USTAVNOPRAVNI STRUČNJAK ZA DIREKTNO

Palić podržao predsjednicu: 'Tu se ne radi o proširivanju prava srpske nacionalne manjine, a Hrvatski sabor ignorira Ustavni sud'

Autor

Daniela Dujmović Ojvan/Petra Vuka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu kada su održali sastanak u povodu Odluke Ustavnog suda o korištenju ćirilice u Vukovaru te mu je tim putem pružila podršku, što su mnogi proglasili neprimjerenim. A sada čak i HNS ulazi u sukob te kaže kako će se, u slučaju potrebe, oglasiti i reći da Penava mora poštovati odluku Ustavnog suda. Za komentar smo se obratili ustavnopravnom stručnjaku i profesoru ustavnih i političkih znanosti na osječkom pravnom fakultetu Mati Paliću.

19.07.2019. u 21:04
Ispiši članak

Naime, Ustavni sud ukinuo je odluku iz članka 5., tako da se mora osigurati na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu dostava svih materijala za sjednice Grada Vukovara, bez obzira jesu li sredstava za to osigurana u gradskom proračunu.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović  također je objavio da je ukinut dio članka 6. statutarne odluke Grada Vukovara te je naloženo da iste veličine trebaju biti i ćirilični i latinični tekstovi gradskih odluka i drugih materijala, kao i na žigovima.

Iz Ureda predsjednice, prilikom posjeta gradonačelnika Vukovara Ivana Penave,  priopćeno je da predsjednica ne može komentirati odluku Ustavnog suda, ali skreće pozornost na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji kaže kako se ta prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Drži da u ovakvim uvjetima, kada se zapostavljaju temeljna ljudska prava, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koji moraju postati demokratski standard u Hrvatskoj koja tome teži i suglasna je da ih je loše odgađati, međutim poziva na iste kriterije koji bi u konačnici rezultirali izjavom mjerodavnih tijela da se postupci protiv osumnjičenih za ratni zločin isto tako ne mogu odgađati u nedogled.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je u petak da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, davanjem potpore vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi vezano za odluku Ustavnog suda o dvojezičnosti u Vukovaru, ušla u sukob s Ustavnim sudom.

HNS je ocijenio, kako piše Večernji list, da će pričekati odluku hoće li premijer Andrej Plenković reagirati. U slučaju da se to ne dogodi, kažu kako će se oglasiti i reći da Penava mora poštovati odluku Ustavnog suda.

Palić: Ništa se značajno nije dogodilo

Ustavnopravni stručnjak i profesor ustavnih i političkih znanosti na osječkom pravnom fakultetu Mato Palić ocijenio je da predsjednica ne zadire u odluku Ustavnog suda te da nije rekla ništa što bi bilo protivno Ustavu Republike Hrvatske.

"Čak i u njenom priopćenju koje se nalazi na njezinoj stranici stoji kako ona ne ulazi u odluku Ustavnog suda, mene je osobno malo i iznenadila količina reakcija na tu odluku Ustavnoga suda s obzirom na to da se tu neće promijeniti, kad se ona provede, ništa specijalno", objašnjava Palić.

Kako Palić kaže, tom odlukom se zapravo predviđa da umjesto dosadašnje dostave dokumenata Gradskog vijeća na pisani zahtjev na ćirilici, sada istu stvar možete dobiti na usmeni zahtjev, samo se mijenja način kako je dobivate.

"Prije ste morali zatražiti pisanim putem pa dobijete, a sada možete zatražiti usmeno pa dobijete. Dakle, članovi Gradskog vijeća koji su iz reda srpske nacionalne manjine. To nije bitna promjena u odnosi na postojeći model, niti se tu radi o nekakvom značajnijem proširivanju prava srpske nacionalne manjine koji se odnose na ravnopravnu uporabu jezika i pisma manjinske zajednice u gradu Vukovaru", kaže te dodaje da se ne mora dokazivati pravni interes da se dobiju ti dokumenti, i njihovo financiranje koje je bilo vezano uz gradski proračun neće ovisiti o tim sredstvima.

Palić: Sabor ignorira Ustavni sud

"Dakle, odluka sama po sebi nije nikakav 'big-deal', njome se ne uvode dvojezične ploče na sve ulice u gradu Vukovaru ili mjesnim odborima i gradskim četvrtima itd. Ustavni sud se pozvao na svoju raniju odluku kada je ocijenjivao ustavnost referendumskog pitanja koje je bilo vezano za dvojezične ploče i to je država propustila reagirati, a trebala je po odluci Ustavnog suda. Odnosno, Hrvatski sabor je bio obvezan da donese izmjene jednoga zakona za takve situacije, ali oni to jednostavno nisu napravili. Hrvatski sabor u pravilu ignorira Ustavni sud, njih ne zanima što Sud misli, napiše i kaže", komentira Palić.

S obzirom na to da ovo ne donosi neku znatnu promjenu, Palić kaže kako su reakcije prilično jake, čak i više one političke.

"Nije nitko pravno sporio je li odluka Ustavnoga suda utemeljena ili ne, sad se sve prebacilo na jednu političku sferu. HNS će sad vjerojatno u dogovoru sa SDSS-om tražiti da Vlada reagira po tom pitanju, tu je moguć nekakav sukob s HDZ-om I HNS-om jer su već imali problema oko ministara", dodaje.

"Prije da će ta odluka dovesti do nekih političkih problema u vladajućoj koaliciji nego što će ona proširiti prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru", ocjenjuje Palić.

Naš sugovornik kaže kako postoje i druge jedinice lokalne samouprave gdje neka manjina ima 30 posto, ali naglašava da je Vukovar specifičan zbog rata i svega onoga što se događalo za vrijeme rata tamo, što je ostavilo puno teže i dublje posljedice nego što je to slučaj na drugim mjestima u Republici Hrvatskoj.

"Imate u Istri talijanski jezik u pojedinim općinama koji se koristi pored hrvatskog. Imate u Baranji pojedinih općina gdje su natpisi naziva naselja na mađarskom. No, tamo nije bilo takvih događanja", naglašava.

"Vukovar je specifičan jer znamo što se događalo tamo za vrijeme rata, odnosno velikosrpske agresije na Hrvatsku i kakvu je žrtvu on podnio. Naravno da onda tu treba balansirati, poštivati i političko-povijesni kontekst koji postoji u Vukovaru i ono što proizlazi iz propisa koji su na snazi u Republici Hrvatskoj. To je suština, da se u dijalogu između Hrvata i srpske nacionalne manjine u gradu Vukovaru pronađu nekakva rješenja koja bi bila prihvatljiva i jednima i drugima", kaže naš sugovornik te dodaje da je tu potreban kompromis: "Tu ne može biti ‘ili-ili’".

"To je nešto što će se prevrtati kao politička tema, možda i predimenzionirano, ako se uzme u obzir što je Ustavni sud tom odlukom utvrdio, tu je disbalans. Ono što se mijenja u odnosu na ono što je bilo je zapravo minimum, ali u ovim političkim okolnostima je to sad velika tema", zaključuje Palić za Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.