TRI KANDIDATURE

Palić o izboru predsjednika Vrhovnog suda: Ako bi Milanović predložio nekoga tko se nije javio na javni poziv, time bi kršio zakon

Autor

Bjonda Lučić

Nakon javnog poziva Državno sudbeno vijeće je Uredu predsjednika poslalo tri pristigle kandidature - aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse te dvoje zagrebačkih odvjetnika Lidije Horvat i Šime Savića.

24.02.2021. u 20:00
Ispiši članak

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je potom kako neće podržati nijednog od troje kandidata za predsjednika Vrhovnog suda te najavio da će predložiti svojeg kandidata. Bude li predsjednik Milanović za predsjednika Vrhovnog suda predložio osobu koja se nije javila na pozivni natječaj Državnog sudbenog vijeća (DSV), HDZ-ova većina takvu osobu neće izabrati.

Reagirala je i Udruga hrvatskih sudaca (UHS) koja je pozvala da se izbor čelnika Vrhovnog suda provede u skladu sa zakonom propisanim postupkom, dan nakon što je  Milanović izjavio da neće podržati nijednog od troje prijavljenih. Posebice su ukazali na stavak prema kojem zaprimljene prijave kandidata Državno sudbeno vijeće (DSV) dostavlja Uredu predsjednika koji će o kandidatima zatražiti mišljenje opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora.

"Ne vidim smisao drame na ovaj proceduralni način osim ako to nema neke šire konotacije. Pokušavam to shvatiti", rekao je premijer Andrej Plenković te dodao da mu "nije jasno je li to nekakvo igranje s Ustavom, ustavnošću rada Stožera, sada ustavnošću izbora suca". 

Situaciju oko izbora predsjednika Vrhovnog suda te je li u pitanju kršenje zakona kada predjednik Milanović kaže da će predložiti svog kandidata mimo procedure, za portal Direktno komentirao je ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

"Predsjednik je po Ustavu ovlašten predložiti kandidata za Vrhovnog suda, a odluku o imenovanju donosi Hrvatski sabor. Pritom nije definirana nikakva posebna većina, natpolovična ili nekakva druga većina. Dakle, većina nazočnih, uz uvjet da je nazočna većina od ukupnoga broja", rekao je Palić te dodao da je ta ustavna odreba razrađena kroz odredbe Zakona o sudovima i o DSV-u.

"Naime, propisano je koje uvjete mora ispunjavati osoba da bi uopće mogla postati predsjednikom Vrhovnoga suda. To su zapravo uvjeti koji su predviđeni i za suce Vrhovnog suda".

Naglasio je i činjenicu da je Zakon dopunjen 2018. godine i da je tu definirano "da se u postupak imenovanja predsjednika Vrhovnog suda uključuje DSV na način da raspiše javni poziv na koji se javljaju kandidati. Ti kandidati zatim dostavljaju DSV-u  svoj životopis, plan rada za četverogodišnje razdoblje i tako se prijavljuju na natječaj.

Predsjednika Vrhovnog suda predlaže predsjednik Republike, a uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i saborskog Odbora za pravosuđe, a bira ga saborska većina", rekao je ustavnopravni stručnjak te naglasio da je važan dogovor i komunikacija između predsjednika države i parlamentarne većine koja može izglasati taj prijedlog.

"Cilj je da se postupak provede prije nego što sadašnjem predsjedniku istekne mandat. Prema tome, ako bi Milanović predložio nekoga tko se nije javio na javni poziv, time bi direktno kršio zakon i na takav način postupao bi protupravno", istaknuo je Palić.

"Provođenje javnog poziva Hrvatska je u svoje zakonodavstvo unijela na temelju preporuke GRECO-a. GRECO je organizacija pri Vijeću Europe koja se bavi borbom protiv korupcije u pravosuđu, da bi postupak bio transparetan. Važno je da javnost može vidjeti tko su kandidati, kakvi su im životopisi te koji je njihov program, odnosno plan rada za četverogodišnje razdoblje", zaključio je Palić za Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.