5. SRPNJA

PARLAMENTARNI IZBORI Idućih dana slažu se liste, evo tko se i kako može kandidirati

Autor

iz

Na snagu je stupila odluka predsjednika Republike Zorana Milanovića o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor koji će se održati u nedjelju, 5. srpnja. U ponoć u srijedu, 3. lipnja, počeli su teći izborni rokovi.

03.06.2020. u 07:49
Ispiši članak

Nakon ponoći na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP) potencijalni kandidati mogu preuzeti službene obrasce za kandidiranje. Hrvatski državljani s pravom glasa birat će 151 zastupnika u Hrvatski sabor. U deset izbornih jedinica u Hrvatskoj bira se po 14 zastupnika, tri biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu u 11. izbornoj jedinici, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici.

Predlagati mogu stranke i birači

Pravo predlaganja kandidacijskih lista u svim izbornim jedinicama imaju političke stranke, ali i sami birači. Birači koji se kandidiraju na kandidacijskim listama grupe birača moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu. Takva neovisna lista nosi ime prve osobe na listi. Političke stranke ne moraju prikupljati potpise za svoje liste, bez obzira kandidiraju li samostalnu ili koalicijsku listu.

Kandidati za zastupnike nacionalnih manjina moraju prikupiti najmanje sto potpisa birača, a uz kandidata na listi je i njegov zamjenik. Biraju se tri zastupnika srpske manjine te po jedan talijanske i mađarske manjine, jedan zajednički zastupnik češke i slovačke manjine, jedan koji zastupa austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku manjinu i jedan zastupnik albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine.

Uravnotežen broj žena i muškaraca na listi

Predlagatelji izbornih lista trebaju imati uravnotežen broj žena i muškaraca na listi, odnosno trebaju imati najmanje 40 posto pripadnika podzastupljenog spola. No, lista je valjana i bez ispunjenja ovog uvjeta, no predlagatelju prijeti kazna od 50 tisuća kuna. Kandidacijske liste moći će se predavati do ponoći, 16. lipnja, a nakon što ih DIP provjeri i objavi pravovaljane liste, počet će i službena predizborna kampanja.

Kandidati za saborskog zastupnika mogu biti hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji ne mora imati prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj je predložen za kandidata, ali to može biti samo na jednoj listi u jednoj izbornoj jedinici. Kandidati ne smiju biti osobe pravomoćno osuđene na više od šest mjeseci, a koje nisu odslužile kaznu. Također se ne smiju kandidirati osobe osuđene za zločine protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, genocid, agresiju, ratne zločine, terorizam, mučenje, ropstvo, teško ubojstvo te zloupotrebu položaja i ovlasti.

Broj kandidata i odustanak od kandidature

Kandidacijske liste u deset izbornih jedinica (1.-10.) moraju imati najmanje 14 kandidata. Ako prijedlog liste ima više od 14 kandidata u obzir se uzima prvih 14 imena. U 11. izbornoj jedinici za dijasporu predlaže se najmanje šest kandidata, a najviše 14.

Stranke i koalicije te neovisni kandidati mogu odustati od predloženih lista najkasnije 48 sati nakon što je lista prihvaćena i objavljena. Nakon prihvaćanja liste nije dopušten odustanak jednog ili više kandidata. U slučaju smrti kandidata predlagatelji lista imaju mogućnost zamijeniti ga do deset dana uoči izbora. Nakon tog roka zamijenit će ga sljedeći kandidat s liste u slučaju izbora u Hrvatski sabor.

Jedan preferencijski glas

Nakon provedenog kandidacijskog postupka i predaje predloženih lista Državno izborno povjerenstvo provjerava liste i najkasnije u roku od 48 sati objavljuje pravovaljane liste od 1. do 11. izborne jedinice te pravovaljane kandidate i njihove zamjenike u 12. izbornoj jedinici. Na glasačkom listiću liste će biti poredane abecedno s obzirom na ime stranke ili prvog kandidata neovisne liste. Kao i na europskim i lokalnim izborima i na parlamentarnima se, uz glas za listu, može dati i preferencijski glas za pojedinog kandidata, ali samo jednog.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.