OČEKIVANA ODLUKA USTAVNOG SUDA

PALIĆ ZA DIREKTNO Ne isključujem mogućnost tužbi onih koji su bili pogođeni odlukom o zabrani rada nedjeljom

Autor

Ivica Zadro

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da su zakoni koje je o ovlastima Stožera civilne zaštite donio Hrvatski sabor u skladu s Ustavom te da je zakonita većina odluka Stožera donesenih zbog epidemije korona virusa, osim one vezane za zabranu rada trgovina nedjeljom.

14.09.2020. u 17:30
Ispiši članak

Za komentar odluke pitali smo profesora Matu Palića s Katedre ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku.

"U najvećoj mjeri mogu reći da je odluka Ustavnog suda bila očekivana. Isto tako je potpuno očekivano da neće biti potpuno jednoglasna. Imamo činjenicu da je bilo sudaca Ustavnog suda koji su ranije istupali očekujući i tražeći da Ustavni sud reagira nekakvim izvješćem o pojavama neustavnosti, nezakonitosti, odmah nakon što je Stožer civilne zaštite počeo donositi odluke''. 

Palić je pojasnio i na koju su konkretno odluku reagirali pojedini ustavni suci. "Radilo se o odluci koja se odnosi na zabranu kretanja stanovnika u vrijeme 'lockdowna'. Očekivano, Ustavni sud nije reagirao na taj pokušaj na internom sastanku, 10:3 je bio omjer, a takav je omjer i danas sudaca koji su podržali odluke Stožera civilne zaštite u odnosu na suce koji su smatrali da su bile protuustavne, izuzev ove jedne koja se odnosi na zabranu rada nedjeljom."

Sporna zabrana rada nedjeljom

O zabrani rada nedjeljom Ustavni sud je odlučivao bez da je itko podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti, ukazao je Palić. "To je jedina odluka koju je Ustavni sud ukinuo na vlastitu inicijativu. Sam je pokrenuo postupak, a ne na temelju prijedloga nekog od predlagatelja kao što je odlučivao o prijedlozima za sve ostale odluke i za zakone koji se odnose na rad Stožera civilne zaštite''. 

S obzirom na to da odluka o zabrani rada nedjeljom više nije na snazi, pitali smo profesora Palića o učincima ovakve odluke Ustavnog suda. "Ustavni sud može ispitivati ustavnost zakona ili podzakonskih akata ako je prošlo manje od godinu dana od dana kad su prestali važiti. Sama činjenica da ta odluka više nije na snazi nije onemogućila odlučivanje o ustavnosti od strane Ustavnog suda''. 

Odluka Ustavnog suda podloga za tužbe poduzetnika

Pojasnio je i može li to biti temelj za potencijalne tužbe protiv države koja stoji iza Stožera civilne zaštite. "Ustavni sud je zaključio, ta odluka je konačna, tu nema više mogućnosti osporavanja, da je ta odluka bila nerazmjerna cilju koji se želi postići odnosno ona je protivna članku 16. Ustava i ja ne bih isključio mogućnost da oni koji, u tom razdoblju dok je ta odluka bila na snazi, nisu mogli obavljati, baviti se svojom djelatnošću, da temeljem onih prihoda koji su ostvarivali da pokušaju ostvariti nekakav oblik naknade štete", zaključio je Palić u razgovoru za Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.