KOMENTAR STRUČNJAKA

Palić: Nismo u izvanrednom, a ni u redovitom stanju. U kakvom smo onda stanju?

Autor

js

Ustavnopravni stručnjak i profesor ustavnih i političkih znanosti na Pravnom fakultetu u Osijeku Mato Palić na društvenim mrežama objasnio je stanje u kojem se Hrvatska nalazi, a pohvalio je i djelovanje Ustavnog suda u ovo vrijeme. Njegovu objavu s Facebooka prenosimo u cijelosti. 

31.03.2020. u 10:23
Ispiši članak

"Nastavno na jučerašnju objavu i vezano uz postojanje ili nepostojanje izvanrednog stanja u RH i posljedica koje iz toga proizlaze mogu reći kako je za ustavnopravne učinke nužna fomalna odluka nadležnog tijela (čitaj Hrvatski sabor) o ograničavanju prava i sloboda (aktivacija čl. 17. URH). Bez toga i štogod mi i smislu percepcije doživaljavali nismo u izvanrednom stanju. Dakle, ustavnopravno formalna odluka MORA postojati. U kakvom smo onda stanju?

Evidentno je da nismo u redovitom jer su nastupila ograničavanja prava i sloboda kakvih u redovitom stanju inače nema. Nismo, i to je dobro što nismo, u izvanrednom jer nije formalno proglašeno. Formalno elementarnu nepogodu može proglasiti Vada RH, ali bez odluke Hrvatskog sabora o tome i dalje nećemo biti u izvanrednom stanju. Mi smo u stanju između. To zvuči neodređeno, ali to je činjenica. Kako se to zove pravno?

Nema naziva u Ustavu RH, ali moglo bi se povezati s pojmom osobitih okolnosti u smislu zakona kojim je nacionalni Stožer civilne zaštite dobio bitnu ulogu u ovoj situaciji. Ukoliko Hrvatski sabor može raditi, pa makar i u otežanim uvjetima nema nikakvog razloga za izvanredno stanje. Što ukoliko se zastupnici zaraze? Ništa. Ozdravit će nadajmo se, ako ne, Zakon o izboru zastupnika ima rješenje za slučaj ostavke ili smrti.

Zašto nije dobro ići prema uvođenju izvarednog stanja? Zato što u takvoj situaciji je ustavnopravno opravdano bitno jače ograničavanje, odnosno i suspenzija prava i sloboda od ovoga u kojem jesmo. Zašto neki, uz dužno poštovanje prema onima koji se prepoznaju u ovome, navijaju za to zaista ne znam? Mislim da uvijek treba težiti što manjem ograničavanju da bi se postigao cilj. Odlučivanje u Hrvatskom saboru 2/3-skom većinom u situaciji u kojoj je brzina i pogotovo efikasnost u poduzimanju mjera za otklanjanje zaraze iznimno važno nije u ovom trenutku formalno potrebno niti to Ustav RH traži (osim za ono što i inače ide takvom većinom). U izvanrednom stanju je moguće produžiti mandat izabranih zastupnika!!!

USTAV POSTOJI KAKO BI SE OGRANIČILA VLAST, ALI NE TAKO DA BUDE UŠKOPLJENA I NEDJELOTVORNA. Djelotvornost je bitna uvijek, a još više u ovakvim situacijama. Naravno, uvijek u okviru Ustava i svih drugih važećih izvora prava.

Iako sam često puta bio kritičan prema Ustavnom sudu u ovoj situaciji smatram kako se drže u okviru ovlasti i ustavne pozicije i treba ih POHVALITI.

Sudac koji je napisao članak u jednom stručnom časopisu se pravno dobro zabunio", objavio je Palić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.