i obvezuje", izjavila je Pejčinović Burić.

Zahvalila je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću jer nominaciju za izbor glavnog tajnika Vijeća Europe formalno mora donijeti država.

Pitali su je i koga vidi kao nasljednika na ministarskoj poziciji. 

"Nismo razgovarali o tome. Premijer Plenković će donijeti odluku na vrijeme", rekla je, a dodala je i da joj je žao što sljedeće godine neće biti dio tima za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.