O ZASTOJU KANONIZACIJE

Pavičić za Direktno: Papa Franjo je zahvaljujući osnivanju Mješovite komisije istjerao laži o liku i djelu bl. Stepinca!

Autor

Marija Pandžić

Dugogodišnji političar i bivši saborski zastupnik Anto Đapić u nedavnom je intervjuu za Direktno istaknuo premalu ulogu Katoličke Crkve u promicanju lika i djela hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca. Posebice smatra pogrešnim osnivanjem Komisije pri Vatikanu sastavljene od pravoslavnih i katoličkih eksperata koji su trebali valorizirati povijesnu i crkvenu ulogu kardinala Stepinca, a vezano uz njegovo proglašenje svetim.

28.06.2018. u 22:00
Ispiši članak

Kolumnist Večernjeg lista Darko Pavičić je u razgovoru za Direktno objasnio poziciju Crkve oko zastoja Stepinčeve kanonizacije.

Poručio je kako je potpuno 'deplasirano danas tvrditi da se Katolička crkva u Hrvatskoj loše držala po pitanju zastoja dovršetka kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca jer je upravo potez pape Franje i formiranje Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca objelodanio najvažnije rezultate, a to je da srpska strana nije imala nijednog dokaza kojim bi dokazala teze da je on zločinac i Pavelićev kolaboracionist, koje neprestano plasira u javnost'.

"Naime, srpska strana nije pokazala niti jedan jedini dokument! I to je dosad prvi puta da je neki autoritet (u ovome slučaju papa Franjo) uspio od srpske Crkve i povjesničara istjerati istinu na čistac, tj. da na osnovu lažnih komunističkih dokumenata grade svoju 'istinu' o Stepincu. Dosad to nikome nije pošlo za rukom.

S druge strane, Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj to je pomoglo da unutar sebe oživi i osvježi Stepinčev lik jer se zbog papine odluke osjetila svojevrsna gorčina među klerom i vjernicima, tj. stekao se isprva dojam kao da se radi o ponovnom suđenju Stepincu. Zato se Crkva angažirala i molitveno i objavljivanjem novih knjiga i dokumenata o Stepincu, pa i mi u medijima otvorili smo tome još više prostora.

Dakle, ako je papina odluka bila poticaj i za tako nešto, dobro je došla, jer se lako moglo dogoditi da Stepinac postane s vremenom puki mit, nešto poput ikone' na zidu, a ne živa slika vjerne i za  Boga vojujuće Crkve, koja upravo danas iz Stepinčeva poslanja ima što naučiti", istaknuo je Pavičić.

Istaknuti poznavatelj djelovanja Vatikana i Katoličke crkve u Hrvatskoj smatra kako se treba neprestano raditi na "promociji" kardinala Stepinca.

"No to nije ona vrsta promocije ili marketinga kakvu zaslužuje neki novi proizvod ili pak stari kojemu treba 'rebranding', nego o Stepincu treba govoriti iz perspektive njegove čvrste i nepokolebljive vjere, njegova snažnog molitvenog i asketskog duha, njegove predanosti Bogu do smrti i stavova koji se iščitavaju iz svih njegovih propovijedi, poruka i pisama.

A radi se o stavovima koji brane obitelj, vjeru, dostojanstvo čovjeka, tj. sve ono što se danas dovodi u pitanje. Promovirati, dakle, takvoga Stepinca u svijetu znači promovirati one ključne zasade katoličke vjere i crkvenog učenja, tj. sve ono po čemu je Stepinac postao svecem Katoličke crkve i po čemu svatko tko će ga slijediti može postati svet", zaključio je kolumnist Darko Pavičić u razgovoru za Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.